Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Τα επιδόματα που αλλάζουν μέσα στο 2024

Σαρωτικές αλλαγές, τόσο στα κριτήρια όσο και στον τρόπο πληρωμής των επιδομάτων αναμένονται με τον ερχομό του 2024.
Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αυξάνεται κατά 8% σε όλα τα κλιμάκια, ενώ το επίδομα μητρότητας (των 780 ευρώ για 9 μήνες) επεκτείνεται και στους μη μισθωτούς και αγρότες, καθώς μέχρι σήμερα το λάμβαναν μόνο οι μητέρες από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
Επίσης, ριζικές αλλαγές θα έχουμε στο καθεστώς του επιδόματος ανεργίας, καθώς μελετάται να επεκταθεί και πέραν των 12 μηνών, ενώ το ύψος του θα αυξηθεί τους πρώτους μήνες της ανεργίας καθώς θα συνδεθεί με τον τελευταίο μισθό του δικαιούχου. Αναμένεται να θεσπιστεί η υποχρέωση του άνεργου να ενταχθεί σε πρόγραμμα κατάρτισης και να είναι διαθέσιμος για εργασία όταν του προταθεί. Θα υπολογίζεται δηλαδή ένας «μέσος μισθός» των τελευταίων τριών χρόνων πριν ο άνεργος χάσει τη δουλειά του και από εκεί θα προκύπτει ως ποσοστό το επίδομα ανεργίας που θα λαμβάνει. Σε πρώτη φάση πάντως, το συγκεκριμένο μέτρο θα εφαρμοστεί σε πιλοτικό επίπεδο.
Στις αλλαγές προβλέπεται και νέο μοντέλο καταβολής επιδομάτων (κυρίως του ΟΠΕΚΑ), που ορίζει ότι τουλάχιστον το 50% των επιδομάτων θα πρέπει να καταναλώνεται μέσω της χρήσης προπληρωμένης κάρτας, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα δίνεται σε μετρητά. Σύμφωνα με το υπουργείο, με αυτόν τον τρόπο, θα αποκλειστούν συγγενείς δικαιούχων που τα εισπράττουν παράτυπα, ενώ θα αποκαλυφθούν και πολλές περιπτώσεις «κατ’ επάγγελμα» επιδοματούχων, που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα με στόχο να εισπράττουν ταυτόχρονα περισσότερα επιδόματα.Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένουν την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, προκειμένου να αναλάβουν τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση και τη διανομή τους. Οι αλλαγές αυτές θα εφαρμοστούν στα μέσα του νέου έτους. Μεταξύ των παροχών που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα πληρωμών θα είναι τα επιδόματα γέννησης, παιδιού, στέγασης, ανεργίας, μακροχρόνιας ανεργίας κλπ. Ο κάθε δικαιούχος δηλαδή, θα έχει σε μία κάρτα όλα τα επιδόματα που λαμβάνει.
Ταυτόχρονα, από το 2024 θα προχωρήσει η ψηφιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του ΟΠΕΚΑ, ώστε οι πολίτες να μπορούν -ηλεκτρονικά- να βλέπουν ποια επιδόματα δικαιούνται.

Δημήτρης Κασιμάτης
Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: