Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

«Χώρα της χρονιάς» για το Economist η Ελλάδα, αλλά και με σαφείς αιχμές

Για «αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του το βράδυ της Δευτέρας.
Ο λόγος; Το περιοδικό Economist ανακήρυξε την Ελλάδα ως «χώρα της χρονιάς», σε σχετικό του δημοσίευμα.
Ωστόσο, παράλληλα, το δημοσίευμα έχει ξεκάθαρες αναφορές σε πολύ σημαντικά θέματα, όπως το σκάνδαλο των υποκλοπών, το δυστύχημα των Τεμπών και η κακομεταχείριση των μεταναστών. Βεβαίως ο Κυρ. Μητσοτάκης απέφυγε να κάνει την όποια αναφορά σε αυτά.
"A few years ago, who would have expected that Greece would be named @TheEconomist’s country of the year? Yet this is exactly what has happened. A recognition of the Greek people’s efforts, our continuing reforms and our country’s progress. https://t.co/coLfKanjoX
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 20, 2023"
Τι αναφέρει το δημοσίευμα για την Ελλάδα
Η Ελλάδα «πριν από 10 χρόνια είχε παραλύσει από μια κρίση χρέους και είχε γελοιοποιηθεί από τη Wall Street. Τα εισοδήματα είχαν καταρρεύσει, το κοινωνικό συμβόλαιο είχε φθαρεί και τα εξτρεμιστικά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς οργίαζαν. Σήμερα η Ελλάδα απέχει πολύ από το να είναι τέλεια. Eνα σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο αποκάλυψε τη διαφθορά και τις κακοτεχνίες στις υποδομές, ένα σκάνδαλο υποκλοπών και η κακομεταχείριση των μεταναστών έδειξαν ότι οι πολιτικές ελευθερίες μπορούν να βελτιωθούν.»
»Όμως ύστερα από χρόνια επώδυνης αναδιάρθρωσης, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ετήσιας κατάταξής μας για τις οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου το 2023. Η κεντροδεξιά κυβέρνησή της επανεξελέγη τον Ιούνιο. Η εξωτερική της πολιτική είναι φιλοαμερικανική, φιλοευρωπαϊκή και επιφυλακτική έναντι της Ρωσίας. Η Ελλάδα δείχνει ότι από το χείλος της κατάρρευσης είναι δυνατόν να θεσπιστούν σκληρές, λογικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να ανασυγκροτηθεί το κοινωνικό συμβόλαιο, να επιδειχθεί συγκρατημένος πατριωτισμός – και να κερδηθούν ακόμα και οι εκλογές. Με τον μισό πλανήτη να πρόκειται να ψηφίσει το 2024, οι απανταχού δημοκράτες θα πρέπει να εστιάσουν εκεί.»

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: