Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Οι άνεργοι φοροφυγάδες και οι υφυπουργοί – αντίβαρα

Ένα κλασσικός δεξιός τοποθετείται στην ηγεσία υπουργείου που έχει πρώην ΠΑΣΟΚο, ενώ η κυβέρνηση βρήκε τρόπο για να εντοπίσει τα “μεγάλα ψάρια” της φοροδιαφυγής.
Άνεργοι φοροφυγάδες
Μετά τους ελεύθερους επαγγελματίες η κυβέρνηση συνεχίζει τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής. Αυτή την φορά όμως κυνηγάει πραγματικά τα … «μεγάλα ψάρια»: Τους ανέργους.
Αυτό δήλωσε – ούτε λίγο, ούτε πολύ- ο Άδωνις Γεωργιάδης υπερασπιζόμενος ρύθμιση που εισάγει σύμφωνα με την οποία τα επιδόματα ανεργίας θα δίνονται σε μορφή κάρτας. Όπως είπε ο δικαιούχος «θα μπορεί το 50% να το σηκώνει μετρητά και το 50% να το χρησιμοποιεί σε ηλεκτρονικές συναλλαγές». Προσθέτοντας πως «νόμιζα ότι έχουμε συμφωνήσει άπαντες ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι το βασικότερο εργαλείο για την πάταξη της φοροδιαφυγής»!
Με λίγα λόγια ο άνεργος που παίρνει μερικές εκατοντάδες ευρώ επίδομα με νόμο θα ελέγχεται για το τι ξοδεύει. Την ίδια στιγμή που (πάλι με νόμο, τον τελευταίο φορολογικό) κάποιος που θέλει να αποταμιεύσει σε μετοχές (προφανώς όχι μερικές εκατοντάδες ευρώ) θα έχει μείωση φόρου.
Αντίβαρα
Μια και αναφερόμαστε στον υπουργό Εργασίας, να πούμε ότι μας έδωσε μία ενδιαφέρουσα πληροφορία: Στην κυβέρνηση υπάρχουν και υφυπουργοί – αντίβαρα στις συνθέσεις των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων.
Ένας από αυτούς είναι ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Σπανάκης! Αν πιστέψουμε τουλάχιστον αυτό που είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης όταν κατηγορήθηκε στην Βουλή ότι έχει ως αναπληρωτή υπουργό ένα πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τον Πάνο Τσακλόγλου.
Απάντώντας ο υπουργός Εργασίας είπε: «Μην βλέπετε μόνο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Εδώ έχω στο Υπουργείο ολόκληρο Βασίλη Σπανάκη. ΜΑΚΙ, ΟΝΝΕΔ, ΔΑΠ – ΝΔΦΚ και στην Εφορία ΔΑΚΕ Εφοριακών από τα νιάτα του. Πόσο πιο Νέα Δημοκρατία από τον Βασίλη Σπανάκη να έχω στο Υπουργείο;»
Το ναι
Πολύ κουβέντα γίνεται (και μάλλον δικαίως) σχετικά με την στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η κυβέρνηση θα φέρει το περίφημο νομοσχέδιο για τα «μη κρατικά πανεπιστήμια».
Επίσημη θέση για την ώρα δεν υφίσταται. Όσον αφορά τις κατά καιρούς δηλώσεις του πρόεδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη είναι λίγο δύσκολο να βγάλει κανείς άκρη αφού η μεταξύ τους είναι αρκετές φορές αλληλοαναιρούμενες.
Πάντως η αρμόδια τομεάρχης Παιδείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αθηνά Λινού σίγουρα δεν είναι… πολέμιος των μη κρατικών πανεπιστημίων. Για το θέμα άλλωστε είχε ρωτηθεί στην κρατική τηλεόραση απάντησε: «Εξαρτάται σε ποια χώρα ζείς, με τι συνθήκες και τι δυνατότητες». Όσον αφορά το τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον η Ν.Δ φέρει ένα τέτοιο νομοσχέδιο η απάντησή της ήταν: «Εξαρτάται τι θα λέει η διάταξη»
Αναίμακτα
Τελικά μάλλον… αναίμακτα θα τελειώσει η όλη ιστορία της ψήφισης της τροπολογίας για τους μετανάστες με την οποία διαφωνεί ο Αντώνης Σαμαράς. Παρότι είναι αρκετοί – όπως μαθαίνουμε – οι βουλευτές που θα επιθυμούσαν να τηρήσουν αποστάσεις ή να την καταψηφίσουν.
Οι πληροφορίες λένε πως δεν θα υπάρξουν διαρροές. Με μόνη εξαίρεση αυτή του Αντώνη Σαμαρά που δεν θα παραβρεθεί στην ψηφοφορία. Η «κομματική πειθαρχία» θα λειτουργήσει στην παρούσα φάση αρκετά αποτελεσματικά.
Το πρόβλημα όμως είναι πως αυτή η τροπολογία μοιάζει να είναι μόνον η αρχή. Μια «πρόβα τζενεράλε» για κάποιους. Βλέπετε έπονται κι άλλα ακανθώδη για το εσωτερικό της Ν.Δ νομοσχέδια. Ενδεικτικά μόνον το ζήτημα του ομόφυλου γάμου και βέβαια τα περίφημα 3 μνημόνια για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Αυτά που η Ρένα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεχάσει και αναρωτιέται τι απέγιναν. Με το «δάχτυλο στην σκανδάλη» για ονομαστική ψηφοφορία.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: