Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Πρόστιμα 41,7 εκατ. ευρώ σε 5 τράπεζες και Ένωση Τραπεζών από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε ότι επιβάλλει πρόστιμα συνολικού ύψους 41,7 εκατ.ευρώ σε πέντε τράπεζες και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για την προμήθεια που χρεώνουν για ανάληψη από ATM τράπεζας και συνεννόηση μεταξύ τους.
Τα πρόστιμα σχετίζονται με τον έλεγχο που είχε διεξάγει η Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2018, ο οποίος και τελικά οδηγήθηκε σε συμβιβασμό. H Επιτροπή αποδέχτηκε τις Προτάσεις Διευθέτησης Διαφοράς των τραπεζών και της ΕΕΤ. Την ίδια ώρα τα καθαρά έσοδα προμηθειών για τις τέσσερις τράπεζες ανήλθαν στο 9μηνο στα 1,372 δισ. ευρώ ( Eurobank 403 εκατ., Πειραιώς 403 εκατ., Alpha Bank 293 εκατ. και Εθνική 273 εκατ. ευρώ), έναντι 1,288 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο 9μηνο του 2022, αυξημένα κατά 6,5%.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε ότι επιβάλλει πρόστιμα συνολικού ύψους 41,7 εκατ.ευρώ σε πέντε τράπεζες και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών γιατην προμήθεια που χρεώνουν για ανάληψη από ATM τράπεζας και συνεννόηση μεταξύ τους.Τα πρόστιμα σχετίζονται με τον έλεγχο που είχε διεξάγει η Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2018, ο οποίος και τελικά οδηγήθηκε σε συμβιβασμό. H Επιτροπή αποδέχτηκε τις Προτάσεις Διευθέτησης Διαφοράς των τραπεζών και της ΕΕΤ.
Το πρόστιμο αφορά δύο ζητήματα:
Την ταυτόχρονη επιβολή προμήθειας έως 3€ στους κατόχους καρτών που έκαναν ανάληψη μέσω ATM διαφορετικής τράπεζας από αυτήν που έχει εκδώσει την κάρτα τους. Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι στις 2/3 περιπτώσεις οι χρεώσεις αυτές αφορούσαν τουρίστες αφού οι Έλληνες καταναλωτές επιδιώκουν να κάνουν αναλήψεις από τα ATM των τραπεζών τους. Η παράβαση σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής είναι διαρκής και ενιαία από το 2018.
Την ανταλλαγή πληροφοριών τη διετία 2018-2019 με στόχο να επιβάλουν προμήθειες και χρεώσεις σε πλειάδα συναλλαγών – μεταξύ άλλων έκδοση κι αποδοχή καρτών πληρωμών, λογαριασμούς πληρωμών, συναλλαγές στο ταμείο, δάνεια – που έως τότε δεν είχαν χρεώσεις. Η «συννενόηση» αφορούσε και την καθιέρωση ομοιόμορφων πακέτων τραπεζικών υπηρεσιών. Οι χρεώσεις τελικά δεν επιβλήθηκαν όπως τονίζουν οι τράπεζες αλλά παραδέχονται ότι “συνομίλησαν”.
Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι παρόλο που η ΕΑ εξέτασε ενδελεχώς περί τις 50 διαφορετικές τραπεζικές προμήθειες, πέρα από το DAF, δεν προέκυψαν στοιχεία για καμία άλλη ώστε να δικαιολογείται η μείωσή της. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της έρευνας της ΕΑ «εξετάστηκαν περίπου 50 χρεώσεις προμηθειών». Αυτές εντοπίστηκαν σε αλληλογραφία της Ελληνικής Ενωσης Τράπεζων με τις τράπεζες, καθώς η Ενωση συγκέντρωνε στοιχεία, ώστε να υπάρξει σχετικός εποπτικός διάλογος με την ΤτΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕΤ είχε διοργανώσει και ειδική συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ανώτατα στελέχη της ΤτΕ και οι διοικήσεις των 4 συστημικών τραπεζών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα) μόνο από τις προμήθειες, έβγαλαν το εννεάμηνο του 2023 1,372 δισ. ευρώ.
Τα κέρδη των τραπεζών
Τα 4 δισ. ευρώ αναμένεται να πλησιάζουν τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών το 2023 καθώς εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν στα 3,8 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους αναλυτές. Στο εννεάμηνο οι Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου του 2023 οι τέσσερις τράπεζες κατέγραψαν καθαρά κέρδη ύψους 2,8 δισ. ευρώ.Το 2022 η κερδοφορία του κλάδου έφτασε τα 3,6 δισ. ευρώ, μετά φόρων, έναντι ζημιών 4,8 δισ. ευρώ το 2021, ενώ οι τράπεζες το 2022 παρουσίασαν προ φόρων κέρδη 4,57 δισ. ευρώ, έναντι ζημίας 4,44 δισ. ευρώ το 2021. Καθαρά κέρδη 791 εκατ. ευρώ κατέγραψε στο 9μηνο 2023 η Εθνική Τράπεζα, από 680 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Τα κέρδη της Eurobank διαμορφώθηκαν στα 980 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς πέτυχε κέρδη 577 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank εμφάνισε κέρδη 490 εκατ. ευρώ από 309 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημαΣτην ισχυρή κερδοφορία των τραπεζών συντέλεσε και η άνοδος των επιτοκίων. Για την ακρίβεια, η κυριότερη πηγή για τα υψηλά κέρδη των τραπεζών είναι η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Το 2023 ξεκίνησε με θετικά επιτόκια της τάξης του 1,5% και έφτασαν στο 4%, το υψηλότερα επίπεδο από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος, από το ιστορικό χαμηλό που ήταν μόλις 14 μήνες πριν στο -0,5%.

Πηγή: thepressproject.gr

1 σχόλιο:

Αρκτούρος είπε...

Το νέο της χρονιάς. Ξύπνησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.