Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Τα «βουβάλια» μαλώνουν εκτοξεύοντας το ενεργειακό κόστος των «βατραχιών»

Ενώ οι χώρες της Ευρώπης καλούν τον κόσμο να εξοικονομήσει ενέργεια, ψάχνοντας πανικόβλητες τρόπους για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος, η Ρωσία καίει καθημερινά μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. Τη στιγμή, δηλαδή, που η τιμή του ρεύματος έχει αυξηθεί κατακόρυφα (ενδεικτικά, στη Γερμανία και στη Γαλλία η τιμή έχει περίπου δεκαπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι), η Ρωσία καταστρέφει καθημερινά φυσικό αέριο περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Δεν έχουν άλλους που να μπορούν πουλήσουν το αέριό τους, οπότε πρέπει να το κάψουν», ανέφερε στο BBC ο Μιγκέλ Μπέργκερ, πρέσβης της Γερμανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο δημοσιογράφος Μάρτιν Λιούις σημείωσε στο ίδιο κανάλι για την αύξηση στην τιμή της ενέργειας: «Πρόκειται για μια πραγματική κοινωνική και οικονομική καταστροφή που θέτει σε κίνδυνο ζωές».
Αυτές, όμως, οι ζωές δεν θα μπορούσαν να σωθούν; Γιατί το αέριο καταστρέφεται αντί να μεταφερθεί στην Ευρώπη και να αποσυμπιέσει την οικονομική πίεση στα νοικοκυριά από το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος;
«Είναι ο πόλεμος, ηλίθιε», θα βιαστούν να απαντήσουν οι περισσότεροι, ωστόσο η σωστή απάντηση βρίσκεται στη φράση «είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε». Αυτός δεν είναι που αφήνει το «αόρατο χέρι» της αγοράς να ρυθμίσει τις τιμές στην ενέργεια; Που αντιλαμβάνεται την ενέργεια ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό; Που επιτρέπει την καταστροφή αδιάθετων πόρων; Που δίνει προτεραιότητα στο κέρδος και όχι στην προστασία του περιβάλλοντος;
Φυσικά, είναι και ο πόλεμος. Όμως, «ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους…», που θα έλεγε και ο Μπρεχτ. Και η ειρήνη τους τόσο καιρό δεν αποτελούσε τίποτα άλλο από ένα διαρκές αλισβερίσι για τον έλεγχο των ενεργειακών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών.
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας ανακοίνωσε μέσω twitter τη σύγκληση έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, η οποία θα «συζητήσει συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας». Πρόκειται για μια κίνηση που έχει ως στόχο να αμβλύνει το πανικό των πολιτών για το ενεργειακό κόστος, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα. Αν, βέβαια, ρίξουμε μια ματιά σε όσα ήδη συζητούνται ή έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν οι χώρες της Ε.Ε (ενδεικτικά: περιορισμός του φωτισμού τις νυχτερινές ώρες σε δημόσιους χώρους και της φωτεινότητας των εξωτερικών διαφημίσεων, μείωση της θερμοκρασίας στα δημόσια κτίρια, τηλεργασία για εξοικονόμηση σε λειτουργικά κόστη, περιορισμός στη χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων), τότε θα συνειδητοποιήσουμε όχι μόνο ότι οι λύσεις αυτές αποτελούν ημίμετρα που δεν αγγίζουν τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος, αλλά και πως τον «λογαριασμό» του πολέμου και των ανταγωνισμών των «βουβαλιών» θα τον πληρώσουν για μια ακόμα φορά τα «βατράχια». 
 
Μπάμπης Κολέλης
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: