Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

CIES Football Observatory: Λεπτά συμμετοχής από τις ακαδημίες - Ο Λεβαδειακός... δείχνει το δρόμο στην Super Legue

Ο Λεβαδειακός είναι η ομάδα της ελληνικής Super League με το υψηλότερο ποσοστό λεπτών που έχουν παίξει παίκτες του, οι οποίοι έχουν προπονηθεί στις ακαδημίες του συλλόγου.
Αυτό αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του CIES Football Observatory, Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών, που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία της FIFA με το Πανεπιστήμιο του Νοσατέλ, το οποίο κατατάσσει 417 ομάδες από 27 κορυφαίες ευρωπαϊκές κατηγορίες σύμφωνα με τα λεπτά που έπαιξαν παίκτες από τις ακαδημίες, οι οποίοι είναι παρόντες για τουλάχιστον τρία χρόνια μεταξύ της σεζόν των 15ων και 21ων γενεθλίων τους.
Είναι αξιοσημείωτα τα χαμηλά ποσοστά της ΑΕΚ (0,4%) και του Άρη (0,1%), στην 11η και 12η θέση αντίστοιχα, ενώ Ιωνικός και Λαμία με 0%, είναι μεταξύ των 33 ομάδων που δεν έχουν κανένα παίκτη στη σχετική κατηγορία.
Η κατάταξη στην ελληνική Super League:

Τα υψηλότερα ποσοστά μετρήθηκαν για τους Σλοβάκους της Ζίλινα (73,3% των λεπτών από 16 προπονημένους παίκτες), ενώ ανάμεσα στα big-5 πρωταθλήματα κυριαρχεί η Αθλέτικ Μπιλμπάο (56,6% με 13).
Ποδοσφαιριστές που προπονήθηκαν στις ακαδημίες έπαιξαν τα περισσότερα λεπτά μόνο για μία άλλη ομάδα στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα, την Λιόν (52,2%- 11παίκτες). Η Ρεάλ Σοσιεδάδ ολοκληρώνει το βάθρο για το big-5 (40,2%).
Τσέλσι και Μπράιτον βρίσκονται στην κορυφή της λίστας στην αγγλική Premier League (26,9%), η Φράιμπουργκ στη γερμανική Bundesliga (31,0%), η Ρόμα στην ιταλική Serie A (17,8%).

Α. Βαζογιάννης
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: