Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Το ΝΑΤΟ θα πάει και στο Βόρειο Πόλο!

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσει την παρουσία του στην Αρκτική», τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag.
Λόγω των αυξανόμενων στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Ρωσίας στην περιοχή γύρω από τον Βόρειο Πόλο, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θέλουν να δραστηριοποιηθούν περισσότερο εκεί, προσθέτει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
«Η Μόσχα βρίσκεται στη διαδικασία να ανοίξει ξανά βάσεις της σοβιετικής εποχής και να τοποθετήσει εκεί νέα, υπερσύγχρονα όπλα, όπως υπερηχητικούς πυραύλους. Η Κίνα δείχνει επίσης αυξανόμενο ενδιαφέρον για την Αρκτική», προσθέτει .
Η Αρκτική περιλαμβάνει περιοχές διαφορετικών χωρών: ΗΠΑ, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Καναδάς, Νορβηγία, Σουηδία και Ρωσία.
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα διορίσει τον πρώτο της ειδικό απεσταλμένο στην Αρκτική για να «προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα και τη συνεργασία με συμμάχους και εταίρους στην Αρκτική». Η Αμερικανική Γερουσία των πρέπει πάντως να εγκρίνει το σχέδιο.
Κατά την άποψη του Στόλτενμπεργκ, η Αρκτική είναι «μεγάλης στρατηγικής σημασίας» για το ΝΑΤΟ. Η περιοχή του Βόρειου Πόλου είναι «η κρίσιμη σύνδεση μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης» και ταυτόχρονα αποτελεί «τη συντομότερη απόσταση μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ρωσίας». Επιπλέον, η Αρκτική γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για τη ναυτιλία ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της τήξης των πάγων.
Το ΝΑΤΟ «ήδη επενδύει σε αεροσκάφη θαλάσσιας αναγνώρισης για να αποκτήσει μια σαφή εικόνα του τι συμβαίνει στον μακρινό βορρά. Αλλά θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας», τονίζει ο Στόλτενμπεργκ.

Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: