Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Στα άκρα οι σχέσεις Ελλάδας-Ιράν για την κατάληψη δύο πλοίων

Διαστάσεις μεγάλου διπλωματικού επεισοδίου παίρνει το θέμα της βίαιης κατάληψης δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η παραστρατιωτική οργάνωση Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν.
Η ιρανική οργάνωση εξέδωσε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, κατηγορώντας τα δεξαμενόπλοια, που δεν κατονομάζει, για αδιευκρίνιστες παραβιάσεις, όπως μετέδωσε το Associated Press.
Το ένα πλοίο είναι το ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon, το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο, όπως έκανε γνωστό το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσγειώθηκε στο πλοίο και στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.
Αντίστοιχο συμβάν, ανέφερε το ΥΠΕΞ, συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.
Έλληνας αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, αναγνώρισε το δεύτερο πλοίο ως το Prudent Warrior. Ο ιδιοκτήτης της, η Polembros Shipping στην Ελλάδα, δήλωσε νωρίτερα ότι η εταιρεία «συνεργάζεται με τις αρχές και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης».
Οι Έλληνες αξιωματούχοι δεν προσδιόρισαν τις εθνικότητες του υπόλοιπου πληρώματος στα δύο πλοία.
Αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας επίσης υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι φαίνεται ότι τα δύο πλοία πλησίασαν -αλλά δεν εισήλθαν - στα ιρανικά χωρικά ύδατα την Παρασκευή πριν παρασυρθούν στα ιρανικά ύδατα. Τα πλοία είχαν επίσης απενεργοποιήσει τις συσκευές εντοπισμού, μια άλλη κόκκινη σημαία, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος σύμφωνα με το AP. Ωστόσο, κανένα από τα δύο δεν είχε εκδώσει σήμα κινδύνου ή έκκληση για βοήθεια, πρόσθεσε.
Έντονο διάβημα και ταξιδιωτική οδηγία
Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα.
Οι ανωτέρω πράξεις «ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας και κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.
Όπως γνωστοποιείται, επίσης τόνισε ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.
Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.
Υπό το φως των ανωτέρω, το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.
Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.
Η απειλή για αντίποινα
Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου ένα μήνα αφότου οι ελληνικές αρχές βοήθησαν τις ΗΠΑ στην κατάσχεση ιρανικού δεξαμενόπλοιου στην Κάρυστο, επειδή μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο, εν μέσω των κυρώσεων στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία. Έτσι θεωρείται αντίποινα η σημερινή εξέλιξη που έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Αθήνας.
Το Ιράν είχε απειλήσει να λάβει «τιμωρητικά μέτρα» νωρίτερα την Παρασκευή για την εμπλοκή της Αθήνας στην κατάσχεση ιρανικού πετρελαιοφόρου από τις ΗΠΑ στα ελληνικά ύδατα.
Ο ιστότοπος Nour News του Ιράν, κοντά στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, διατύπωσε την απειλή τη στιγμή που η ναυτιλιακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Lloyd's List ανέφερε ότι πιστεύει ότι δύο ελληνικά τάνκερ κατασχέθηκαν στον Περσικό Κόλπο. Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές της βιομηχανίας, η Lloyd's ανέφερε ότι στα δύο πλοία επιβιβάστηκαν αφού ιρανικά στρατιωτικά ελικόπτερα τα πλησίασαν το απόγευμα της Παρασκευής. Ανέφερε ότι και τα δύο δεξαμενόπλοια είχαν μόλις φορτωθεί με ιρακινό αργό πετρέλαιο.
Το φορτίο αργού πετρελαίου ενός δεξαμενόπλοιου υπό σημαία Ιράν που σταμάτησε στην Κάρυστο τον περασμένο μήνα κατασχέθηκε και μεταφέρθηκε σε άλλο πλοίο μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε Έλληνας αξιωματούχος την Πέμπτη.
Ο αξιωματούχος είπε μετά από «δικαστική παρέμβαση των αμερικανικών αρχών σχετικά με το φορτίο του πλοίου» η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, με δαπάνες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, για την «παράδοση» του πετρελαίου στα ανοιχτά του λιμανιού της Καρύστου.
Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ουάσιγκτον και την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα αρνήθηκαν να σχολιάσουν την Πέμπτη, αναφέρει το Associated Press.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: