Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Πώς επηρεάζονται οι βάσεις στα ΑΕΙ

Σωρεία εμποδίων και ανατροπών για τους φετινούς υποψηφίους στις πανελλαδικές εξετάσεις ● Στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την αύξηση της ύλης ήρθε να προστεθεί και η περικοπή 9.021 θέσεων στα ΑΕΙ, μείωση που είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας ● Οι αλλαγές «αναστατώνουν» και τις βάσεις εισαγωγής
Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τους περισσότερους από 100.000 φετινούς υποψηφίους στις πανελλαδικές εξετάσεις - ξεκινούν στις 2 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και στις 3 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια.
Χιονοστιβάδα εμποδίων και ανατροπών θα αντιμετωπίσουν οι φετινοί υποψήφιοι καθώς εκτός από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που πέρυσι δημιούργησε εκατόμβες εξοστρακισμένων υποψηφίων, την αυξημένη εξεταστέα ύλη σε σχέση με το 2021, τον κυκεώνα των νέων συντελεστών βαρύτητας στα εξεταζόμενα μαθήματα που έφτασαν συνολικά τους 5.611 για 461 τμήματα, στον εξεταστικό Γολγοθά ήρθε να προστεθεί η περικοπή 9.021 θέσεων εισακτέων στα ΑΕΙ της χώρας (εκ των οποίων 1.385 θέσεις στην Αττική και 795 στη Θεσσαλονίκη). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ονομαστική μείωση εισακτέων τα τελευταία 20 χρόνια η οποία ανακοινώθηκε μια ανάσα πριν από τις Πανελλαδικές, κόβοντας τα πόδια των υποψηφίων.
Το υπουργείο Παιδείας, λοιπόν, ανακοίνωσε πρόσφατα τον αριθμό των εισακτέων ανά Πανεπιστημιακή Σχολή/Τμήμα για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 (συνολικά 68.394 φέτος από 77.415 πέρυσι, δηλαδή 9.021 θέσεις λιγότερες), ενώ ήδη είναι γνωστοί και οι συντελεστές βάσει των οποίων καθορίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά Σχολή/Τμήμα και οι συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων ανά τμήμα.
Παράλληλα οφείλουμε να τονίσουμε ότι και φέτος, όπως και πέρυσι, αλλάζει η έννοια του αριθμού των εισακτέων. Δεν δείχνει πια πόσοι θα εισαχθούν, αλλά πόσες θέσεις προσφέρονται στα Πανεπιστήμια. Αυτό το παράδοξο είναι αποτέλεσμα της καθιέρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), κοντολογίς, μια άλλη μορφή της «βάσης του 10» που ντρέπεται να πει το όνομά της!
Οι φετινοί τροχονόμοι των βάσεων
Η ανίχνευση του πώς θα κινηθούν φέτος οι βάσεις στηρίζεται ουσιαστικά στην εξέταση τεσσάρων βασικών παραγόντων που πριμοδοτούν τις «καταδύσεις» ή τις «αναρριχήσεις» τους, που είναι:
■ Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
■ Ο «βαθμός δυσκολίας-ευκολίας» των θεμάτων και οι επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ιδιαίτερα σε σχέση με την τελευταία χρονιά με την οποία γίνονται οι βασικές συγκρίσεις.
■ Ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων, που κάθε χρόνο παίζει τον ρόλο του «πασπαρτού» για τις βάσεις των πέντε Επιστημονικών Πεδίων.
■ Η σχέση ζήτησης-προσφοράς θέσεων, δηλαδή ο αριθμός των υποψηφίων που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις «σχολές κύρους» ή στις «σχολές περιορισμένης ζήτησης» και οι προσφερόμενες θέσεις στις παραπάνω σχολές.
● Η ΕΒΕ: Από πέρσι που καθιερώθηκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ο αριθμός των επιτυχόντων καθορίζεται από αυτήν. Πέρυσι εισήχθησαν περίπου 60.073 υποψήφιοι. Δεδομένου ότι η ΕΒΕ από την «κατασκευή» της «βρέξει-χιονίσει» αφήνει εκτός ΑΕΙ το 1/3 των υποψηφίων, αναμένουμε να εισαχθεί περίπου ο ίδιος αριθμός υποψηφίων με πέρυσι (58.000-61.000).
● Αριθμός εισακτέων και υποψηφίων: Ο γενικός αριθμός εισακτέων (-9.021 θέσεις φέτος) και οι διαφοροποιήσεις στην κατανομή του αριθμού εισακτέων στα τμήματα και στις σχολές θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής. Με λίγα λόγια, η αφαίρεση θέσεων στα ΑΕΙ Αθήνας - Θεσσαλονίκης (περίπου -2.200 θέσεις εισακτέων σε σχέση με πέρυσι) είναι σίγουρο ότι θα σπρώξει τις βάσεις στα τμήματα αυτά (και σε πολλά Τμήματα μη κεντρικών Πανεπιστημίων) προς τα πάνω.
● Ο αριθμός των θέσεων στα ΑΕΙ της Αττικής φέτος αντιστοιχεί ακόμη λιγότερο στην πληθυσμιακή αναλογία των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Αν λάβουμε υπόψη ότι στο λεκανοπέδιο κατοικοεδρεύει περίπου το 40% των υποψηφίων αλλά επίσης και ένα τουλάχιστον 10% υποψηφίων από άλλες περιοχές επιλέγει Τμήματα ΑΕΙ της Αττικής, καθώς στην περιοχή τους δεν υπάρχουν συγκεκριμένα Τμήματα (π.χ. όσοι υποψήφιοι από την Πελοπόννησο ή τη Στερεά Ελλάδα ή τα νησιά του Νότιου Αιγαίου επιθυμούν να σπουδάσουν Νομική είναι υποχρεωμένοι να έρθουν Αθήνα), γίνεται κατανοητό ότι αναλογικά λείπουν περίπου 15.000 θέσεις εισακτέων από τα ΑΕΙ του λεκανοπεδίου.
● Ζήτηση για τμήματα: Από τη μεριά των υποψηφίων δεν αναμένεται διαφοροποίηση σε σχέση με πέρυσι και από αυτή την άποψη ο παράγοντας ζήτηση δεν μπορεί να γίνει ο τροχονόμος της κίνησης των βάσεων εισαγωγής όπως παλιότερα. Η επιμονή μεγάλου τμήματος των υποψηφίων σε σχολές της περιοχής όπου κατοικούν (λόγω της οικονομικής κρίσης που -εκτός των άλλων- έχει μειώσει και τις προσδοκίες για αντιστοίχιση κάποιων σχολών με επαγγελματική αποκατάσταση) θα συνεχιστεί και φέτος.
Μεγάλος θα είναι και πάλι ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για τις λεγόμενες περιζήτητες σχολές. Ιατρικές, Πολυτεχνικές, Νομικές και Στρατιωτικές Σχολές, μαζί με συγκεκριμένα οικονομικά τμήματα, τμήματα Ψυχολογίας και το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Αθήνας θα τρυγήσουν και φέτος την αφρόκρεμα των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων.
Ο «άγνωστος Χ»: ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων
Η γενική εκτίμηση είναι ότι ο βαθμός δυσκολίας/ευκολίας των θεμάτων δεν μπορεί να διαφέρει σημαντικά από πέρυσι και αυτό κυρίως διότι τα τελευταία χρόνια με τα λεγόμενα διαβαθμισμένα θέματα (απλά, εύκολα, δύσκολα, δυσκολότερα) έχει βρεθεί ένας τρόπος βαθμολογικής διασποράς και κατανομής των υποψηφίων, κοντολογίς μια «στρατηγική διαχείρισης» του πληθυσμού των υποψηφίων. Κι αν ένα μάθημα έχει πιο αυξημένο βαθμό δυσκολίας από πέρυσι, ένα άλλο θα έχει σίγουρα μικρότερο, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα στατιστικό ισοδύναμο.
Ωστόσο η «λειτουργία» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής φέτος δίνει μια διαφορετική διάσταση σ’ αυτόν τον βαθμό. Κάτι να ξεφύγει προς το ευκολότερο ή προς το δυσκολότερο από πέρυσι μπορεί να δημιουργήσει, ανάλογα, εκατόμβες αποκλεισμένων ή στρατιές υψηλόβαθμων που δεν θα χωράνε στις απογειωμένες βάσεις, π.χ. των Ιατρικών Σχολών, των Νομικών ή των Πολυτεχνικών.

Χρήστος Κάτσικας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: