Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Κυβέρνηση: Ετοιμάζει νέες επιδοτήσεις για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων

Να χρυσώσει το χάπι για τις νέες αυξήσεις έως και 65% που ανακοίνωσαν η ΔΕΗ κι άλλοι πάροχοι στις τιμές ρεύματος ανά κιλοβατώρα, για τον μήνα Σεπτέμβριο, επιχειρεί η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τις επιδοτήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τις υπέρογκες αυξήσεις, οι οποίες καταλήγουν ως κέρδη στα ταμεία των ενεργειακών ομίλων.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» ο υπουργός Οικοκονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με περίπου 2 δις ευρώ για τον μήνα Σεπτέμβρη, κατά τα πρότυπα των περασμένων μηνών. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Τρίτη το πρωί.
Το υπουργείο Ενέργειας θα γνωστοποιήσει το ύψος της επιδότησης. Ωστόσο οι συγκεκριμένες πενιχρές επιδοτήσεις δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις απώλειες των λαϊκών εισοδημάτων. Αντίθετα αποτελούν χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού (δηλαδή λεφτά του λαού) που θα εισπράξουν οι πάροχοι ενέργειας, οι οποίοι συνεχίζουν να αποκομίζουν εξωφρενικά κέρδη.
Επί της ουσίας η κυβέρνηση αναδιανέμει τη φτώχεια ανάμεσα στους λιγότερο και περισσότερο φτωχούς για τις τιμές του ρεύματος ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τα κέρδη των μονοπωλίων του κλάδου καθώς και τις αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα, και δεν είναι άλλες από την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, την «πράσινη μετάβαση» και την μετατροπή του ρεύματος σε χρηματιστηριακό προϊόν.
Όσο δεν αντιμετωπίζονται αυτές οι αιτίες, δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο που υλοποιεί αυτή την στρατηγική (εμπόριο ρύπων, χρηματιστήριο ενέργειας, πανάκριβες ΑΠΕ, απολιγνητοποίηση), σε συνδυασμό με τον ενεργειακό ανταγωνισμό και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι επιδοτήσεις είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο που επί της ουσίας βοηθάει τους ενεργειακούς ομίλους να μπορούν να εισπράττουν τους πανάκριβους λογαριασμούς και να αποκομίζουν τεράστια κέρδη την ίδια ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά θα βυθίζονται στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: