Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Στον... αυτόματο το Ε9

Θα ενημερώνονται αυτόματα οι δηλώσεις καταργώντας την υποχρέωση υποβολής τους, που ενδέχεται να γίνεται μόνο για συγκεκριμένες ενέργειες όπως η ηλεκτροδότηση ● Αναζητείται λύση για τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων.
Ανοίγει ο δρόμος για την αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 με τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων που πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας myProperty, η οποία έχει βάλει οριστικό τέλος στις επισκέψεις στην Εφορία. Οι φορολογούμενοι που αποκτούν, πωλούν ή μεταβιβάζουν ακίνητα με γονική παροχή ή δωρεά υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις μέσω του myProperty, γεγονός που έχει αναβαθμίσει τον χάρτη της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης περιορίζοντας δραστικά το τέρας της γραφειοκρατίας.
Εκτός από τις δηλώσεις φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής για κτήση ακινήτων, στόχος είναι στην ψηφιακή εποχή να περάσουν και οι δηλώσεις απόκτησης κινητών αξιών ή χρηματικών ποσών για τις οποίες βασική προϋπόθεση είναι η σύνταξη συμβολαιογραφικών εγγράφων αλλά και πλήθος άλλων. Πλέον και η σύνταξη αυτών των εγγράφων θα γίνεται με λίγα κλικ από τον υπολογιστή.
Με την Εφορία να έχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για την περιουσιακή κατάσταση, το επόμενο βήμα της ΑΑΔΕ είναι η απαλλαγή των υπόχρεων από τον βραχνά της συμπλήρωσης και διόρθωσης του Ε9, καθώς το σύστημα θα ενημερώνεται αυτόματα για τις αλλαγές μέσω του myProperty. Το μέτρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα καταργώντας έτσι την υποχρέωση υποβολής δήλωσης Ε9 που είναι πονοκέφαλος για χιλιάδες φορολογούμενους. Το πιο σημαντικό με τη νέα ψηφιακή υπηρεσία είναι η συνδρομή της στον περιορισμό των λαθών ή των παραλείψεων που εντοπίζονται σήμερα στο έντυπο Ε9 και είναι αυτά που επηρεάζουν το ύψος του λογαριασμού στον ΕΝΦΙΑ αυξάνοντας το μέγεθος της τελικής επιβάρυνσης.
Αρμόδια στελέχη αφήνουν ανοικτό οι τροποποιήσεις στο Ε9 να παραμείνουν σε ισχύ για συγκεκριμένες ενέργειες, όπως για παράδειγμα η ηλεκτροδότηση του ακινήτου με την προσθήκη αριθμού παροχής. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερο προβληματισμό είναι οι περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με τη νομιμοποίηση αυθαίρετων επιφανειών και στο υπουργείο Οικονομικών ψάχνουν να βρουν λύση για να μην μπλοκάρει ο σχεδιασμός για την αυτόματη συμπλήρωση του Ε9.
Στην ΑΑΔΕ κινούνται με στόχο την ανάπτυξη νέων εφαρμογών στη Φορολογία Κεφαλαίου και συγκεκριμένα:
■ Ανάπτυξη εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κληρονομιάς μέχρι το τέλος Ιουνίου.
■ Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (λοιπές περιπτώσεις, πλην του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο) μέχρι τον Νοέμβριο του 2022.
■ Μετασχηματισμός Δομών Φορολογίας Κεφαλαίου για εξυπηρέτηση των πολιτών.
■ Επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κερδών από Τυχερά Παίγνια.
■ Επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων λοιπές περιπτώσεις αρχικών δηλώσεων όπως δηλώσεις ΦΜΑ για πλασματική μεταβίβαση χιλιοστών ακινήτων του σε εκτέλεση εργολαβικού προσυμφώνου, για μεταβίβαση ποσοστών οικοπέδου λόγω εργολαβικού ανταλλάγματος, για τις δηλώσεις χρησικτησίας και για τον αναγκαστικό πλειστηριασμό. Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών θα ενεργοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2022.
Ενας μήνας για τροποποιητικές
Περιθώριο μέχρι τις 30 Ιουνίου έχουν οι φορολογούμενοι για να υποβάλουν χωρίς πρόστιμα τροποποιητικές και να διορθώσουν λάθη στις φορολογικές δηλώσεις που εκ των υστέρων ανακάλυψαν ότι τους κοστίζουν ακριβά. Η εφαρμογή στην πλατφόρμα myAADE έχει ανοίξει και οι υπόχρεοι που τους έπεσε βαρύ το πρώτο εκκαθαριστικό μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος συνυποβάλλοντας εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 ή και το έντυπο Ε3.
Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.739.307 φορολογικές δηλώσεις με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών να περιμένουν αύξηση του ρυθμού από τις αρχές Ιουνίου και συγκεκριμένα πριν ανοίξει η πλατφόρμα Power Pass για τις αποζημιώσεις 18-600 ευρώ στους λογαριασμούς για το ρεύμα.

Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: