Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

Σκάνδαλο Novartis: Εξαφανίστηκαν από έγγραφο του FBI ονόματα που φέρεται να χρηματίστηκαν! ΥΠΕΞ: Οι μεταφραστές είναι… ιδιώτες! Απάντηση – κόλαφος απ’ τη μεταφράστρια

Τεράστια ερωτήματα προκύπτουν για την παραποίηση εγγράφου των αμερικανικών αρχών (FBI) σχετικά με τη Novartis, που αποκάλυψαν το Documento.gr και Το Κουτί της Πανδώρας και κατήγγειλε η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και την κυρία Τουλουπάκη, καταγγέλλεται ότι απ’ τη μετάφραση εγγράφου που συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis εξαφανίστηκαν το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου και η αναφορά σε χρηματισμό του με 20.000 ευρώ, καθώς και τα ονόματα των Κωνσταντίνου Φρουζή και Νίκου Μανιαδάκη, αλλά σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα και του Γ.Πατούλη.
Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του, χωρίς να αρνείται την παραποίηση του εγγράφου, αποποιείται κάθε ευθύνη και ισχυρίζεται ότι «η Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία καταργήθηκε με το Νόμο 4781/21, δεν είχε ως γνωστόν την αρμοδιότητα να προβαίνει σε έλεγχο του περιεχομένου μεταφράσεων». Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ «το μεταφραστικό έργο εξετελείτο από τους συνεργαζόμενους ιδιώτες μεταφραστές, οι οποίοι ήταν οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το περιεχόμενο της μετάφρασης».
Πρόκειται για την υπηρεσία που η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάργησε από 1/9/2021 (δες αναλυτικά: Χαμένοι… χωρίς μετάφραση).
Σε κάθε περίπτωση η μετάφραση του επίμαχου εγγράφου έχει γίνει πριν από την κατάργηση της υπηρεσίας, συνεπώς η απάντηση του ΥΠΕΞ περί… μη ευθύνης του είναι αίολη.
Ακόμα πιο αίολη την καθιστά με επιστολή της στην Αυγή η μεταφράστρια Δέσποινα Καρατζά που ανέλαβε τη μετάφραση του εγγράφου αναφέρει ότι στο κείμενο που παρέδωσε υπήρχαν τα επίμαχα ονόματα και στοιχεία. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Λέγεται ότι δεν αναφέρονται τα ονόματα τεσσάρων (4) ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Από μια γρήγορη ματιά στη μετάφραση μου που ανέσυρα, βλέπω όχι μόνο τα ονόματα αυτά αλλά και τις ιδιότητες τους. Καθώς και άλλα ονόματα. Άρα, για να με κατηγορήσει οποιοσδήποτε για παραποίηση, θα πρέπει να προσκομίσει το κείμενο – πηγή που είχα στη κατοχή μου και μετέφρασα στην μετάφραση μου της 12 Απριλίου 2021».
 
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: