Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Στην υγειά των κορόιδων...

Εσείς τι... εθνικότητας βενζίνη και ντίζελ βάζετε στο αμάξι σας; Αν νομίζετε ότι ξέρετε την απάντηση, μάλλον έχετε χάσει επεισόδια.
Πριν από λίγες μέρες το έγκυρο πρακτορείο Bloomberg ήρθε να επιβεβαιώσει πως το περίφημο ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, για την εφαρμογή του οποίου έγινε τόση φασαρία στα ευρωπαϊκά όργανα, είναι στην πραγματικότητα ένα τεράστιο παραμύθι, αφού οι πονηροί Ρώσοι έχουν βρει καιρό τώρα τρόπους να μας πουλάνε το μαύρο χρυσάφι τους μέσω τρίτων και... από την πίσω πόρτα!
Για την ακρίβεια, κράτη-μεσάζοντες όπως η Ινδία, η Κίνα, ακόμη και η Σαουδική Αραβία (!), δηλαδή η μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγική χώρα στον κόσμο, αγοράζουν με έκπτωση ρωσικό αργό πετρέλαιο ή ντίζελ, το διυλίζουν οι ίδιοι ή απλά το ανακατεύουν με άλλες ποικιλίες για να κρύβουν τα ίχνη τους και στη συνέχεια το μεταπωλούν ακριβότερα στους Ευρωπαίους, θησαυρίζοντας στην υγεία των κορόιδων, δηλαδή των καταναλωτών που πληρώνουν δύο ευρώ το λίτρο στην αντλία!
Οι οποίοι άλλωστε είναι και οι μόνοι πραγματικά χαμένοι από τις δήθεν εξοντωτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που όχι μόνο βρήκε αμέσως πρόθυμους πελάτες για το περισσευούμενο πετρέλαιο και το γκάζι της, αλλά στην πράξη εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τον ουκρανικό πόλεμο (και) με ευρωπαϊκά λεφτά...
Ετσι μόνον εξηγείται πως οι εισαγωγές διυλισμένων «ινδικών» πετρελαιοειδών στην Ευρώπη τριπλασιάστηκαν μέσα σε λίγους μήνες, ενώ το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το «κινεζικό» υγροποιημένο γκάζι, το οποίο όλοι οι ειδικοί ξέρουν πως είναι ρωσικό, αλλά κανείς δεν θέλει να το παραδεχτεί, καθώς όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας -εκτός από τον τελευταίο, δηλαδή... εμάς- βγαίνουν κερδισμένοι.
Για την ακρίβεια, οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία σημείωσαν τον Απρίλιο νέο ρεκόρ φτάνοντας τα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (!), ενώ την ίδια στιγμή οι εισαγωγές «ινδικών» διυλισμένων πετρελαιοειδών στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα 360.000 βαρέλια την ημέρα - ξεπερνώντας την ώς τώρα «βασίλισσα» Σαουδική Αραβία!
Ας πρόσεχαν όμως οι φαρισαίοι και υποκριτές Ευρωπαίοι ηγέτες: όπως σωστά γράφει το (αμερικανικό) Bloomberg, το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αποδείχτηκε δίκοπο μαχαίρι, αφού τελικά οι καταναλωτές το πληρώνουν πολύ ακριβότερα απ’ ό,τι αν συνέχιζαν να το αγοράζουν απευθείας απ’ τον Βλαδίμηρο...

Γιώργος Τσιάρας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: