Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Επιστρεπτέα: Ποιοι κινδυνεύουν με 100% επιστροφή – Έρχονται τα εκκαθαριστικά

Εκδόθηκαν οι Κοινές Υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες καθορίζεται το πλαίσιο και ο τρόπος υπολογισμού της επιστροφής των ενισχύσεων απ’ όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, γεγονός που σηματοδοτεί και που «εκκινεί» την αντίστροφη μέτρηση για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΑΑΔΕ, έως τις 15 Ιουνίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά με τα ακριβή ποσά των οφειλών στους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 700.000 επαγγελματικών και επιχειρήσεων. Παράλληλα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει, όπως ορίζουν οι ΚΥΑ, σε εκτεταμένους ελέγχους για τον εντοπισμό παραβατικών περιπτώσεων, δηλαδή εκείνες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίας που εισέπραξαν τις ενισχύσεις, χωρίς να τηρούν ή να πληρούν (ψευδείς δηλώσεις) τις προϋποθέσεις.
Οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια άκρως δυσάρεστη έκπληξη, καθώς θα κληθούν να επιστρέψουν το 100% των ποσών που έλαβαν και μάλιστα εντόκως από την ημερομηνία καταβολής τους.
Συνολικά οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έλαβαν από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής το συνολικό ποσό των 8,3 δισ. ευρώ ενώ το ποσό που υπολογίζει να εισπράξει το ελληνικό δημόσιο θα είναι κάτω από 3 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι χαρίζονται ποσά άνω των 5 δισ. ευρώ. Έχει δηλαδή επέλθει «κούρεμα» που κατά περιπτώσεις φτάνει το 75%.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εκδίδεται ξεχωριστό εκκαθαριστικό για κάθε ενίσχυση από επιστρεπτέα προκαταβολή που έχει λάβει η επιχείρηση ή ο επαγγελματίας.
Αυτό σημαίνει ότι αν μια εταιρεία έχει λάβει χρήματα και από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας, τότε θα εκδοθούν γι’ αυτή επτά διαφορετικής ταυτότητας οφειλές.
Μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών, που όπως προαναφέρθηκε αναμένεται στα μέσα Ιουνίου οι 700.000 δικαιούχοι θα έχουν περιθώριο έως τις 29 Ιουλίου 2022 να επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση, που συνδυάζεται με έκπτωση 15% ή τις 96 μηνιαίες δόσεις.
 
Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: