Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Επέκταση του φράκτη στον Έβρο αποφάσισε η «αιφνιδιασμένη» κυβέρνηση

Συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) λαμβάνοντας απόφαση για επέκταση και ενίσχυση του φράκτη στον Έβρο επαναλαμβάνοντας σαν φάρσα μέτρα που η πρόσφατη υπόθεση των εγκλωβισμένων προσφύγων έδειξαν, αν μη τι άλλο, ότι η φύλαξη των συνόρων αποτελεί άπιαστο στόχο.
Αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει το φιάσκο με την καθυστερημένη «διάσωση» των 38 προσφύγων που παρέμειναν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου.
Βαριά εκτεθειμένη, συγκάλεσε σήμερα στο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).
Συντηρώντας την επικοινωνιακή προσπάθεια να φιλοτεχνήσει ένα οιονεί πολεμικό κλίμα στον Εβρο με επίκεντρο το προσφυγικό αποφασίστηκε στη συνεδρίαση «η σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου, κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ». Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι «ο διαγωνισμός για συμφωνία- πλαίσιο». Αποφασίστηκε επίσης, η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης.
Όπως γράφει η «Εφ.Συν.» (βλ.: Στήνουν τώρα σκηνικό «πολέμου» στον Εβρο), ο στόχος της κυβέρνησης είναι προφανής. Αφενός να διαχειριστεί τις εντυπώσεις από τον διεθνή διασυρμό της για τους χειρισμούς της στην υπόθεση των 38 προσφύγων στη νησίδα του Έβρου. Αφετέρου να συσπειρώσει το σκληρό κυβερνητικό ακροατήριο και να επιχειρήσει επικοινωνιακό αντιπερισπασμό, προκειμένου να μετατοπιστεί η ατζέντα από την υπόθεση των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων που φθείρει προσωπικά τον πρωθυπουργό.
Η συνταγή είχε δοκιμαστεί τον Μάρτιο του 2020. Σήμερα όμως έχει όλες τις προϋποθέσεις να επαναληφθεί σαν φάρσα. Διότι ο τρόπος που χειρίζεται η κυβέρνηση την υπόθεση των εγκλωβισμένων προσφύγων δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι η φύλαξη των συνόρων αποτελεί άπιαστο στόχο. Κι αυτό παρά τις θριαμβολογίες για επέκταση και ενίσχυση του φράκτη, παρά τις αλλεπάλληλες προσλήψεις συνοροφυλάκων, παρά τον πακτωλό χρημάτων για προμήθειες στρατιωτικού υλικού επιτήρησης και παρά τα πομπώδη λόγια των υπουργών κατά τις επισκέψεις τους στη συνορογραμμή.
Το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση στον Εβρο είναι να εμφανίζεται αιφνιδιασμένη και απειλούμενη κάθε φορά που επιχειρεί να ζητήσει άσυλο στη χώρα μας μια ομάδα προσφύγων, συχνά με πολλά μικρά παιδιά και γυναίκες ανάμεσά τους.
Στη σημερινή τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης (ο οποίος με απόφαση του Πρωθυπουργού θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ), ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: