Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός όσων αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας

Ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με οξεία επισιτιστική ανασφάλεια σε όλον τον κόσμο έχει υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας τα 345 εκατομμύρια, λόγω της πανδημίας της Covid-19, των συγκρούσεων και της κλιματικής αλλαγής.
Το παραπάνω ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP), με την Κορίν Φλάισερ (περιφερειακή διευθύντρια του WFP) να σημειώνει ότι πριν από την κρίση της πανδημίας, 135 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από λιμό παγκοσμίως. Όπως πρόσθεσε, έκτοτε, ο αριθμός αυτός εκτοξεύθηκε και αναμένεται ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, λόγω της κλιματικής αλλαγής και των πολέμων.
Ο αντίκτυπος των περιβαλλοντικών προκλήσεων είναι ένας άλλος αποσταθεροποιητικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στην έλλειψη τροφίμων, σε συγκρούσεις και μαζική μετανάστευση.
«Ο κόσμος δεν μπορεί να το αντέξει οικονομικά αυτό», είπε η Φλάισερ. «Βλέπουμε ότι έχουν δεκαπλασιαστεί οι εκτοπισμένοι παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής και των συγκρούσεων και φυσικά αυτά είναι αλληλένδετα. Και για αυτό ανησυχούμε πραγματικά για τις επιπτώσεις που θα έχουν συνδυαστικά η Covid-19, η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος στην Ουκρανία», σημείωσε επίσης η Φλάισερ.
Σύμφωνα με το WFP, περίπου 828 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν για ύπνο πεινασμένοι κάθε βράδυ, τονίζοντας παράλληλα πως τη στιγμή που οι ανάγκες είναι υψηλές, οι πόροι έχουν φτάσει στον πάτο. Με την παγκόσμια οικονομία να κλυδωνίζεται λόγω των εξελίξεων τα δύο τελευταία έτη (πανδημία, πόλεμος, πληθωρισμός κ.ά.), το χάσμα μεταξύ των αναγκών και της χρηματοδότησης είναι πλέον μεγαλύτερο από ποτέ, επισημαίνει επίσης το WFP.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: