Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Ο θεός του πολέμου

Είναι συγκλονιστικό, αλλά όχι παράξενο. Σύμφωνα με την έρευνα του Investigate Europe, που δημοσιεύουμε σήμερα, δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης από το 2014 και μέχρι λίγους μήνες πριν πουλούσαν όπλα στη Ρωσία του Πούτιν, παρά το εμπάργκο που της είχε επιβληθεί μετά τη βίαιη προσάρτηση της Κριμαίας.
Στην κορυφή των εξαγωγέων όπλων προς τη Ρωσία πρώτη καταγράφεται η Γαλλία και ακολουθούν η Γερμανία και η Ιταλία, ενώ μέχρι το 2018 όπλα τής πουλούσε ακόμη και η Ουκρανία.
Οι νόμοι υπάρχουν για να παραβιάζονται, λέει εύστοχα ο θυμόσοφος λαός μας. Το ίδιο ισχύει και με τα εμπάργκο. Παντού και πάντα θα υπάρχουν παραθυράκια ή θα εφευρίσκονται. Στην προκειμένη περίπτωση οι έμποροι των όπλων επικαλούνται την υλοποίηση συμφωνιών που έγιναν πριν από το 2014 -δηλαδή πριν από το εμπάργκο- ή ότι πουλούσαν υλικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όπλα και οπλικά συστήματα, αλλά το ίδιο δεν χαρακτηρίζεται ως πολεμικό υλικό.
Ή ακόμη προϊόντα διπλής χρήσης, τα οποία εύκολα μπορούν να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις. Οι δικαιολογίες σε αυτές τις περιπτώσεις περισσεύουν και η υποκρισία ακόμη περισσότερο.
Η αλήθεια είναι -και αποδεικνύεται από την Ιστορία- ότι κανένα εμπάργκο δεν μπορεί να σταματήσει το εμπόριο όπλων, το εμπόριο ναρκωτικών και το εμπόριο ανθρώπινης σάρκας. Όλα αυτά συνεχίζονται πάντα, είτε σε ειρηνικές συνθήκες είτε σε πολεμικές. Είναι πάρα πολλά τα λεφτά...
Και είναι πολύ περισσότερα, ειδικά όταν το υλικό που πωλείται είναι χρήσιμο πολλαπλώς και κυρίως γιατί προκαλεί τεράστιες καταστροφές, οι οποίες στη συνέχεια θα δημιουργήσουν μια εποχή ανοικοδόμησης, άρα πλήθος άλλες δουλειές θα ανοίξουν. Αυτό είναι ο πόλεμος. Η πώληση των όπλων είναι η προετοιμασία του.
Ας μη γελιόμαστε. Παρά τις κραυγές κατά του πολέμου, οι έμποροι των όπλων στον πόλεμο επενδύουν. Είτε ως φόβο είτε ως πραγματικότητα. Και ποτέ δεν χάνουν. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Η βάρβαρη ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο παράδεισος των στρατιωτικο-βιομηχανικών συμπλεγμάτων ανά την υφήλιο.
Με όποιο στρατόπεδο φαινομενικά και αν τάσσονται, όσα εμπάργκο και αν διακηρύξουν, θα συνεχίσουν να πουλάνε όπλα σε όποιον τους τα ζητήσει. Όπου βρουν αγορές, καθώς σε έναν θεό πιστεύουν. Στον θεό του πολέμου.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: