Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Διέγραψε πάνω από 500.000 ανέργους η ΕΛΣΤΑΤ τον Ιανουάριο!

Ενώ ο ΟΑΕΔ κατέγραψε τον Ιανουάριο 1.101.441 ανέργους, η ΕΛΣΤΑΤ τον ίδιο μήνα βρήκε μόνο 587.200 άτομα χωρίς δουλειά
Αυξήθηκε τον Ιανουάριο ο αριθμός των ανέργων που ξεφεύγουν από τη μέτρηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ξεπερνώντας τα 510.000 άτομα, γεγονός που προκαλεί «συνειρμούς».
Πρόκειται για τη διαφορά μεταξύ του αριθμού των ανέργων που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, μέσω έρευνας – δημοσκόπησης και των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, η οποία όμως ξέφυγε από τα συνήθη πλαίσια.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον μήνα Ιανουάριο του 2022, αριθμός των ανέργων, που αναζητούν εργασία, υποχώρησε και διαμορφώθηκε σε 587.200 άτομα από 596.067 άτομα που ήταν τον Δεκέμβριο και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 12,8%.
Ωστόσο για τον Ιανουάριο του 2022, ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε πως οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ήταν 1.101.441, οριακά αυξημένοι από τους 1.100.099 ανέργους, που είχε καταγράψει τον προηγούμενο μήνα, Δεκέμβριο του 2021.
Παρατηρείται δηλαδή, ότι, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε 514.241 ανέργους λιγότερους, από όσους είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ δηλαδή μόλις το 53,3% των ατόμων που είναι δηλωμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ.
Μια άλλη σημαντική παρατήρηση είναι η διεύρυνση της διαφοράς των καταγραφόμενων ανέργων από τους δύο κρατικούς φορείς.
Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο ήταν 325.800, τον Οκτώβριο η διαφορά ανήλθε σε 359.199 ανέργους, τον Νοέμβριο αυξήθηκε σε 456.764 ανέργους, τον Δεκέμβριο έσπασε το φράγμα των 500.000 και ανήλθε σε 504.032 ανέργους και τον Ιανουάριο σημείωσε νέα αύξηση και έφτασε σε 514.241 ανέργους.
Τι υποστηρίζει η ΕΛΣΤΑΤ
Η ΕΛΣΤΑΤ για να δικαιολογήσει τις διαφορές σε σχέση με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, υποστηρίζει μεταξύ των άλλων, ότι φταίει η «μαύρη» εργασία! Δηλαδή, τα άτομα τα οποία εργάζονται χωρίς ασφάλιση (μαύρη εργασία) ή εργάστηκαν σε πρόχειρες ή ευκαιριακές εργασίες, καταγράφονται ως «απασχολούμενοι» στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να παραμένουν εγγεγραμμένοι στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της ΕΛΣΤΑΤ, εκείνοι που εργάζονται «μαύρα», δεν έχουν κανένα πρόβλημα, να δηλώσουν σε έναν δημόσιο οργανισμό ότι πράγματι δουλεύουν ανασφάλιστοι.
Επίσης η ΕΛΣΤΑΤ, ισχυρίζεται, ότι το ζήτημα της διαφοράς των «ανέργων» και των «εγγεγραμμένων ανέργων» είναι διαχρονικό και απαντά σε όλες τις Χώρες του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος.
Σύμφωνα με τους διεθνείς ορισμούς που χρησιμοποιεί η ΕΛΣΤΑΤ, «άνεργοι» χαρακτηρίζονται τα άτομα τα οποία:
  • δεν εργάζονται,
  • είναι άμεσα διαθέσιμα να αναλάβουν εργασία και
  • αναζητούσαν ενεργά εργασία τις τελευταίες τέσσερεις εβδομάδες. Τα παραπάνω διαπιστώνονται με μία σειρά ειδικών ερωτημάτων στο ερωτηματολόγιο της Έρευνας.
Αντίθετα, η ΕΛΣΤΑΤ ισχυρίζεται, πως, στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ, η «ενεργή αναζήτηση» και η «διαθεσιμότητα» για εργασία δηλώνεται κατά την εγγραφή και δεν επικαιροποιείται. Έτσι, δηλαδή, ο εγγεγραμμένος άνεργος παραμένει στο μητρώο του ΟΑΕΔ.
Ακόμη αναφέρει, ότι, τα άτομα τα οποία εργάζονται χωρίς ασφάλιση (μαύρη εργασία) ή εργάστηκαν σε πρόχειρες ή ευκαιριακές εργασίες, καταγράφονται ως «απασχολούμενοι» στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού αλλά ταυτόχρονα μπορούν να παραμένουν εγγεγραμμένοι στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ.
Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που δεν εργάζονται και ταυτόχρονα δεν αναζητούν εργασία ή δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να αναλάβουν εργασία, τα οποία καταγράφονται ως «μη ενεργοί» (και εκτός εργατικού δυναμικού) στην ΕΕΔ αλλά είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ προκειμένου να είναι δικαιούχοι των προνομίων του ΟΑΕΔ.
Κατά συνέπεια, υποστηρίζει η ΕΛΣΤΑΤ, τα άτομα που καταγράφονται ως άνεργοι από την ΕΛΣΤΑΤ δεν συμπίπτουν από εννοιολογική άποψη με εκείνα που εγγράφονται στο διοικητικό μητρώο του ΟΑΕΔ και, ως εκ τούτου, λόγω της διαφοράς των ορισμών, δεν είναι δυνατή η σύμπτωση των δύο πληθυσμών.
Το στατιστικό δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο του 2022 είναι εδώ και του ΟΑΕΔ για τον ίδιο μήνα εδώ
 
Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: