Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2024

“Οσμή σκανδάλων στον ΟΠΕΚΕΠΕ – Επιδοτήσεις σε χιλιάδες… αμφιλεγόμενα ΑΦΜ”

Σοβαρές καταγγελίες φέρνει στο φως της δημοσιότητας, το Πράσινο Κίνημα σχετικά με τις επιδοτήσεις που δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Συγκεκριμένα, μιλάνε για ΑΦΜ που παίρνουν επιδοτήσεις ενώ διερευνούνται από την δικαιοσύνη, αλλά και από δικαιούχους που είχαν ελλιπή δικαιολογητικά.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, με μεγάλη ανησυχία είδε τα στοιχεία ΣΟΚ, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για τις επιδοτήσεις που δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, (σ.σ. ο αρμόδιος φορέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης), την ίδια ώρα που η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας δεν προχωρά σχεδόν καθόλου. Επιδοτήσεις, για τις οποίες έχουν γίνει αναφορές στη δικαιοσύνη, για διάφορα θέματα και προκαλούν το κοινό αίσθημα.
Μεταξύ άλλων αυτά που έχουν προκύψει είναι τα εξής:
1. 634 ΑΦΜ που περιέχονται σε αναφορές προς τη δικαιοσύνη για να διερευνηθεί η δημιουργία παράτυπων διαδικασιών λήψης αποφάσεων.
2. 898 ΑΦΜ που προέκυψε ότι είναι κοινοί αποδέκτες κληρονομιάς μόλις 53 θανούντων με εκτάσεις σε περιοχές πολύ διαφορετικές μεταξύ τους και σε όλη την επικράτεια, συνολικής έκτασης 234.000 στρεμμάτων.
3. 1241 ΑΦΜ που βρίσκονται σε έλεγχο δημιουργίας τεχνητών συνθηκών λήψης ενισχύσεων, από καταγγελίες που έχουν γίνει από άλλες αρχές εκτός ΟΠΕΚΕΠΕ και υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη.
4. 102 ΑΦΜ για την προσκόμιση σκαναρισμένων σελίδων διαφόρων βιβλίων ως δικαιολογητικών αντί για τα παραστατικά νόμιμης χρήσης.
5. Υπάρχουν περίπου 16.000 ΑΦΜ που αφορούν δικαιούχους, οι οποίοι στην πλειονότητα τους , έχουν μη επαρκώς αιτιολογημένες δεσμεύσεις στην κατανομή δικαιωμάτων, για περιπτώσεις βοσκοτόπων χωρίς ζώα. Για αυτές τις 16.000 περιπτώσεις, για κάποιον ανεξήγητο λόγο, δεν ολοκληρώνεται ο έλεγχος εδώ και χρόνια και δεν έχουν σταλεί οι υποθέσεις στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.
Όπως είναι κατανοητό κάποιοι λαμβάνουν επιδοτήσεις που δεν θα έπρεπε και τα χρήματα αυτά λείπουν από τους πραγματικούς αγρότες, που συνεισφέρουν στη χώρα μας. Παράλληλα, η παραγωγική ανασυγκρότηση στη χώρα μας, παραμένει στις καλένδες, αφού δεν έχει αναληφθεί καμία σοβαρή πρωτοβουλία από την κυβέρνηση, προς την κατεύθυνση αυτή.
Για το συγκεκριμένο θέμα, ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης, δήλωσε τα εξής: “Δυστυχώς, αυτά που όλοι υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό επιβεβαιώθηκαν με στοιχεία. Είναι επιβεβλημένο περισσότερο από ποτέ, να γίνει στη χώρα μας παραγωγική ανασυγκρότηση, με όραμα και με δίκαιη κατανομή των κονδυλίων σε αυτούς που πραγματικά ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα”.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: