Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Βαρύ επτάμηνο με πληρωμές φόρων πάνω από 32,6 δισ

Ένα «βαρύ φορτίο» φόρων έρχεται να προστεθεί από αύριο έως και το τέλος του έτους στους προϋπολογισμούς των φορολογουμένων, που πλήττονται ήδη από το «κύμα» ακρίβειας που σαρώνει την αγορά.
Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, εκτός από τις συνεχόμενες ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, καλούνται να εξοφλήσουν έναν ακόμη «φουσκωμένο» λογαριασμό στην εφορία, που ανέρχεται συνολικά για το διάστημα Ιουνίου – Δεκεμβρίου στο ποσό των 32,672 δισ. ευρώ, για άμεσους και έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ΕΦΚ).
Ο «Γολγοθάς» των φόρων ξεκίνησε ήδη με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που έχει αναρτήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στους λογαριασμούς 6,2 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων και προσδοκά να εισπράξει συνολικά 2,254 δισ. ευρώ.
Η συνέχεια φυσικά καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ακόμη πιο δύσκολη για τους φορολογουμένους, καθώς έπεται η πληρωμή:
– Των επιστρεπτέων προκαταβολών, από τα τέλη Ιουλίου, είτε εφάπαξ είτε σε 96 δόσεις. Επισημαίνεται ότι περίπου 700.000 επιχειρήσεις καλούνται να εξοφλήσουν συνολικό ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ.
– Του φόρου εισοδήματος, επίσης από τα τέλη Ιουλίου, είτε εφάπαξ είτε σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις, με δεδομένο ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν τον πρόσθετο φόρο που θα τους καταλογιστεί κάνοντας χρήση της «πάγιας» ρύθμισης. Επισημαίνεται ότι ο επιπλέον φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν και φέτος όσοι λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.
Λοιποί φόροι
Θα πρέπει φυσικά να αναφερθεί ότι στα ανωτέρω ποσά πρέπει να προστεθεί και ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων για τα τέλη κυκλοφορίας του επόμενου έτους, στο τέλος του 2022, αλλά πρωτίστως τα αυξημένα για φέτος κονδύλια που θα πληρώσουν για ΦΠΑ και ΕΦΚ, ειδικά δε μετά τις αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισπράξεις από τις συγκεκριμένες «πηγές» του προϋπολογισμού αναμένονται ήδη να κινηθούν σε υψηλότερα από τα προϋπολογισθέντα επίπεδα, ακόμη και εάν ληφθεί υπόψη ότι οι καταναλωτές περιορίζουν, όπως πιστοποιείται και από σχετικές έρευνες, τις αγορές προϊόντων, ακόμη και τις μετακινήσεις τους με το αυτοκίνητο.
Επισημαίνεται ότι με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση ως εκ τούτου και ο κύκλος των ανατιμήσεων στην αγορά, σε ετήσια βάση τα έσοδα από ΦΠΑ υπολογίζονταν ότι θα ξεπεράσουν τα 18,7 δισ. ευρώ, ενώ οι φόροι κατανάλωσης προβλεπόταν ότι θα αποδώσουν περισσότερα από 7 δισ. ευρώ.
Συνολικά δε τα έσοδα από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται ότι τελικά θα ξεπεράσουν τα 28,4 δισ. ευρώ, δίνοντας όμως ταυτόχρονα τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει μέρος νέων «πακέτων» στήριξης νοικοκυριών και ευάλωτων νοικοκυριών.

Γιώργος Κούρος
Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: