Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Δεν είναι τρέλα, είναι ληστεία

«Να σταματήσουμε την τρέλα στις αγορές ρεύματος», είπε χθες σε δραματικούς τόνους ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ. Αναφερόταν στις τιμές χονδρικής ρεύματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας. Που σήμερα για την Αυστρία έχουν απογειώσει την τιμή στα 764 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην Ελλάδα στα 697, στη Γαλλία στα 734 ευρώ.
Ο Αυστριακός καγκελάριος, προφανώς, επέλεξε την ηχηρή αντίδραση, καθώς η χώρα του βρέθηκε χθες στην κορυφή της ευρωπαϊκής πυραμίδας, στην οποία εναλλάσσονται η Γαλλία, η Γερμανία, συχνότατα και η Ελλάδα. Αλλά εδώ και τέσσερις μήνες ποτέ δεν βρίσκονται στη θέση αυτή η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι δύο χώρες που έχουν αποσυνδέσει την τιμή του ρεύματος από του φυσικού αερίου. Κι έχουν εξασφαλίσει μια διακύμανση που δεν ξεπερνά τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που σημαίνει μια χαμηλή τελική τιμή για τους καταναλωτές.
Χαρακτηρίζει, λοιπόν, ο Αυστριακός καγκελάριος καθαρή τρέλα τη διατήρηση της ολέθριας σύνδεσης της τιμής του ανεξέλεγκτου αερίου με αυτήν του ρεύματος. Μόνο που δεν πρόκειται για τρέλα, αλλά για πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων και της ηγεσίας της Ε.Ε. Που όχι μόνο επέτρεψαν να παραδοθεί το δημόσιο αγαθό της ενέργειας σε ένα κερδοσκοπικό καζίνο, αλλά αρνούνται μέχρι σήμερα να ανασχεδιαστεί η ευρωπαϊκή αγορά ρεύματος.
Καρπός μιας ανάλογης πολιτικής επιλογής είναι το εφιαλτικό ρεκόρ της σημερινής χονδρικής τιμής στην Ελλάδα, μια ανάσα από τα 700 ευρώ η μεγαβατώρα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ανέμελα στην αρχή του καλοκαιριού, έπειτα από παλινωδίες πολλών μηνών, έναν προσωρινό μηχανισμό τιμολόγησης του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας που υποτίθεται ότι θα ανέκοπτε τη φρενήρη αύξηση τιμών και θα οδηγούσε σε λογικότερα παζάρια τη ΔΕΗ και τους άλλους ηλεκτροπαραγωγούς με τις εταιρείες προμήθειας ρεύματος.
Συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Ο μηχανισμός αποδείχθηκε φιάσκο. Οι παραγωγοί ρεύματος εξαντλούν τα περιθώρια κερδοσκοπίας ξέροντας ότι θα αποζημιωθούν γενναιόδωρα. Και οι έμποροι ρεύματος το αποδέχονται με τις πλάτες των κρατικών επιδοτήσεων, που... νανουρίζουν τους καταναλωτές με μια σχετικά ανεκτή τελική τιμή, την οποία όμως την πληρώνουν και θα συνεχίσουν να την πληρώνουν ως φορολογούμενοι.
Κάποια στιγμή, όμως, ο κουμπαράς των επιδοτήσεων θα αδειάσει και ο λογαριασμός θα πέσει όλος στον προϋπολογισμό, δηλαδή ξανά στους πολίτες. Ε, αυτό το κόλπο δεν το λες τρέλα. Το λες απάτη και ληστεία...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: