Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Το «υπουργικό δίκαιο» υπερισχύει της Δικαιοσύνης

Με άρθρο της τελευταίας στιγμής σε νομοσχέδιο του υπουργείου Προ.Πο., ο Τ. Θεοδωρικάκος βρίσκει τον τρόπο να παρακάμψει Υπαλληλικό Κώδικα και δυσάρεστες δικαστικές αποφάσεις προκειμένου ο υπουργός να διορίζει τα στελέχη των φυλακών ● Μόλις χτες γράφαμε για τους «ξηλωμένους» της Σοφίας Νικολάου, που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια.
Λίγες μόνο ώρες μετά το χθεσινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» («Η Δικαιοσύνη ξηλώνει το “πουλόβερ” της Σοφίας Νικολάου από τις φυλακές»), για τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν διευθυντές και αρχιφύλακες φυλακών που έχασαν τις θέσεις τους μόνο και μόνο επειδή η πρώην γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σ. Νικολάου είχε άλλες προτιμήσεις, κατατέθηκε στη Βουλή το νέο σχέδιο νόμου του υπουργού Προ.Πο. Τ. Θεοδωρικάκου και με τη γνωστή μέθοδο των «αρίστων», με ένα άρθρο της τελευταίας στιγμής, βρίσκει τον τρόπο να ξεπεράσει τον Υπαλληλικό Κώδικα και τις δυσάρεστες δικαστικές αποφάσεις.
Η νέα διάταξη προβλέπει ότι ο υπουργός μπορεί να διορίζει όποιον θέλει επικεφαλής των φυλακών επικαλούμενος τις γνωστές πλέον «έκτακτες» περιπτώσεις που έχουν γίνει η μόνιμη δικαιολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τους διορισμούς κολλητών και φίλων. Σημειώνεται ότι το άρθρο που παραθέτουμε δεν υπήρχε στη διαβούλευση ούτε περιέχεται στην αιτιολογική έκθεση που είναι αναρτημένη (στη διαβούλευση). Είναι, δηλαδή, κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής...
Αρθρο 33: «Κατ’ εξαίρεση τοποθέτηση προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης των καταστημάτων κράτησης.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για λόγους που ανάγονται στην εύρυθμη λειτουργία, στη διασφάλιση της τάξης και της ασφάλειας των κρατούμενων και του προσωπικού αυτών, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δύναται να τοποθετεί σε θέσεις ευθύνης των καταστημάτων κράτησης υπαλλήλους τους κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, μέχρι την επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια του άρθρου 86 του ν. 3528/2007 (Α’26)».
Στο μεταξύ, μετά και την κατάθεση του νομοσχεδίου, οι σωφρονιστικοί που προσέφυγαν και δικαιώθηκαν από το δικαστήριο αγωνιούν για το αν θα ισχύσουν όσες αποφάσεις δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί από τον νέο γ.γ. Αντεγκληματικής κ. Παπαθανασίου ή υπεράνω όλων θα ισχύσει και στην περίπτωση αυτή το «υπουργικό δίκαιο». Στην επικείμενη συζήτηση του σχεδίου νόμου στις επιτροπές της Βουλής θα κληθούν προφανώς να τοποθετηθούν και οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των σωφρονιστικών - ΟΣΥΕ. Οπως μαθαίνουμε, όμως, μικρές είναι οι προσδοκίες των ανθρώπων που έχασαν χωρίς λόγο τη θέση τους, δεδομένου ότι η ηγεσία της ΟΣΥΕ πρόσκειται πλέον στην κυβερνώσα παράταξη.

Αντα Ψαρρά
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: