Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Σφίξαμε! Τρεις και σήμερα...

Τρεις και σήμερα για την λήξη της καταληκτικής ημερομηνίας επικαιροποίησης εγγραφής των ερασιτεχνικών σωματείων στο Μητρώο της ΓΓΑ για το 2022 και το τοπίο στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της ΕΠΣ Πέλλας και όχι μόνο, παραμένει από θολό έως ξέθωρο...
Μόλις 31 ομάδες της ΕΠΣ Πέλλας μέχρι σήμερα φαίνονται εγγεγραμμένες στο Μητρώο και το πρόβλημα αριθμητικά, λίγο πολύ έχει τις ίδιες διαστάσεις σε όλες τις κατηγορίες. Στην Α1 Ερασιτεχνική 9 είναι οι ομάδες που έχουν εγγραφεί, στην Α' Ερασιτεχνική 10 ομάδες, ενώ στην Β' Ερασιτεχνική που έχουμε δεδηλωμένη και την πρόθεση για επαναλειτουργία κάποιων ομάδων, μόλις 7 ομάδες! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η ΕΠΣ Πέλλας, ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία της, εξέδωσε «τυφλές» προκηρύξεις κυπέλλου και πρωταθλημάτων, μην προσδιορίζοντας τον αριθμό των ομάδων και τον τρόπο διεξαγωγής αυτών των διοργανώσεων! Και μάλιστα οι ομάδες μέσα στην ανασφάλεια τους, σε καταληκτικές ημερομηνίες που έχει θέσει η Ένωση, καλούνται να αποδεχτούν τις προκηρύξεις και να δηλώσουν συμμετοχή σε διοργανώσεις που δεν γνωρίζουν πως θα διεξαχθούν!
Πολλές Ενώσεις αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με την δική μας και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, συν όλων των άλλων διαχρονικών παθογενειών που τις ταλανίζουν χρόνια, έλα όμως που υπάρχουν και κάποιες άλλες πιο συνεπείς, ελάχιστες μεν, πρότυπα δε για τον Υφυπουργό, που τον κάνουν πιο αδιάλλακτο στην ελαστικοποίηση και τον περιορισμό κανόνων και προϋποθέσεων για την εγγραφή στο Μητρώο. Έρχεται και η ΕΠΟ με τα περιβόητα ηλεκτρονικά παράβολα των μεταγραφών (θα μπορούσαν να είναι απλά μια εναλλακτική και όχι υποχρέωση), να μπερδέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και να αποτρέπει ακόμη και τους εναπομείναντες ηρωικούς παράγοντες, να συνεχίσουν να ασχολούνται με το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο! Ήδη τα ερασιτεχνικά σωματεία έχουν εξελιχθεί με όσα γραφειοκρατικά που απαιτούν χρόνο, κόπο και χρήμα τους επιβάλλονται, σε μικρότερες ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις και το μόνο που δεν θα επιθυμούσαν αυτοί οι ερασιτέχνες παράγοντες με όλον αυτόν το ζόφο που τους περικλείει προσωπικά, οικογενειακά και επαγγελματικά, να προσθέσουν ακόμη έναν μεγάλο μπελά στο κεφάλι τους! Μητρώο ναι, αλλά με πολύ πιο απλές διαδικασίες και όχι με τέτοια συχνότητα και μόνο με οικονομικές κυρώσεις, κι αυτές για ουσιαστικούς και όχι για εντελώς τυπικούς λόγους, άλλωστε τις οικονομικές κυρώσεις τα ερασιτεχνικά σωματεία τις βιώνουν πολλά χρόνια... Και κει στην ΕΠΟ, ας ακούσουν αυτούς που ζουν και γνωρίζουν από κοντά και μέσα τα ερασιτεχνικά σωματεία, πριν πάρουν οποιαδήποτε απόφαση που τα αφορά.
Εκείνη η ομάδα διαβούλευσης (ΓΓΑ, ΕΠΟ, FIFA/UEFA) αλήθεια τι απέγινε; Έβγαλε κανέναν «λαγό»; Κι αν ναι πότε θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της και που τελικά κατέληξαν; Οι δηλώσεις συμμετοχής τρέχουν και οι διοργανώσεις είναι λίγο πριν την έναρξή τους, ξεπεράστηκαν όλα τα χρονικά περιθώρια...
Πρωτόγνωρα, επικίνδυνα πράγματα, κι αν αυτό εννοούσε «νοικοκύρεμα» ο κ. Αυγενάκης, μάλλον, όπως έλεγε και ο αείμνηστος Λογοθετίδης στον γιατρό του ψυχιατρείου στην ταινία "Οι Γερμανοί ξανάρχονται", ο υφυπουργός θα πρέπει «να ψάξει τα βιβλία του» μήπως κάπου κάνει λάθος, με το τόσο αυστηρό, υποχρεωτικό, κοστοβόρο και δαιδαλώδες θεσμικό πλαίσιο που μέρα με την μέρα, πνίγει στην γραφειοκρατία και εξαφανίζει από τον αθλητικό χάρτη ερασιτεχνικά σωματεία. «Τα βιβλία του πρέπει να ψάξει» και ο κ. Μπαλτάκος και να μην σκέφτεται μόνο εισπρακτικά, αλλά και επιδοματικά, για να βοηθήσει οικονομικά με όποιον πρόσφορο τρόπο το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: