Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Για «ελληνικό θαύμα» μιλά η Bild, εκθειάζοντας... Σόιμπλε και λιτότητα

Το «παραμύθι» έχει και... δράκο: οι πολύ υψηλές τιμές βασικών προϊόντων και η χαμηλή αγοραστική δύναμη.
Εστιάζοντας σε συγκεκριμένους οικονομικούς δείκτες και αποφεύγοντας να υπερτονίσει τη δυσβάστακτη καθημερινότητα μεγάλου ποσοστό των Ελλήνων πολιτών, η γερμανική εφημερίδα Bild χαρακτηρίζει ως «γαλανόλευκο θαύμα» τη δυναμική της σημερινής ελληνικής οικονομίας.
Μάλιστα, δεν διστάζει να ισχυριστεί πως το σημερινό αποτέλεσμα είναι προϊόν της σκληρής λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα την εποχή των μνημονίων και της τρόικας, και που οφείλεται μεταξύ άλλων στους χειρισμούς του πρώην Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Το 2010, η Ελλάδα ήταν ΤΟ προβληματικό παιδί της Ευρώπης, ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και παραλίγο να πεταχτεί έξω από το ευρώ. Η θεραπεία: ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, που επιβλήθηκε από μια τρόικα αποτελούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που προωθήθηκε από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δαιμονοποιήθηκε στην Ελλάδα ως Χίτλερ λιτότητας. Και τώρα; Η ελληνική κυβέρνηση σχεδόν ευχαριστεί τους τότε βάναυσους κανονισμούς!», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα που ουσιαστικά εκθειάζει τον Σόιμπλε και την πολιτική της ακραίας λιτότητας που εφαρμόστηκε στη χώρα.
Η Bild φιλοξενεί και δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αφού δηλώνει με στόμφο πως «επιστρέψαμε!» και πως «Η Ελλάδα σήμερα είναι ένας δυναμικός, εξωστρεφής προορισμός για τους επενδυτές, με ισχυρή φωνή στην καρδιά της Ε.Ε. και μια οικονομία που βιώνει μια πρωτόγνωρη αναγέννηση», επενδύει για ακόμα μια αφορά σε διαστρέβλωση της πραγματικότητας (αναφέρεται π.χ. σε προστασία της κοινωνικής συνοχής και ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών), ενώ ουσιαστικά επικροτεί τις πολιτικές λιτότητας και τις «αναγκαίες» μεταρρυθμίσεις – όπως αυτές που επέβαλε στη χώρα μας ο πρώην Γερμανός υπουργός.
«Οι μεταρρυθμίσεις μάς επέτρεψαν να γυρίσουμε την πλάτη στον λαϊκισμό και τις κρίσεις του παρελθόντος, μας βοήθησαν να προστατεύσουμε την κοινωνική συνοχή και να ενισχύσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Και παρά τους παγκόσμιους αντίθετους ανέμους, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να έχει καλύτερες επιδόσεις από τη ζώνη του ευρώ», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Οι ακριβότερες τιμές στην Ε.Ε.
Ωστόσο, παρά τα όσα αναφέρει ο πρωθυπουργός, αυτά που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες συνιστούν οικονομική βία και λεηλασία του δημόσιου πλούτου και των κοινών αγαθών, που χρυσώνεται επικοινωνιακά από το αφήγημα της οικονομικής επιτυχίας, η οποία ωστόσο πόρρω απέχει από το να εξασφαλίζει ευημερία και πρόοδο: οι δείκτες της φτώχειας και του κινδύνου αποκλεισμού, η ενεργειακή φτώχεια και τα υπέρογκα κόστη στέγασης, ο πληθωρισμός της απληστίας που σαρώνει περιγράφουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.
Μπορεί, δηλαδή, να γίνεται λόγος για «ελληνικό θαύμα», ωστόσο η Ελλάδα σε όλους -ανεξαιρέτως!- τους δείκτες φτώχειας και υλικής στέρησης είτε έχει την πρωτιά είτε βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα.
Πάντως, το ελληνικό «παραμύθι» που παρουσιάζει η Bild έχει και... δράκο. Το δημοσίευμα αναγνωρίζει ότι η ακρίβεια μαστίζει τους πολίτες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι Έλληνες υποφέρουν από τις υψηλότερες τιμές σε καθημερινά αγαθά και υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα έχουν τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη». Τονίζεται μάλιστα πως ιδιαίτερα υψηλές είναι οι τιμές των τροφίμων, με την Ελλάδα να έχει το ακριβότερο γάλα, τυρί και αυγά, καθώς οι τιμές τους είναι κατά 38,9% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Επίσης, καταγράφει ως άλυτο κι ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, τη φοροδιαφυγή, που παραμένει «εθνικό σπορ» και αντιστοιχεί στο ήμισυ των κρατικών δαπανών.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: