Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Yπερκέρδη και μισθοί

Ο πληθωρισμός κερδών, που έχει αναγνωριστεί ως υπαρκτός αρνητικός παράγοντας ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)*, όχι μόνο συμβάλλει στο σπιράλ αύξησης των τιμών αλλά και στη διεύρυνση της ανισότητας ανάμεσα στους μισθωτούς και τους μετόχους των εισηγμένων εταιρειών, στους οποίους η αξία των μερισμάτων κατά το δεύτερο τρίμηνο 2022 αυξήθηκε κατά 28,6%.
Συγκρίνοντας τον πρόσφατα δημοσιοποιημένο παγκόσμιο δείκτη μερισμάτων «Janus Henderson» με τις αυξήσεις των μισθών στην Ε.Ε., η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) συμπεραίνει ότι ο ρυθμός των μερισμάτων που έχουν καταβάλει στους μετόχους τους οι εισηγμένες στα χρηματιστήρια εταιρείες είναι εφτά φορές υψηλότερος από τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται οι μισθοί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Μάλιστα, όπως γίνεται σαφές και από τον Πίνακα που δημοσιεύουμε, οι ευρωπαϊκές εταιρείες όχι μόνο προκαλούν τον πληθωρισμό, αλλά έχουν πληρώσει υψηλά μερίσματα για την προστασία των μετόχων τους από τις αυξήσεις των τιμών αυτό το καλοκαίρι, ενώ δεν αφήνουν περιθώρια για αξιοπρεπείς αυξήσεις μισθών στους εργαζόμενους που παλεύουν καθημερινά να αντιμετωπίσουν την κρίση του κόστους ζωής.

«Τα στοιχεία δείχνουν ξανά πώς τα υπερβολικά εταιρικά κέρδη -όχι οι μισθοί- οδηγούν τον πληθωρισμό, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το χάσμα μεταξύ των συντελεστών με τους οποίους καταβάλλονται τα μερίσματα και οι μισθοί συμβάλλει επίσης στη μείωση του μεριδίου του ΑΕΠ που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΤUC.
Ταυτόχρονα οι εταιρείες αποτυγχάνουν να επενδύσουν για το μέλλον, με τις ιδιωτικές επενδύσεις να παραμένουν πίσω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ETUC καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιβάλουν φόρο στα υπερκέρδη, μέτρα περιορισμού των μερισμάτων και να υποστηρίξουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
«Είναι σαφές ότι για άλλη μία φορά άλλος κανόνας υπάρχει για τους πλούσιους και άλλος για τους φτωχούς» δήλωσε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της ETUC, Esther Lynch. «Λένε στους εργαζόμενους ότι δεν είναι η ώρα για αύξηση μισθών, ενώ οι μέτοχοι τραβάνε τους φελλούς της σαμπάνιας για να γιορτάσουν έσοδα πάνω από τον πληθωρισμό. Κι αυτό συνιστά διπλή προσβολή: οι εταιρείες αποτυγχάνουν να προσφέρουν στους εργαζόμενους μια αξιοπρεπή αύξηση μισθών, ενώ υποτιμούν περαιτέρω τους υπάρχοντες μισθούς τους συντηρώντας τον πληθωρισμό. Ηρθε η ώρα να τελειώσει αυτή η απάτη. Χρειαζόμαστε φόρο στα υπερκέρδη και δίκαιες αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων» πρόσθεσε η συνδικαλίστρια της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας.
■ «Πολλές εταιρείες μπόρεσαν να επεκτείνουν τα κέρδη ανά μονάδα προϊόντος σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας πλεονάζουσας ζήτησης παρά τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας» σημείωνε η Isabel Schnabel, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια ομιλίας της στις 11 Μαΐου. «Κατά μέσο όρο τα κέρδη συμβάλλουν πρόσφατα στον συνολικό εγχώριο πληθωρισμό πάνω από την ιστορική τους συμβολή» πρόσθεσε χαρακτηριστικά στην ίδια ομιλία.

Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: