Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Εντολή καταστροφής αρχείων κι αποδείξεων

Ζητήθηκε από τους υπαλλήλους να παραδώσουν τα ειδικού τύπου υπηρεσιακά usb ασφαλείας, με σκοπό να συγκροτηθεί άμεσα η Επιτροπή Καταστροφής Υλικού ● Οι άνθρωποι-κλειδιά στην επιχείρηση αφανισμού των ενοχοποιητικών στοιχείων.
Επιχείρηση καταστροφής εγγράφων και αποδείξεων φαίνεται πως συντελείται ήδη στην ΕΥΠ αλλά και στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) -που αποτελεί αυτόνομη υπηρεσία μέσα στην ΕΥΠ- από τη στιγμή που η ΑΔΑΕ ανακοίνωσε τη διενέργεια ελέγχων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», μόλις έγινε γνωστή η έναρξη της έρευνας δόθηκε εντολή από τον Δ.Μ., υψηλόβαθμο στέλεχος της Υπηρεσίας, ο οποίος αποτελεί στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού εδώ και πολύ καιρό, να ξεκινήσει η καταστροφή πολλών αρχείων, κρίσιμων για την υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλα δύο κορυφαία στελέχη ζήτησαν από τους υπαλλήλους να παραδώσουν τα ειδικού τύπου υπηρεσιακά usb ασφαλείας, γνωστά ως iron keys και κυρίως αυτά που χρησιμοποιούνται από τον τομέα της Μερικής Διαχείρισης (σχετίζεται με το ΚΕΤΥΑΚ) με σκοπό να συγκροτηθεί άμεσα η Επιτροπή Καταστροφής Υλικού και να τα αφανίσει.
Στα iron keys είναι καταγεγραμμένες όλες οι συνομιλίες, αλλά και τα λοιπά στοιχεία που αποτελούν προϊόντα παρακολούθησης χιλιάδων ατόμων που βρέθηκαν υπό αυτό το καθεστώς από την Υπηρεσία. Περιλαμβάνουν επίσης και στοιχεία που αφορούν στη λειτουργία του ΚΕΤΥΑΚ, το οποίο αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι διαχειρίζεται άγνωστο ποσό κρυφών κονδυλίων και για άγνωστους σκοπούς. Βέβαια, εδώ πρέπει να τονιστεί το γεγονός πως σε ό,τι αφορά τα στοιχεία των επισυνδέσων, μπορούν να βρεθούν και στους παρόχους τηλεφωνίας, η συνεργασία των οποίων είναι αναγκαία για μια παρακολούθηση και οι οποίοι σύμφωνα με το νόμο είναι υποχρεωμένοι να τα διατηρούν για κάποια χρόνια. Το ερώτημα είναι αν η δικαιοσύνη που ερευνά την υπόθεση και η ΑΔΑΕ θα ζητήσουν τα εν λόγω στοιχεία.
Την όλη επιχείρηση εκκαθάρισης φαίνεται πως συντονίζει ο Α.Λ., επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥΠ. στο οποίο επί Ν.Δ. έχει υπαχθεί και το αρμόδιο τμήμα για τις επισυνδέσεις, μετά την προμήθεια του ιταλικού λογισμικού τον προηγούμενο χειμώνα.
Η ενέργεια αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση και ανησυχία των υπαλλήλων, πολλοί εκ των οποίων αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία καταστροφής, ανησυχώντας για το υπηρεσιακό τους μέλλον.
Επίσης, μετά τις αποκαλύψεις για το ΚΕΤΥΑΚ, μέλος της διοίκησης της ΕΥΠ φέρεται να αποσπά εκεί άτομα από το ΓΕΕΘΑ και μάλιστα υψηλόβαθμους αξιωματικούς όλων των όπλων, προσχηματικά και προκειμένου αφ' ενός να κάνει κομματικά ρουσφέτια, αφού οι αποσπασθέντες εγγράφουν στο βιογραφικό τους την ΕΥΠ και παίρνουν το επίδομα χωρίς να προσφέρουν έργο, και αφ' ετέρου να χτίσει έστω και τώρα μια εικόνα-βιτρίνα για τις πραγματικές δραστηριότητες του ΚΕΤΥΑΚ.
Στη δε Διεύθυνση Κυβερνοχώρου (ΔΙΚΥ) για την οποία η κυβέρνηση διατυμπάνιζε πως θα γινόταν η αιχμή του δόρατος στην τεχνολογική αναβάθμιση της υπηρεσίας, τοποθέτησαν ως επικεφαλής έναν συνταγματάρχη του Πεζικού, κάτι που δεν προβλέπεται, ο οποίος μάλιστα φέρεται να είναι παντελώς άσχετος με θέματα τεχνολογίας. Και φυσικά ενώ ανακαίνισαν τις εγκαταστάσεις στην Αγία Παρασκευή λέγοντας πως δήθεν θα μετακόμιζε εκεί η εν λόγω διεύθυνση, η μετακόμιση δεν έγινε ποτέ και αναβλήθηκε για τα επόμενα έτη, ενώ η ΔΙΚΥ βαλτώνει μαζί με τους απογοητευμένους υπαλλήλους της.
Το ερώτημα είναι αν η ΑΔΑΕ θα ζητήσει καταθέσεις από υπαλλήλους ή θα αρκεστεί στα ανώτερα στελέχη της υπηρεσίας που σίγουρα θα επικαλεστούν το απόρρητο. Αραγε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ τα γνωρίζει όλα αυτά ή η υπηρεσία διοικείται κατευθείαν από το Μαξίμου μέσω άλλου υψηλόβαθμου στελέχους;

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: