Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Στα 10.500 € το πλαφόν στα πρόστιμα για μη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας

Πρόστιμα έως 10.500 ευρώ από την 1η Σεπτεμβρίου για παραβάσεις των διατάξεων για την ψηφιακή κάρτα εργασίας, τη βία-παρενόχληση και τις νέες γονικές άδειες ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δίνοντας στη δημοσιότητα την υπουργική απόφαση στην οποία επαναλαμβάνεται ολόκληρο το υφιστάμενο πλαίσιο, όπως ισχύει, των κυρώσεων για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, για λόγους διευκόλυνσης εφαρμογής της νομοθεσίας τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους ελεγκτές.
Σε ό,τι αφορά την τήρηση των διατάξεων για την καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, τα πρόστιμα διακρίνονται:
α. Σε αυτά που έχουν προληπτικό χαρακτήρα, όταν δηλαδή ο εργοδότης δεν λαμβάνει τα προβλεπόμενα μέτρα ή δεν υιοθετεί πολιτικές στην επιχείρησή του για να αποφεύγονται περιστατικά βίας και παρενόχλησης. Στις περιπτώσεις αυτές κυμαίνονται -αναλόγως του μεγέθους της επιχείρησης- από 1.800 ώς 8.000 ευρώ.
β. Στα κατασταλτικά, όταν δηλαδή υπάρξει περιστατικό παραβίασης, οπότε αναλόγως της βαρύτητας της προσβολής μπορεί να επιβληθεί στον εργοδότη πρόστιμο από 2.000 έως 10.500 ευρώ που είναι και το υψηλότερο που προβλέπεται στην εργατική νομοθεσία. Επιπλέον, εάν ο εργοδότης δεν λαμβάνει μέτρα παρά τις καταγγελίες και ο καταγγέλλων αντιμετωπίζει δυσμενή μεταχείριση έως και απόλυση εξαιτίας της καταγγελίας που έκανε, προβλέπεται επιβολή προστίμου από 4.000 ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας υπενθυμίζει ότι οι πράξεις βίας και παρενόχλησης εξακολουθούν να διώκονται και να τιμωρούνται και με βάση τις υφιστάμενες διατάξεις του Αστικού και Ποινικού Δικαίου.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι στις καταγγελίες για βία και παρενόχληση στους χώρους εργασίας ισχύει η αντιστροφή του βάρους της απόδειξης, δηλαδή ο καταγγελλόμενος καλείται να αποδείξει ότι δεν συνέτρεξαν οι σχετικές περιστάσεις. Στα 10.500 τίθεται και το ανώτατο πρόστιμο για μη τήρηση των διατάξεων της ψηφιακής κάρτας (εφαρμόζεται μόνο σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και τράπεζες από τον Ιούλιο).
Για κάθε περίπτωση απόκλισης της καταγραφής του χρόνου εργασίας από τον πραγματικό χρόνο εργασίας επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ. Εάν ο εργοδότης παρεμποδίζει την απόδειξη του πραγματικού χρόνου εργασίας εξαλείφοντας τα στοιχεία το πρόστιμο είναι 4.000 ευρώ. Οπως προβλέπει ο νόμος 4808/2021 στην περίπτωση που δεν ενεργοποιείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας το πρόστιμο ανέρχεται στα 10.500 ευρώ.

Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: