Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Λεφτά υπάρχουν, αλλά μόνο για... μπόνους

Γαλαντόμοι οι κεφαλαιοκράτες με τα «χρυσά παιδιά» που αβγατίζουν τα πλούτη τους.
Ο χρηματιστηριακός τζόγος της τελευταίας διετίας δεν γέμισε μόνο τις τσέπες των μεγαλοεπενδυτών και των μεγαλομετόχων, αλλά και των «χρυσών παιδιών» του χρηματοπιστωτικού τομέα. Τραπεζίτες, χρηματομεσίτες και άλλα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα, που διαχειρίστηκαν και αβγάτισαν τα κεφάλαια των πελατών τους ποντάροντας σε μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, στάρι, καλαμπόκι και ό,τι άλλο μπορούσε να φέρει υψηλές αποδόσεις και υπερκέρδη, απήλαυσαν μπόνους-ρεκόρ. Τα golden boys του χρηματοπιστωτικού κέντρου του Λονδίνου (City) είδαν τα μπόνους τους να αυξάνονται 6 φορές ταχύτερα απ’ ό,τι οι μέσοι μισθοί στο Ηνωμένο Βασίλειο και να επανέρχονται στα πριν από το κραχ του 2008 επίπεδα. Μόνο τον Μάρτιο που πέρασε, το City μοίρασε στα «δικά του παιδιά» 6 δισ. στερλίνες! Το νούμερο προκαλεί, αν συνεκτιμηθεί ότι ένα μεγάλο τμήμα της βρετανικής κοινωνίας βυθίζεται καθημερινά στην ανέχεια λόγω του καλπασμού των τιμών, επιλέγοντας μεταξύ άλλων το αν θα φάει ή θα ζεσταθεί.
Σχετική ανάλυση των επίσημων στοιχείων από τη βρετανική ομοσπονδία συνδικάτων (TUC) που κοινοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες διαπίστωσε ότι τα μπόνους που απήλαυσαν στο α΄ τρίμηνο του 2022 τα στελέχη του χρηματοπιστωτικού και ασφαλιστικού τομέα αυξήθηκαν κατά 27,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ αντίθετα οι μέσοι μισθοί μόλις κατά 4,9%. Το μέσο μπόνους που χορηγήθηκε αυξήθηκε συγκεκριμένα στις 4.021 λίρες έναντι 3.146 λιρών πέρυσι. Αντίθετα, ο μέσος μηνιαίος μισθός αυξήθηκε την ίδια χρονική περίοδο στις 2.413 λίρες από 2.315 λίρες.
Τα νούμερα αυτά ανεβάζουν το ύψος των μπόνους του City στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται στοιχεία. Επισκιάζουν τις μέσες αποδοχές σε σχεδόν κάθε άλλο κλάδο. Τον Μάρτιο, τα μπόνους των χρηματομεσιτών ήταν 2,4 φορές μεγαλύτερα από τον βασικό μισθό του μέσου εργαζομένου και ήταν υψηλότερα από τον μέσο όρο των βασικών μηνιαίων αποδοχών σε κάθε άλλο τομέα της οικονομίας, με εξαίρεση τα ορυχεία και τα λατομεία.
Η ανάλυση της TUC έρχεται, ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με ετήσιο ρυθμό 9% και οι λογαριασμοί ενέργειας καλπάζουν. Η βρετανική ρυθμιστική αρχή Ofgem έχει ήδη προαναγγείλει νέα άνοδο του ανώτατου ορίου τιμών ενέργειας τον Οκτώβριο μετά την αύξησή του κατά 54% τον Απρίλιο. Η νέα αύξηση σημαίνει επιβάρυνση μεγαλύτερη των 800 λιρών και θα ανεβάσει τον μέσο ετήσιο λογαριασμό των νοικοκυριών στις 2.800 λίρες. Την ίδια στιγμή οι πραγματικοί μισθοί υποχωρούν κατά 68 λίρες σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η κατάσταση είναι χειρότερη για τους δημόσιους υπάλληλους, οι πραγματικοί μισθοί των οποίων είναι κατά μέσον όρο 131 λίρες μικρότεροι σε σχέση πέρσι. «Δεν υπάρχει δικαιολογία για τέτοια αισχρά μπόνους από το City σε καλύτερες εποχές, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια μιας κρίσης κόστους διαβίωσης.
Ενώ τα στελέχη του City συσσωρεύουν τεράστια ποσά, εκατομμύρια πολίτες αγωνίζονται να κρατήσουν το κεφάλι τους πάνω από το νερό», δήλωσε η γενική γραμματέας της TUC Φράνσις Ο’ Γκρέιντι προσθέτοντας «οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, έχουν αφεθεί άσχημα εκτεθειμένοι στους ραγδαία αυξανόμενους λογαριασμούς έπειτα από μια δεκαετία στάσιμων μισθών και περικοπών των επιδομάτων. Οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν διστάζουν όμως να ζητούν συγκράτηση των μισθών του δημόσιου τομέα, ενώ από την άλλη κλείνουν τα μάτια στις σοκαριστικές υπερβάσεις του City. Ηρθε η ώρα να συγκρατήσετε τα μπόνους της κορυφής και όχι τους μισθούς των υπόλοιπων».

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: