Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Αστέριος Αντωνίου: “Να μην μπαίνουν αγωνιστικοί όροι για την εγγραφή στο Μητρώο”

Ο Στέργιος Αντωνίου, αντιπρόεδρος της ΕΠΟ και πρόεδρος της ΕΠΣ Πέλλας, ήταν προσκεκλημένος στη “Δίκη στο Open” και, μεταξύ άλλων, μίλησε για την επαναφορά των Ελλήνων διαιτητών στην Super League 1, για την κόντρα Λίγκας-Μαρινάκη, για τον Λευτέρη Αυγενάκη και την ένταξη των σωματείων στο Μητρώο.
«Νομίζω ότι δεν είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε σε πλήρη ελληνική διαιτησία, χρειάζεται ένα διάστημα ακόμη. Καμιά φορά μπορεί να είναι και μεμονωμένες οι κακές διαιτησίες. Νομίζω ότι ο κ. Μπένετ έχει λίγο χρόνο στην ελληνική διαιτησία, σαν αρχιδιαιτητής είναι καινούργιος και σε λίγο θα μπορούμε να τον κρίνουμε. Μην μείνουμε σε ένα ματς. Μπορεί να υπάρχουν επιφυλάξεις για όσους είδαν το παιχνίδι του Αστέρα με τον Ολυμπιακό, αλλά οι αρμόδιοι να τον κρίνουν οι άνθρωποι της διαιτησίας. Η ΕΠΟ βάλλεται χωρίς να έχει ευθύνη για το θέμα της διαιτησίας, καθώς είναι σε διεθνή επιτροπεία και υπάρχουν ξένοι αρχιδιαιτητές. Οταν διαφωνούν οι μεγάλοι δεν μπορούμε να έρθουμε σε ελληνική διαιτησία» είπε αρχικά και συνέχισε:
«Είδατε τον ρόλο των μικρών στις τελευταίες εξελίξεις; Ολοι συμφώνησαν ότι όλα είναι καλά. Η καχυποψία πέρασε από τους Έλληνες στους ξένους διαιτητές. Πιστεύει κανείς ότι αν πάρει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο την διαιτησία θα διορθωθούν τα πράγματα. Ακόμη και να γίνει επαγγελματική η διαιτησία θα πρέπει να γίνει από την ΕΠΟ που θα έχει ρόλο επιδιαιτητή. Αν βλέπουμε κάθε αγωνιστική τον διαιτητή να τρέμουν τα πόδια του, τότε δεν μπορεί να γίνει παιχνίδι.
Οταν όμως όλοι οι μικροί την βλέπουν την διαιτησία ως επιλογή των μεγάλων και ικανοποιούνται με αυτό δεν μπορεί να αλλάξει κάτι. Να πούνε είμαστε 14. Το αναφέρω γιατί σε πρόσφατες συζητήσεις κρίθηκε η ΕΠΟ για τον αρχιδιαιτητή. Γιατί, τα βρήκαν αυτοί μεταξύ τους για τον Κλάτενμπεργκ; Ισα ισα εγώ έχω καλή προσωπική μαζί του. Πίσω από τους τέσσερις μεγάλους βρίσκονται οι μικρότεροι. Ετσι δεν μπορεί να γίνει ποδόσφαιρο.»
Για το τι μπορεί να αλλάξει το επόμενο διάστημα και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη: «Η ΕΠΟ αμφισβητείται εδώ και χρόνια λες και η προηγούμενη κατάσταση ήταν καλύτερη. Για τα οικονομικά το διάστημα που είμαι στην Ομοσπονδία έχει σε μεγάλο βαθμό μειωθεί το κόστος, αν και έχει αυξηθεί το προσωπικό. Μέσα στην εβδομάδα είναι να γίνει συνάντηση με την FIFA και την UEFA. Εχουν γίνει πολλές συζητήσεις. Προσωπικά, μίλησα περίπου για μια ώρα μαζί τους και ταυτίστηκαν οι απόψεις μας. Εγώ αναρωτιέμαι, δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε εδώ μεταξύ μας; Γίνεται μία προσπάθεια συναίνεσης με την Πολιτεία, το πρόβλημά μας ήταν η επικοινωνία με την Κυβέρνηση.»
Για την ένταξη των σωματείων στο Μητρώο σημείωσε: «Η χρηματοδότηση είναι ένα κίνητρο για να γίνει το Μητρώο, συμφωνούμε, αλλά να μην μπαίνουν αγωνιστικοί όροι. Επιτέλους υπήρξε μία προσέγγιση με το Υπουργείο και πιστεύουμε να βρεθεί λύση. Οταν μία ομάδα δεν έχει Μητρώο, με την παρεμβατικότητα του νόμου, δεν έπρεπε καν να παίξει, αλλά ο Αγροτικός Αστέρας συγκρούστηκε δύο φορές και εδώ αναδεικνύεται ένα άλλο πρόβλημα, ότι οι αθλητικοί δικαστές θα πρέπει να γνωρίζουν ποδόσφαιρο. Ο Αγροτικός Αστέρας, για παράδειγμα, είχε ολοκληρώσει την εγγραφή του στο Μητρώο όταν δικάστηκε.»
Για την χρηματοδότηση από το στοίχημα υπογράμμισε: «Τον Γενάρη θα δοθούν τα χρήματα, υπάρχει δέσμευση από την Κυβέρνηση, αλλά μάλλον θα μπουν στον νέο προϋπολογισμό.»
Επανήλθε στο ζήτημα της διαιτησίας λέγοντας: «Πρώτα πρέπει να έχουμε μία αξιόπιστη διαιτησία και μετά να πάμε σε επαγγελματική. Μπορεί να γίνει τώρα στην Ελλάδα; Μπορεί να διασφαλίζει το μέλλον του ένας διαιτητής μόνο από την διαιτησία. Ίσως μπει στο τραπέζι από την επόμενη χρονιά. Οταν δεν αποδεχόμαστε τους Ελληνες διαιτητές και δεν εμπιστευόμαστε την Επιτροπεία, ενώ έχει μπει και το VAR, τότε τι να πω… Εδώ υπάρχει αμφισβήτηση, δεν είναι θέμα εκπαίδευσης. Μπορεί να βάλεις την Κυριακή τον Σιδηρόπουλο στο Άρης – ΠΑΟΚ και μία εβδομάδα πριν μιλάνε γι’ αυτό. Η Super League ασχολείται μόνο με την ΕΠΟ, θα πρέπει να ασχοληθεί και με την διαιτησία.»
Για την κόντρα με την Λίγκα του Βαγγέλη Μαρινάκη: «Εγώ ήμουν στην Super League σαν υποψήφιος της Ομοσπονδίας. Υπάρχει επιθετικότητα κατά της ΕΠΟ, όλοι το γνωρίζουν. Κατηγορείται για τα οικονομικά, αλλά έχουν φύγει από την ΕΠΟ υψηλές μισθοδοσίες. Αυτή την στιγμή η πιο υψηλή είναι του εκτελεστικού διευθυντή, του κ. Φιλιππούση. Δεν με αφορά αν έχει ζητήσει τις συμβάσεις ο κ. Μαρινάκης, η ουσία είναι ότι όποιος θέλει να ενημερωθεί μπορεί. Είναι θέμα εγωισμών πλέον, το ζήτημα του ποσοστού από τα τηλεοπτικά, γιατί δεν νομίζω ότι ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη ώστε το 5% να γίνει 1%, γιατί είναι μεγάλη ομάδα και αυτοσυντηρείται ως οργανισμός. Ποιος εμπόδισε τον Ολυμπιακό να πάρει το πρωτάθλημα, τα παίρνει το ένα μετά το άλλο με την αυτή την ΕΠΟ. Οσον αφορά την Εθνική εγώ ήμουν υπέρ της παραμονής στο Καραϊσκάκη, και αν δεν ήθελε ο Ολυμπιακός να έπαιρνε την ευθύνη. Δεν είμαστε με μία πλευρά, το γνωρίζετε καλά, η ΑΕΚ πέρσι, είδατε, έμεινε εκτός Ευρώπης.»
Για τον Λευτέρη Αυγενάκη: «Υπήρχε φιλική διάθεση πριν αναλάβει την Κυβέρνηση η ΝΔ. Τώρα έχουμε φτάσει σε μία σύγκλιση. Είχαμε να μιλήσουμε 1,5 χρόνο γιατί ήταν επιλογή του κ. Αυγενάκη. Ηθελε την ΕΠΟ μακριά από την επικοινωνία. Η δική μας προσπάθεια να έρθουμε κοντά δεν θα πρέπει να φανεί σαν αδυναμία. Τα λεφτά δεν τα πήρε ακόμη από το τηλεοπτικό συμβόλαιο, αλλά έχει ειπωθεί ότι αυτά τα ποσά θα πάνε στην επαγγελματική διαιτησία.»

Πηγή: soccerplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: