Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Τζόρτζια Λαλέ: Η πρώτη ανάρτηση μετά την απόσυρση των έργων της είναι γροθιά στη λογοκρισία

Η Τζόρτζια Λαλέ φωτογραφίζεται μπροστά από έναν λευκό τοίχο, στον ίδιο που μέχρι πριν κρεμόταν η ροζ ελληνική σημαία, το έργο που απομακρύνθηκε με εντολή Γεραπετρίτη. Όσα αναφέρει.
Από την αναγνώριση και την υπερηφάνεια στη λογοκρισία, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της τελευταίας ανάρτησης της Τζόρτζια Λαλέ, η οποία είδε εν μία νυκτί το έργο τέχνης της για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες, η ροζ ελληνική σημαία, να απομακρύνεται από έκθεση στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Όλα αυτά με εντολή Γεραπετρίτη.
Μετά την πρώτη της αντίδραση, στην οποία μεταξύ άλλων η νεαρή εικαστικός εξέφρασε τη λύπη της που η δουλειά της παρερμηνεύτηκε, η Τζόρτζια Λαλέ προχώρησε μέσω της σελίδας της στο Instagram σε μία μακροσκελή ανάρτηση, παίρνοντας θέση για το περιστατικό και ενημερώνοντας πως η ίδια απομάκρυνε ένα άλλο αντίστοιχο έργο της “λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του”.
Η εικαστικός αφού ευχαρίστησε όλους όσους υποστηρίζουν την τέχνη και το μήνυμά της, τόνισε πως πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία και τη ζωή, χαρακτηρίζοντας “ηρωίδες της Ελλάδας και κάθε έθνους” τα θύματα γυναικοκτονιών και ενδοοικογενειακής βίας.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
Τα κομμάτια “Flag” και “Neighborhood Guilt” κατέβηκαν. Η “Σημαία” μετά τη λογοκρισία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και το “Neighborhood Guilt” λόγω των ανησυχιών μου για την ασφάλειά του.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους υποστηρίζουν την τέχνη μου και το μήνυμά της. Και ιδιαίτερα την Πολιτιστική Επιτροπή και το προσωπικό του Ελληνικού Προξενείου της Νέας Υόρκης που πίστεψαν στο έργο μου και του έδωσαν βήμα.
Δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για το ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία και τη ζωή. Τα θύματα γυναικοκτονιών και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες της Ελλάδας και κάθε έθνους.
Το έργο “Neighborhood Guilt” έχει 22 σπίτια. Το καθένα για κάθε θύμα γυναικοκτονίας στην Ελλάδα το 2022. Κάθε σπίτι έχει σημειώσεις με τα ονόματα, την ηλικία και την τοποθεσία τους και την ημερομηνία θανάτου.
Και τα δύο έργα είναι φτιαγμένα από σεντόνια που δώρισαν γυναίκες που ζουν στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι τα χρησιμοποίησαν για να ξεκουράσουν το σώμα τους και να ονειρευτούν έναν κόσμο όπου όλοι θα μπορούν να ζουν με ασφάλεια και οι δημιουργοί θα μπορούν να εκφράζουν τον εαυτό τους και την εποχή τους χωρίς λογοκρισία.
Η υποστήριξή σας μας φέρνει πιο κοντά και σε ένα καλύτερο αύριο.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: