Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Αναλώσιμα Διαβήτη: Διαβεβαιώσεις ότι δεν ανακόπτεται η πρόσβαση των πασχόντων

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των ασθενών έλαβε τις σχετικές διαβεβαιώσεις από τον ΕΟΠΥΥ και αισιοδοξεί ότι δεν θα υπάρχει ζήτημα με τη διάθεση των νέων καινοτόμων αναλώσιμων.
Προσπαθώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, ο ΕΟΠΥΥ απέστειλε απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων τα οποία υπέβαλλε πριν μερικές μέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).
Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία την Παρασκευή έλαβε τις σχετικές διευκρινίσεις από τον ΕΟΠΥΥ και κάνει επίσης λόγο για παραπλανητικές φημολογίες.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, "για να μπορέσει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ να παρέχει στους ανθρώπους με Διαβήτη έγκυρες και υπεύθυνες απαντήσεις, έχοντας ως μέλη της 28 πρωτοβάθμια σωματεία και εγγεγραμμένα σε αυτά περισσότερα από 100.000 άτομα, μόνο πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη αλλά και γονείς ανήλικων παιδιών με Διαβήτη, απευθύνθηκε αποκλειστικά και μόνο στον ΕΟΠΥΥ και έθεσε ερωτήματα".
Με βάση τις απαντήσεις που έλαβε σημειώνει δε τα εξής:
"Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημερώνει επίσημα το σύνολο των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη της χώρας, πως η πλήρης αποζημίωση των νέων τεχνολογιών από τον ΕΟΠΥΥ είναι δεδομένη, η παραμονή των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα είναι δεδομένη και επιπλέον δεδομένα είναι όλα εκείνα τα οποία ζήτησε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκ μέρους των ανθρώπων που εκπροσωπεί, ώστε να ενταχθούν στην τροποποίηση του ΕΚΠΥ και αφορούν τον Σακχαρώδη Διαβήτη".
Αναφέρει ακόμη ότι "Η τροποποίηση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, αναμένεται στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα, πιθανόν και πριν την εκπνοή του καλοκαιριού. Εάν εκεί, στον νέο ΕΚΠΥ, δεν περιγράφονται και δεν περιλαμβάνονται τα ιατροτεχνολογικά υλικά Διαβήτη, τότε θα πρέπει να κινητοποιηθούμε μαζικά!"
Στην ανακοίνωση επίσης της ομοσπονδίας σημειώνεται πως ήδη ο ΕΚΠΥ προβλέπει ότι ο ασθενής που είναι ασφαλισμένος, δικαιούται μέσω της ασφάλισής του και συγκεκριμένα στον Σακχαρώδη Διαβήτη - σύμφωνα με το άρθρο 47 - οι ασθενείς δεν καταβάλουν συμμετοχή στο αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, ενώ στο ίδιο άρθρο περιγράφονται πλήρως τα αναλώσιμα υλικά που δικαιούται κάποιος. Τέλο,ς στο άρθρο 48 περιγράφονται πλήρως οι αντλίες ινσουλίνης και τα αναλώσιμά τους.
Ακόμη στον ΕΚΠΥ, το Άρθρο 61 αναφέρει ξεκάθαρα ότι απαγορεύεται η οποιαδήποτε μετακύλιση κόστους στον ασθενή από οποιονδήποτε πάροχο (φαρμακεία, φαρμακευτικές εταιρίες, διαγνωστικά κέντρα κ.ά.).

Γιώργος Σακκάς
Πηγή: news247.gr
 
Υπ.Υγείας: Διαμαρτυρία για την απαράδεκτη απόφαση περικοπής των αναλώσιμων για τους διαβητικούς
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιεί αυτή την ώρα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφαση, για περικοπές..

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιεί αυτή την ώρα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφαση, για περικοπές των αναλώσιμων υψηλής τεχνολογίας για τους διαβητικούς.
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν ακόμα ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και νήσων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Επιτροπή Μητέρων με παιδιά με διαβήτη και αρκετοί διαβητικοί.
Κάτω από την πίεση των συγκεντρωμένων, αντιπροσωπεία τους μπήκε στο υπουργείο και αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας.
«Ζωή, υγεία αξιοπρέπεια, δεν είμαστε αναλώσιμοι να βγάλετε λεφτά» και «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας» φωνάζουν οι διαδηλωτές, καθώς στην κινητοποίηση συμμετέχουν πολλοί γονείς που τα παιδιά τους έχουν διαβήτη και έχουν άμεση ανάγκη αυτά τα αναλώσιμα.
Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση του ΕΟΠΥΥ μειώνει την αποζημίωση για τους αισθητήρες που λειτουργούν με τις αντλίες ρύθμισης σακχαρώδους διαβήτη (συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης) από 225 ευρώ τον μήνα στα 100 ευρώ, σε μια περίοδο που η ακρίβεια ρημάζει τα φτωχά λαϊκά στρώματα και πλήττονται ιδιαίτερα οι οικογένειες των χρονίως πασχόντων. Οι αισθητήρες αυτοί είναι άκρως απαραίτητοι για τη λειτουργία των αντλιών νέας γενιάς, γιατί ρυθμίζουν την παροχή ινσουλίνης στον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα μέσω εφαρμογής στο κινητό ενημερώνουν τον ασθενή, τους γονείς των παιδιών και τους φροντιστές για τα επίπεδα σακχάρου και το ενδεχόμενο υπογλυκαιμίας, ούτως ώστε να παρέμβουν. Στην περίπτωση αυτή, η αντλία ναι μεν σταματάει την παροχή ινσουλίνης, αλλά πρέπει να επέμβει ο φροντιστής για να αποφευχθεί το υπογλυκαιμικό κώμα, άκρως επικίνδυνο γι’ αυτούς τους ασθενείς και ιδιαίτερα για τα παιδιά.
Η ΣΕΑΑΝ απαιτεί:
  • Δωρεάν όλα τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, φάρμακα, αντλίες νέας τεχνολογίας, αναλώσιμα, εξετάσεις για όσους πάσχουν από διαβήτη, είτε είναι ασφαλισμένοι, είτε είναι ανασφάλιστοι.
  • Κανένας διαχωρισμός, καμία εξαίρεση, κανένας αποκλεισμός.
  • Κανένα πλαφόν.
  • Γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: