Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Τον εκθέτει και η «Δεξιά του Κυρίου»: Η Ιερά Σύνοδος ζητά rapid tests

Πλήρως εκτεθειμένη η κυβέρνηση για το θέμα των εκκλησιών. Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου για test σε πιστούς και ιερείς, ενώ ο Μητσοτάκης ανάβει... κεράκια.
Ανατροπές έρχονται στο ζήτημα της διενέργειες test και από τους ανεμβολίαστους πολίτες, ο οποίοι εισέρχονται στις εκκλησίες, καθώς παρά την άκαμπτη στάση της κυβέρνησης, ακόμη και η Ιερά Σύνοδος βγαίνει... εξ αριστερών καλώντας τους πολίτες να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλεί τους πιστούς που δεν έχουν εμβολιαστεί να πραγματοποιούν rapid test προτού μεταβούν σε κάποιον λατρευτικό χώρο, κάνοντας, παράλληλα έκκληση για εμβολιασμό. Παράλληλα υπογραμμίζει πως οι ιερείς είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή μοριακά).
Όπως σημειώνει, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων απευθύνει έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας κατά την προσέλευση στους ναούς και προτρέπει για την πραγματοποίηση του «υποδεδειγμένου υπό της ιατρικής κοινότητος, ως ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, εμβολιασμού». Επίσης, υπενθυμίζει την υποχρέωση διενέργειας, δύο διαγνωστικών ελέγχων (rapid test ή μοριακού) κάθε εβδομάδα από τους κληρικούς, τους ιεροψάλτες, τους νεωκόρους και άλλους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Υπεύθυνα για την τήρηση των μέτρων θα είναι τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την τροπολογία που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διενέργεια rapid test έξω από τους ναούς προς τους ανεμβολίαστους πολίτες. Πρωτοβουλία την οποία η κυβέρνηση απέρριψε, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός προτίμησε να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ειρωνείες και αναφέροντας «ίσως ο κ.Τσίπρας δεν έχει νιώσει ποτέ την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία να ανάψει ένα κερί. Οι εκκλησίες είναι ανοιχτοί χώροι λατρείας».
Ανάλογες δηλώσεις για το θέμα της Εκκλησίας έκανε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μέσω του ΑΝΤ1, ο οποίος, αφού παραδέχθηκε ότι «ο ιός κολλάει παντού», έσπευσε να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικοποίηση του ζητήματος.
«Οι πιστοί προσέρχονται στον ναό για ν' ασκήσουν το θρησκευτικό τους καθήκον με μάσκα, με αποστάσεις, έτσι όπως προκύπτει και από το πλαίσιο και από τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου. Αυτό γινόταν όλο το προηγούμενο διάστημα, αυτό γίνεται και τώρα. Τι προσπαθεί να πει ο ΣΥΡΙΖΑ με την τροπολογία και ο κ. Τσίπρας στη δήλωσή του; Ότι η Κυβέρνηση, δήθεν, για να μην έχει πολιτικό κόστος, σ' έναν κόσμο που πηγαίνει στις εκκλησίες, τον οποίο τοποθετεί, πολιτικά και εκλογικά, κάπου ο ίδιος, δεν θέλει να τους βάλει προβλήματα», είπε ο Γιάννης Οικονόμου για να συμπληρώσει «έκλεισαν οι εκκλησίες όταν έπρεπε να κλείσουν. Και σωστά έκλεισαν και δεν υπολόγισε ο Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση τότε, ούτε πολιτικό κόστος, ούτε δυσαρέσκεια, ούτε το πόσο εξαγριώθηκαν αρκετοί από τους συμπολίτες μας. Αυτό έπρεπε να γίνει και αυτό έγινε διότι την πανδημία δεν την προσεγγίζουμε με όρους ψηφοθηρικούς. Δεν μετράμε με βάση τη δημοφιλία τα μέτρα, αλλά με βάση την αναγκαιότητα και κυρίως την αποτελεσματικότητά τους. Και αυτή είναι μια μεγάλη μας διαφορά που έχει αναδειχθεί στη διαχείριση της πανδημίας από το ξεκίνημά της μέχρι και τώρα».
Κυβερνητικές διαρροές, πάντως, υποστηρίζουν ότι η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου έρχεται σε επικοινωνία με το γραφείο του πρωθυπουργού, σε μια προσπάθεια ρελάνς έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην φανεί ότι το Μαξίμου προβαίνει σε μια ακόμη επική κωλοτούμπα. Οι ίδιες πηγές, πάντως, σημείωναν ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν ισχύουν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε χώρους λατρείας λόγω υγειονομικών περιοριστικών μέτρων.
Σοβαρές ενστάσεις από επιστήμονες, αλλά και κληρικούς
Η κυβέρνηση δέχεται πυρά, άμεσα ή έμμεσα, και από ειδικούς και επιστήμονες, οι οποίοι διαφωνούν με την άτολμη προσέγγιση της κυβέρνησης ως προς το θέμα των εκκλησιών.
Μιλώντας στο Mega η Αθηνά Λινού τόνισε ότι ένας ναός «όσο ιερός κι αν είναι ο χώρος» δεν μπορεί να προστατεύσει από την έκθεση στον ιό, προσθέτοντας ότι τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται σε όλους τους κλειστούς χώρους και να υπάρχει ισότητα.
Η Αθηνά Λινού μιλώντας στο Mega, επεσήμανε ότι ένας ναός όσο ιερός κι αν είναι ο χώρος δεν μπορεί να προστατεύσει από την έκθεση στον κορωνοϊό. Η καθηγήτρια επιδημιολογίας υπογράμμισε ότι «Σε όλους τους χώρους ιδιαίτερα στους κλειστούς πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει ισότητα».
Από την πλευρά του ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, εξέφρασε τις δικές του αντιρρήσεις διερωτώμενος για ποιον λόγο εξαιρέθηκαν οι εκκλησίες από τα νέα μέτρα, ενώ επισήμανε ότι η πλειοψηφία των πιστών είναι άτομα μεγάλης ηλικίας που χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία.
Ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής πνευμονολογίας, ανέφερε ότι η επιδημιολογική παρατήρηση θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα επίπεδα.
Πιο προσεκτικός στην τοποθέτησή του ο Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής, ο οποίος εξέφρασε εμμέσως τις ενστάσεις του, καλώντας τους πιστούς να κάνουν τεστ πριν πάνε στην εκκλησία και να μην βγάζουν τη μάσκα ούτε για να φιλήσουν τις εικόνες.
Επίσης ο κ. Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ, επισήμανε μέσω της ΕΡΤ ότι «οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι πιο αυστηροί και να γίνουν έστω δειγματοληπτικά ώστε να βοηθήσουν στη μείωση της διασποράς».
Παράλληλα, σήμερα έγιναν γνωστές και οι πρωτοβουλίες δύο μητροπολιτών, Μυτιλήνης και Δωδώνης, οι οποίοι έστειλαν τελεσίγραφα προς τους ανεμβολίαστους ιερείς πως εφόσον δεν κάνουν το εμβόλιο θα βρεθούν εκτός ναών και χωρίς αποδοχές. Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος, επιπλέον, υπογράμμισε ότι και όσοι πιστοί είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να μείνουν εκτός των λατρευτικών χώρων.
Ψηφίζει την τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Νωρίτερα ο Ανδρέας Λοβέρδος, υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη για λαϊκισμό και προανήγγειλε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα ψηφίσει την εν λόγω τροπολογία.
Μιλώντας στο Radio North 98 της Θεσσαλονίκης σημείωσε «συμφωνώ και εγώ και θα ψηφίσουμε και την τροπολογία που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή εκκλησιάζομαι, πήγα σε εκκλησίες που τηρούνται τα μέτρα κατά γράμμα, από όλους και πήγα και σε εκκλησίες που γινόταν… πατείς με πατώ σε! Δεν πρέπει να γίνεται αυτό».
Χαρακτήρισε, ακόμη, ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ενώ τάχθηκε υπέρ της προσέλευσης ακόμη και στα σούπερ μάρκετ με τεστ.
«Ο κ. Μητσοτάκης χθες μίλησε ως άλλος Αμβρόσιος»
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του κλιμακώνει την επίθεση προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό με τον Νάσο Ηλιόπουλο να στηλιτεύει τα όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του συνέντευξη.
Μιλώντας «Στο Κόκκινο 105.5 FM» ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός μίλησε «ως Αμβρόσιος» και υπογράμμισε ότι «αυτό κάνει όταν βάζει μπροστά το θρησκευτικό αίσθημα». Επισήμανε μάλιστα ότι με τη στάση του για τις εκκλησίες «ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει την πλειοψηφία των πιστών ως αντιεμβολιαστές». «Κατά τη γνώμη μας αυτό δεν ισχύει και η κυβέρνηση κάνει πίσω σε μια μειοψηφία ακροδεξιών θρησκόληπτων, θέτοντας σε κίνδυνο την πλειοψηφία των πιστών», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος.Υπενθύμισε μάλιστα τη φράση του Μητροπολίτη Ξάνθης ότι υπάρχουν ιερείς που έχουν πάρει ανθρώπους στο λαιμό τους, λέγοντας: «φαίνεται πως το ίδιο κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση».
Η πρόταση Τσίπρα για την τροπολογία
 
Επιμέλεια: Χρήστος Καλλιμάνης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: