Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

Έρευνα αιχμής για τον καρκίνο

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ορίσει τον καρκίνο ως μία από τις πέντε κύριες αποστολές της Ε.Ε., καθοδηγώντας τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας».
«Ο καρκίνος αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα δημόσιας υγείας της Ευρώπης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας (ERC) διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην προώθηση της κατανόησής μας για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου μέσω της υποστήριξής του που βασίζεται στην έρευνα με τεχνολογία αιχμής ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για καινοτόμες θεραπείες» σχολιάζει σε επιστημονικό του άρθρο το περιοδικό Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Cordis. Επισημαίνει ότι εννέα ερευνητικά έργα αιχμής που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. είναι αφιερωμένα στην προώθηση της έρευνας για τον καρκίνο.
Το 2020, 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαγνώστηκαν με καρκίνο και άλλα 1,3 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι τα κρούσματα καρκίνου θα αυξηθούν κατά 24% έως το 2035, καθιστώντας τον την κύρια αιτία θανάτου στην Ευρώπη. Αναγνωρίζοντας το μέγεθος αυτής της πρόκλησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ορίσει τον καρκίνο ως μία από τις πέντε κύριες αποστολές της Ε.Ε., καθοδηγώντας τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας. Στόχος να βελτιώσει την κατανόησή μας για τον καρκίνο, να προωθήσει την καλύτερη πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση, να βελτιώσει τις μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας και να ενισχύσει την ποιότητα ζωής, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τις οικογένειές τους.
Το σχέδιο της Ευρώπης για την καταπολέμηση του καρκίνου θα κατευθύνει 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε ερευνητικές προσπάθειες σε συνδυασμό με νέες μορφές διακυβέρνησης και συνεργασίας, που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα EU4Health. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας (ERC) χρηματοδοτεί την έρευνα χρησιμοποιώντας την επιστημονική αριστεία ως μοναδικό κριτήριο για τη χορήγηση των σχετικών κονδυλίων.
Εξέχουσα θέση στο χαρτοφυλάκιο έργων του ERC κατέχει η έρευνα για την υγεία. Μια ανάλυση της έρευνας αποκάλυψε ότι περίπου το ένα τρίτο των χρηματοδοτούμενων έργων συνδέονται με διάφορους τομείς έρευνας και τεχνολογίας για την υγεία. Η έκθεση προσδιόρισε συνολικά 2.281 έργα, τα οποία έλαβαν συνολικά επιχορηγήσεις ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και προσέλαβαν χιλιάδες ερευνητές από κράτη μέλη της Ε.Ε. και άλλες χώρες.
Το ERC παρέχει υποστήριξη σε ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών έργων για τον καρκίνο, που περιλαμβάνουν την κυτταρική και μοριακή βιολογία, την ανοσολογία και τη γενετική, καθώς και την εξέταση της εξέλιξης του όγκου και την ανάπτυξη φαρμάκων και μεθόδων χορήγησης. Αυτά τα έργα που χρηματοδοτούνται από το ERC συμβάλλουν στην ανακάλυψη νέων γνώσεων για τη νόσο, ενημερώνουν τις στρατηγικές πρόληψης, προάγουν την ικανότητά μας για έγκαιρη ανίχνευση και διαμορφώνουν την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών για όσους ζουν με τη νόσο. Οι καινοτόμες προσεγγίσεις έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τη ζωή και την ευημερία των ατόμων, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε όλο τον κόσμο, βοηθώντας τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο μια αξιοπρεπή όσο και υγιέστερη ζωή.
Τα έργα που παρουσιάζονται στο άρθρο του Cordis αντικατοπτρίζουν το εύρος των προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Το έργο VENUSCANCER μάς βοηθά να κατανοήσουμε τους λόγους πίσω από τα εντελώς διαφορετικά πρότυπα επιβίωσης και τους θανάτους σε καρκίνους που επηρεάζουν γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ενώ το BRAIN-MATCH και το PedSarc προσφέρουν καλύτερη κατανόηση των διαδικασιών που διέπουν την ανάπτυξη των παιδικών καρκίνων. Τα έργα TargetBRCA και RxmiRcanceR έχουν εντοπίσει νέες θεραπείες, ενώ το PML-THERAPY βοηθά τους ερευνητές να βελτιστοποιήσουν τις υπάρχουσες καθώς και να ανακαλύψουν νέες. Το έργο THERMONANO ανέπτυξε χημειοθεραπεία που οι ασθενείς μπορούν να τη λάβουν στο σπίτι τους. Επιπροσθέτως τα έργα MEL-Interactions και EPIC ανέπτυξαν νέα εργαλεία και μοντέλα για την κατηγοριοποίηση των όγκων και τη διευκόλυνση της δημιουργίας αποτελεσματικών εξατομικευμένων θεραπειών για τον καρκίνο.

Δημήτρης Φαναριώτης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: