Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Στην τελική ευθεία για το συνέδριο - Συνεδριάζει το Σ/Κ η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Το Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -Οι τελικές λεπτομέρειες για το συνέδριο στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.
Στο φουλ κινούνται οι εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το διάστημα αυτό, καθώς το κόμμα μπαίνει στην τελική ευθεία για το πολυαναμενόμενο συνέδριο.
Σήμερα συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος με κεντρικό θέμα τις τελευταίες λεπτομέρειες του οδικού χάρτη προς το συνέδριο του Φεβρουαρίου αλλά και το σχέδιο πολιτικής απόφασης, το οποίο ολοκληρώθηκε προ ολίγων ημερών από την επιτροπή θέσεων.
Ακολούθως δόθηκε στη δημοσιότητα το Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου: «Το Σχέδιο Προγραμματικών Θέσεων παρά τα στενά χρονικά περιθώρια, υποδηλώνει τη δέσμευση για την τήρηση του συμφωνημένου οδικού χάρτη για έναν ουσιαστικό προσυνεδριακό διάλογο και τη διεξαγωγή του έκτακτου Συνεδρίου στις 23-25 Φεβρουαρίου. Επίσης, αποδεικνύει ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε αυτήν τη νέα φάση επανεκκίνησης της πορείας του με συσπείρωση, ανανέωση και ανασυγκρότηση επιβεβαιώνει τις αρχές και τις αξίες του, τις πολιτικές και κοινωνικές αναφορές του. Αναδεικνύει τις σημαντικές παρακαταθήκες του και ταυτόχρονα κάνει με τόλμη αυτοκριτική στην πορεία του.
Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις απαιτεί έναν προγραμματικό ορίζοντα που εκτείνεται πολύ πέρα από όσα μπορέσαμε να εφαρμόσουμε 2015-2019 σε συνθήκες εξωτερικού καταναγκασμού και δημοσιονομικών περιορισμών.
Επικαιροποιεί τις προγραμματικές του κατευθύνσεις και δίνει απαντήσεις στα κρίσιμα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι γεωπολιτικές και ευρωπαϊκές εξελίξεις και οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.
Δηλώνει τον στόχο του ισχυρού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τη δέσμευση του μετασχηματισμού του σε ένα πραγματικά ανοικτό, μαζικό, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό, οικολογικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς που εκφράζει την προοδευτική παράταξη και δίνει την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που αποτελεί μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ηγείται της προσπάθειας προοδευτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αγωνίζεται για τη νικηφόρα πορεία στις ευρωεκλογές, για την αλλαγή των ευρωπαϊκών συσχετισμών και μία Δημοκρατική, Κοινωνική και Πράσινη Ευρώπη!».
Τι συζητήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος παρουσίασε την πρόταση του ίδιου και των Κώστα Ζαχαριάδη – Γιάννη Ραγκούση για ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στους Ευρωσοσιαλιστές, κάτι που έχει ήδη προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό.
Ο Στέφανος Κασσελάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόνισε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στο πλαίσιο του 4ου συνεδρίου, ενώ αναφέρθηκε στην θετική εμπειρία που είχε κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες και τις επαφές που έκανε με την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τονίζοντας ότι πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ηγηθεί της ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση του Διονύση Τεμπονέρα.
Στο τραπέζι έπεσε και η στάση του κόμματος στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την ισότητα στο γάμο. Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας μέσα από συνέντευξή του στο Star και σε αυτό φέρεται να επέμεινε και σήμερα, παρά τις αντιδράσεις από βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο το πρωί ο Στέφανος Κασσελάκης θα συναντηθεί με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο στο γραφείο του στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Στ. Κασσελάκης αναφέρθηκε και στο δάνειο στα κομματικά μέσα, καθώς του ζητήθηκαν διευκρινίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κασσελάκης φέρεται να είπε πως δεν ήταν μία εύκολη απόφαση, ενώ προανήγγειλε νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας όπου θα συζητηθεί η λειτουργία των κομματικών μέσων. Ως προς αυτό πάντως φέρεται να διαμήνυσε πως δεν θα ανεχτεί επιχειρηματικά συμφέροντα να ελέγξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό είναι κόκκινη γραμμή».
Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο
Αύριο, Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024 θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο ξενοδοχείο «Wyndham Grand Hotel» (Πλατεία Καραϊσκάκη). Οι εργασίες της Κ.Ε. θα ανοίξουν στις 12:30μμ με την ​ομιλία του Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη.
Αντιδράσεις για την κομματική πειθαρχία
Αρχικά, ο Γιώργος Τσίπρας επισήμανε στο Kontra Channel πως «το έμαθα από την τηλεόραση και μένω εκεί».
Ακολούθως, στο Blue Sky, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης τόνισε πως «εγώ διαφωνώ με την κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ».
«Πιστεύω ότι κομματική πειθαρχία δεν χρειάζεται, έχουν λυθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτά. Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται», σχολίασε το πρωί στην ΕΡΤ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Διονύσης Καλαματιανός.
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, η Αθηνά Λινού αμφισβήτησε τη νομοθετική πρόταση του κόμματός για την πλήρη ισότητα στον γάμο, λέγοντας πως «δεν ξέρω αν υπήρξε κάποια επιτροπή ηθικής και δεοντολογίας που να συμβουλεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ». Παρόμοια στάση διαφωνίας με την τεκνοθεσία ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων εξέφρασε πριν μερικές εβδομάδες και ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος που είχε δηλώσει πως έχει ενστάσεις.
Τις επόμενες ημέρες θα φανεί εάν η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να επιβάλλει κομματική πειθαρχία «δυναμιτίζει» το κλίμα εντός της ΚΟ και φέρει μεγαλύτερες εντάσεις, αλλά και ποια θα είναι τελικά η στάση του κόμματος στην κοινοβουλευτική διαδικασία για τον γάμο ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: