Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Αλλάζει τους υπουργικούς κανόνες για να γλιτώσει με μια «συγγνώμη»

«Χέρι» στον υπουργικό κώδικα δεοντολογίας ετοιμάζεται να βάλει ο Βρετανός πρωθυπουργός, προκειμένου να γλιτώσει ο ίδιος και ορισμένοι υπουργοί του από το ενδεχόμενο παραίτησης ή παραπομπής, μετά τις απανωτές παραβιάσεις των κανόνων προστασίας από τον κορονοϊό που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας. Στόχος να θεσπιστούν κυρώσεις-χάδι και τα κυβερνητικά στελέχη να μπορούν να γλιτώσουν με μια επίσημη δημόσια απολογία ή προσωρινή παρακράτηση μισθού.
Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση του κώδικα και της νομοθεσίας με την υπόθεση Partygate, δημοσίευσε γραπτή δήλωση υποστηρίζοντας ότι είναι «δυσανάλογο να αναμένεται ότι οποιαδήποτε παραβίαση (σ.σ. μέλους του υπουργικού συμβουλίου), όσο μικρή κι αν είναι, θα πρέπει να οδηγεί αυτόματα σε παραίτηση ή αποπομπή».
Ένας από τους λόγους για την αλλαγή των κανόνων είναι η «αποφυγή κινήτρων για ασήμαντες ή ενοχλητικές καταγγελίες, που μπορεί να γίνονται για κομματικούς λόγους», σημειώνει ο ίδιος, τη στιγμή που έχει προηγηθεί σειρά καταγγελιών από τους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες για τη συμπεριφορά των υπουργών του.
Ο υπουργικός κώδικας εξακολουθεί να ορίζει ότι τίθεται θέμα παραίτησης εάν ένας υπουργός παραπλανήσει «εν γνώσει του» τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων. Ήδη ο Τζόνσον βρίσκεται υπό έρευνα σχετικά με το αν παραπλάνησε το Κοινοβούλιο για την υπόθεση Partygate, όταν υποστήριξε ενώπιον της Ολομέλειας και του βρετανικού λαού ότι δεν πραγματοποιήθηκαν πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία στη διάρκεια του lockdown.
Ωστόσο, εάν διαπιστωθεί ότι ο Τζόνσον παραβίασε άλλες αρχές της δημόσιας ζωής, όπως η έλλειψη διαφάνειας και ειλικρίνειας, τότε αλλαγή του υπουργικού κώδικα δεοντολογίας του παρέχει ένα δίχτυ προστασίας απέναντι σε ενδεχόμενη παραίτηση, την οποία έχουν ζητήσει επανειλημμένα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με αλλαγές στους κανονισμούς, αφαιρείται πλέον από τον ανεξάρτητο σύμβουλό του η αρμοδιότητα να διεξάγει έρευνα κατά μελών του υπουργικού συμβουλίου χωρίς την άδεια του πρωθυπουργού.
Ο τωρινός σύμβουλος, Κρίστοφερ Γκέιτ, δεν θα μπορεί από εδώ και στο εξής να ξεκινήσει ή να συνεχίσει κάποια έρευνα με πρόσωπο ενδιαφέροντος υπουργό εάν δεν υπάρχει η συγκατάθεση του Τζόνσον τη δεδομένη στιγμή.
Παρόλα αυτά, ο σύμβουλος διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιοποιήσει αυτήν την κατάσταση.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: