Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Φθηνή προπαγάνδα από τη Ν.Δ. για τα ιδιωτικά ΑΕΙ - Ορυμαγδός αντιδράσεων

Σε θέσεις μάχης κυβέρνηση και αντιπολίτευση για μη κρατικά πανεπιστήμια. Για «απελευθέρωση από τη γραφειοκρατία και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου» μίλησε προκλητικά ο Παύλος Μαρινάκης. «Μασάζ» και από τον υπουργό Παιδείας
Στην γνωστή τακτική της προπαγάνδας καταφεύγει η κυβέρνηση για να θεσπίσει την επέλαση των ιδιωτών και στην Παιδεία δίνοντας την χαριστική βολή στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, που απαξιώνεται και υποχρηματοδοτείται συστηματικά.
Ο πρωθυπουργός έκανε χθες λόγο στο υπουργικό συμβούλιο για «αποκατάσταση μιας ιστορικής εκπαιδευτικής ανορθογραφίας» με το νέο νομοσχέδιο, που θεσπίζει πλέον δύο τρόπους εισαγωγής, παρότι αυτό παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι «η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται».
Στο ίδιο πλαίσιο ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μίλησε προκλητικά κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για «αποδέσμευση» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το «αναχρονιστικό κρατικό μονοπώλιο».
Σε συνέντευξή του στον ANT1 ο ίδιος επέμεινε στην προτεραιότητα του δημοσίου πανεπιστημίου και απέρριψε πως θα δημιουργηθούν «σχολές κατώτερων προσδοκιών» λόγω των κριτηρίων των μη κρατικών «πανεπιστημίων, που θα ιδρυθούν ως παραρτήματα μεγάλων και καταξιωμένων ιδρυμάτων του εξωτερικού σε συνεργασία με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, θα είναι τα πιο αυστηρά στην Ευρώπη».
Σε ό,τι αφορά την παράκαμψη του Συντάγματος με σειρά δικαστικών αποφάσεων, που επικαλείται το υπουργείο Παιδείας, ο επικεφαλής του υποστήριξε πως πρόκειται για «μια ασφαλή και μελετημένη κίνηση» και πως «το σύνολο των συνταγματολόγων έχει εκφραστεί θετικά. Μερικοί διατύπωσαν την άποψη πως μπορούσαμε να προχωρήσουμε και παραπέρα» αλλά τόνισε την ανάγκη για μια «δυναμική ερμηνεία του Συντάγματος».
Μάλιστα, ο υπουργός ανέβασε τους τόνους λέγοντας πως «η συζήτηση που χρειάζεται να γίνει δεν είναι στο αν θα το κάνουμε ή όχι, αλλά στο πώς θα το κάνουμε. Σε άλλο σημείο ισχυρίστηκε δε ότι «η δυνατότητα ξένων πανεπιστημίων να ιδρύουν στην Ελλάδα τμήματα μεταπτυχιακών ή προπτυχιακών σπουδών είναι «κοινωνικό αίτημα μετά από χρόνια απομόνωσης».
Ο Μαρινάκης για τα εκατομμύρια που θα δοθούν
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να κάνει το μαύρο - άσπρο, χαρακτηρίζοντας ιστορική την προωθούμενη μεταρρύθμιση, που «απελευθερώνει» το δημόσιο πανεπιστήμιο «από τη γραφειοκρατία και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου».
«Περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν στην περαιτέρω ενίσχυση της διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων. Δημιουργείται δυνατότητα χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων στα ΑΕΙ η οποία αφορά αποκλειστικά φοιτητές ή ερευνητές. Για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχουν προβλεφθεί πόροι ύψους 50 εκ. ευρώ» είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι με το νομοθέτημα «θα ενισχυθεί η οικονομία της με την προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό, δεύτερον θα ανασχεθεί ακόμα περισσότερο το brain drain καθώς πολλοί από τους 40.000 Έλληνες φοιτητές που αναζητούν τις σπουδές τους στο εξωτερικό θα μπορούν τώρα πια αυτονόητα να το κάνουν στην χώρα τους».
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υποστήριξε ψευδώς πως πρόκειται για αναγκαία μεταρρύθμιση, η οποία θα δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη στην χώρα και ικανοποιεί πάγια αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας, παρότι στην πλειονότητά της αντιδρά στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Το «ελεύθερο» πανεπιστήμιο είναι το κερδοσκοπικό
Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους καλώντας σε γενικό ξεσηκωμό, ενώ από χθες αντιδρούν κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «μέσα στις εσωτερικές του δυσκολίες, επιχείρησε να ενώσει όλα τα νεοφιλελεύθερα κομμάτια του κόμματος του, μέσα από τις μεγαλόστομες εξαγγελίες για το "ελεύθερο" πανεπιστήμιο. Επικαλείται λόγους που δεν οδηγούν σε τέτοιες λύσεις. Τα παιδιά σπουδάζουν στο εξωτερικό και στα κολλέγια γιατί η ΝΔ τα έχει αφήσει έξω από τα δημόσια πανεπιστήμια. Δηλώνει πως θα υπάρξουν νέες συνεργασίες με τα δημόσια πανεπιστήμια, όταν ΔΕΝ χρειάζεται καμία επιπλέον αλλαγή στην υφιστάμενη νομοθεσία για κάτι τέτοιο και τα ελληνικά πανεπιστήμια ήδη έχουν αξιοζήλευτες συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια.
»Μιλάει για μη κερδοσκοπικά, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι τα ιδρύματα αυτά θα χρειαστούν πολλά κέρδη για να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα έξοδα τους. Ανακοινώνει συνεχώς ότι επιδιώκει την ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων όταν η δίκη του κυβέρνηση τα έχει αφήσει στην τύχη τους με την ελάχιστη χρηματοδότηση και την ανυπαρξία νέων θέσεων καθηγητών».
Η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετη «με την ίδρυση ιδιωτικών. "Ελεύθερο" πανεπιστήμιο για τον κύριο Μητσοτάκη, όμως, είναι το εξαρτώμενο, από τα ιδιωτικά συμφέροντα, πανεπιστήμιο, τα οποία άλλωστε θα το χρηματοδοτούν. "Ελεύθερο" πανεπιστήμιο, επίσης, για τον κύριο Μητσοτάκη σημαίνει ακριβό σε δίδακτρα πανεπιστήμιο. "Ελεύθερο" πανεπιστήμιο για τον Πρωθυπουργό σημαίνει ταφόπλακα στο Δημόσιο, το οποίο χρόνια περιφρονεί και σκοπίμως υπονομεύει τόσο με τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες, όσο και με τις απαξιωτικές αναφορές σ' αυτό των στελεχών της Κυβέρνησης του. "Ελεύθερο" πανεπιστήμιο, τέλος, για την Κυβέρνηση της ΝΔ είναι ένα πανεπιστήμιο θεμελιωμένο στα συντρίμμια του Συντάγματος το οποίο, κατά τα ειωθότα, κουρελιάζει και ερμηνεύει κατά το δοκούν».
«Επί του πρακτέου, λοιπόν, αυτό που προοιωνίζει το "ελεύθερο" πανεπιστήμιο του κυρίου Μητσοτάκη, είναι ένα ακριβό, κατευθυνόμενο από την αγορά ίδρυμα, με πολύ αμφίβολη ποιότητα εκπαίδευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι όσες νομικές αλχημείες και να απεργάζονται οι "άριστοι" της ΝΔ, δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια ισοπέδωσης της ισότιμης πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση και σταθερά θα υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα και την αναβάθμιση της» καταλήγει η Κουμουνδούρου.
Υπέρ με «προϋποθέσεις» το ΠΑΣΟΚ
Ακόμα και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής που είναι θετικό στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, θέτει όρους για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που «δεν μπορεί να είναι το "προσπέρασμα" των συνταγματικών προβλέψεων, αλλά η μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση».
Ο υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Παιδείας του φορέα, Στέφανος Παραστατίδης, άσκησε σήμερα κριτική στην κυβέρνηση για «λανθασμένες και ανεφάρμοστες» αλλαγές στην προηγούμενη τετραετία οι οποίες, όπως σημειώνει δεν συνιστούν «μεγάλη μεταρρύθμιση στον πολύπαθο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».
«Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να πορευθεί, σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, χωρίς εθνικό διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα και να εκβιάσει συναινέσεις, προσχωρώντας σε επιμέρους θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως για παράδειγμα η θέση μας για μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» είπε ο βουλευτής για να προσθέσει ότι «μέσα σε όλη αυτήν την ταχυδακτυλουργία της επικοινωνίας, υπάρχει μία απάντηση που δεν έχει δοθεί. Και είναι αυτή που ενδιαφέρει πραγματικά τη χώρα και τους πολίτες της: Ενισχύει αυτή η μεταρρύθμιση το δημόσιο πανεπιστήμιο;».
KKE: Φοιτητές και πανεπιστημιακοί να αποτρέψουν τα ιδιωτικά
Ο Νίκος Σοφιανός καταγγέλλει την κυβέρνηση για την αντιδραστική τομή με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια εκτιμώντας ότι θα βρει απέναντί της μεγάλο ρεύμα φοιτητών και πανεπιστημιακών που θα δυσκολέψει στην κατεύθυνση να αποτρέψει τον σχεδιασμό της.
Μιλώντας το πρωί στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ εξήγησε πως θα δημιουργηθεί μια διάκριση μεταξύ των παιδιών που εισάγονται στα δημόσια Πανεπιστήμια με στερήσεις των οικογενειών τους και των παιδιών που με βάση το πορτοφόλι της οικογένειας θα πηγαίνουν όπου θέλουν.
Σημείωσε ότι αυτή η διάκριση κατηγοριοποιεί και υποβαθμίζει την αξία των πτυχίων των δημόσιων Πανεπιστημίων, που ειδικά τα περιφερειακά θα συρρικνωθούν κι άλλο. Και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τα «ήξεις αφήξεις» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και πως τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν αναβάθμισαν τα δημόσια.
Νέα Αριστερά: Η ΝΔ απομακρύνει διαρκώς από τις ανάγκες της κοινωνίας
Η Μερόπη Τζούφη από τη Νέα Αριστερά τονίζει πως «πριν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων προηγήθηκαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του υπουργού Παιδείας για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕ-Κ). Εξαγγελίες που αποτελούν ένα ακόμη βήμα προς την εμπορευματοποίηση και την υπαγωγή στις ανάγκες της τοπικής αγοράς και των επιχειρήσεων. Δίχως εκπαιδευτικό όραμα, χωρίς κοινωνικό αποτύπωμα, χωρίς καν εργασιακή ασφάλεια των εκπαιδευόμενων».
«Η δημιουργία των 60 Campuses ΕΕ-Κ αφορά υφιστάμενες δομές (επαγγελματικά λύκεια, ΙΕΚ, επαγγελματικά εργαστήρια) και όχι την ίδρυση νέων δομών. Πρόκειται για ένα μόνο μικρό μέρος του οικοσυστήματος της ΕΕ-Κ, δεδομένου ότι σήμερα λειτουργούν σχεδόν 450 ΕΠΑΛ. Με το νέο αυτό "θεσμό", η κυβέρνηση στοχεύει στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και την πρόσδεση στα συμφέροντα της αγοράς, καθώς το νέο σχήμα πρόκειται να «διευκολύνει» τη χρηματοδοτική ροή και το αγοραίο management. Όπως άλλωστε αναφέρει το ίδιο το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, «η συνεργασία των δομών υφίσταται ήδη, καθώς περίπου το 60% των δομών λειτουργούν σε καθεστώς άτυπης συστέγασης» σημείωσε η βουλευτής.
Η κ. Τζούφη εκτίμησε πως οι αλλαγές στα πρότυπα ΕΠΑΛ πρόκειται να επεκταθούν στο σύνολο των σχολείων, παρέχοντας «ευελιξία» στο πρόγραμμα σπουδών με παρεμβάσεις από την αγορά και την αντικατάσταση του προγράμματος με απλήρωτη παιδική εργασία.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: