Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Ροκανίζουν χρόνο με τα υπερκέρδη του ρεύματος

Η κυβέρνηση «ανακάλυψε» ότι πρέπει να αλλάξει τον χρόνο υπολογισμού για τους προμήθευτές, πράγμα που απαιτεί αλλαγή του νόμου ● Η ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα αναλάβει να παρακολουθεί ακόμη δύο ακανθώδεις τομείς, τα απόβλητα και τη διαχείριση υδάτων και θα αποκτήσει... νέο αρκτικόλεξο και νέα διοίκηση ● Ο νέος υπολογισμός θα πρέπει να γίνει κάπου τον Μάρτιο για να μετρήσει η ΡΑΕ εάν τα υπερκέρδη συνεχίστηκαν ή προέκυψαν στο μεταξύ ζημίες ● Tο τελευταίο διάστημα εκδηλώνεται συντονισμένη προσπάθεια, ώστε οι κάθε λογής ανεξάρτητες αρχές να λειτουργούν ως γραφεία διεκπεραίωσης των εντολών της κυβέρνησης
Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει, έξι μήνες κοσκινίζει αλλά... σπάει και τη σκάφη. Σαν να μην έφτανε η εξαγγελία της κυβέρνησης ότι θα καθυστερήσει τη φορολόγηση στα υπερκέρδη των προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, έρχεται τώρα και νομοσχέδιο που θα προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στον φορέα που τα υπολογίζει, την υποστελεχωμένη ΡΑΕ, στην οποία ανατίθεται πλέον η εποπτεία για εκατοντάδες φορείς που διαχειρίζονται σκουπίδια και νερό!
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) είναι ο φορέας που έγινε γνωστός τα τελευταία χρόνια παριστάνοντας ότι ρυθμίζει μια αγορά η οποία επιβάρυνε υπέρμετρα τον προϋπολογισμό νοικοκυριών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και των μεγαλύτερων βιομηχανιών. Η φήμη της ως ανεξάρτητης «εκτοξεύτηκε» τον Μάρτιο του 2022 όταν ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, πιεζόμενος τότε από τον Αλέξη Τσίπρα και τις επισημάνσεις του για τα υπερκέρδη των παραγωγών ρεύματος, είπε στη Βουλή ότι «έδωσε εντολή στη ΡΑΕ» να τα υπολογίσει για να φορολογηθούν. Η υπόθεση εκείνη εξελίχθηκε σε φιάσκο, καθώς η κυβέρνηση κατέληξε να εισπράξει λιγότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ για περίοδο 9 μηνών, ενώ ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας, είχε μιλήσει για 927 εκατομμύρια στο εξάμηνο Οκτωβρίου-Μαρτίου.
Μετά ήρθε το καλοκαίρι και η περίφημη «κατάργηση της ρήτρας». Το μοντέλο άλλαξε και τα υπερκέρδη μεταφέρθηκαν από την παραγωγή ρεύματος στη λιανική αγορά. Τα τιμολόγια αλλάζουν κάθε μήνα με ανακοίνωση 10 μέρες πριν. Εάν όμως μέσα στον μήνα οι χονδρεμπορικές τιμές πέσουν, το περιθώριο κέρδους φουσκώνει και προκαλούνται σημαντικά υπερκέρδη. Τον Σεπτέμβριο έφτασε το 90,9%, αφού τα τιμολόγια λιανικής που είχαν ανακοινωθεί κυμαίνονταν στα 790,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η μέση χονδρική έμεινε στα 414,2 ευρώ. Τον Οκτώβριο, το περιθώριο κέρδους έσπασε ρεκόρ, φτάνοντας στο 166,2%, αφού η μέση χονδρική έπεσε στα 232,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Στις 16 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση ψήφισε τον νόμο 4994, στον οποίο έφερε και την τροπολογία για τη φορολόγηση αυτών των νέων υπερκερδών. Μιλούσε για επείγουσα ρύθμιση αλλά κατέληξε ως συνήθως σε προχειρογράφημα, αφού στην αιτιολογική έκθεση ανέφερε ότι αντιμετωπίζει «το αυξημένο ενεργειακό κόστος μέσω της προσωρινής (!) επιστροφής» των υπερκερδών. Επειδή όμως τα πράγματα ήταν επείγοντα, όριζε ότι αυτά τα υπερκέρδη θα υπολογίζονται από τη ΡΑΕ ανά τρίμηνο και για την πρώτη εφαρμογή (Αύγουστος-Οκτώβριος) η «έκτακτη εισφορά επιβάλλεται έως την 23η Δεκεμβρίου 2022».
Η ημερομηνία αυτή πέρασε, πριν από τις γιορτές οι επιχειρηματίες του κλάδου διαμαρτυρήθηκαν στην κυβέρνηση για «δήμευση» και μέσα στην περασμένη εβδομάδα, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας πέταξε την «μπόμπα»: «Είμαστε σε συζήτηση με τη ΡΑΕ και με το υπουργείο Οικονομικών και θα δούμε μήπως εντάξουμε και τους επόμενους μήνες μέχρι και τον Γενάρη, ώστε τελικά να έχουμε ένα συνολικότερο αποτέλεσμα, να μην το κάνουμε κάθε τρεις μήνες»…
Καθυστερήσεις
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος του Νοεμβρίου που όριζε υπολογισμό ανά τρίμηνο. Σημαίνει ακόμη ότι ο νέος υπολογισμός θα πρέπει να γίνει κάπου τον Μάρτιο για να μετρήσει η ΡΑΕ εάν τα υπερκέρδη συνεχίστηκαν ή προέκυψαν στο μεταξύ ζημίες. Το χειρότερο είναι ότι μέσα σε αυτό το διάστημα, η ΡΑΕ θα βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να της αναθέσει νέα καθήκοντα.
Με νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο, η Ρυθμιστική Αρχή θα αναλάβει να παρακολουθεί ακόμη δύο ακανθώδεις τομείς: τα απόβλητα και τη διαχείριση υδάτων! Θα αποκτήσει νέο αρκτικόλεξο και νέα διοίκηση αλλά είναι άγνωστο αν θα αποκτήσει και προσωπικό για την έλλειψη του οποίου μονίμως διαμαρτύρεται ο κ. Δαγούμας.
Εκτός από τα μεγαθήρια παραγωγής και εμπορίας ενέργειας, θα πρέπει να εποπτεύει εκατοντάδες δήμους, εταιρείες και φορείς που διαχειρίζονται αστικά απόβλητα και νερά, να εγκρίνει τα σχέδια λειτουργίας, να επιβάλλει πρόστιμα, να ελέγχει καταγγελίες και να προστατεύει τους καταναλωτές. Το κείμενο του νομοσχεδίου αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς το τελευταίο διάστημα εκδηλώνεται συντονισμένη προσπάθεια ώστε οι κάθε λογής ανεξάρτητες αρχές να λειτουργούν ως γραφεία διεκπεραίωσης των εντολών της κυβέρνησης.

Άρης Χατζηγεωργίου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: