Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Τέλος στον «νόμο Μπέκαμ»

Η Ιταλία αποφάσισε να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές για τους ξένους ποδοσφαιριστές και οι σύλλογοι μιλούν για «αυτογκόλ» και «καταστροφή».
Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι αναζητούσε τρόπους για να αυξήσει τα έσοδα από τη φορολογία, χωρίς απαραίτητα να «στύψει» περαιτέρω τους Ιταλούς φορολογούμενους. Ετσι, έβαλε στο στόχαστρο το «Διάταγμα Ανάπτυξη» (Decreto Crescita), έναν νόμο που στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ονομάζεται «Νόμος Μπέκαμ».
Ο συγκεκριμένος νόμος είχε ψηφιστεί το 2019 στην Ιταλία και προέβλεπε τη φορολογική έκπτωση για τους αλλοδαπούς που εργάζονται στη γείτονα χώρα –κάτι που, κατά συνέπεια, σήμαινε μεγάλες φορολογικές απαλλαγές για τους ξένους ποδοσφαιρικούς αστέρες που κατέφθαναν στη Σέριε Α και για τους συλλόγους τους. Συγκεκριμένα, οι αλλοδαποί παίκτες πλήρωναν φόρο εισοδήματος που αντιστοιχούσε μόνο στο 50% των αποδοχών τους. Και το ευεργέτημα αυτό ήταν ένας παραπάνω λόγος, εξωαγωνιστικός, για να προτιμήσουν την Ιταλία από κάποια άλλη –αυστηρότερη φορολογικά– χώρα. Ετσι είχαν καταστεί δυνατές μεταγραφές όπως του πανάκριβου Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουβέντους, που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα είχαν γίνει ποτέ. Σύμφωνα με υπολογισμούς οικονομικών ιστοσελίδων, χάρη στο φορολογικό αυτό ευεργέτημα η Ρόμα και η Μίλαν γλίτωναν τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ ετησίως στο μισθολόγιό τους και η Γιουβέντους 17,5 εκατ. ευρώ.
Η ιταλική κυβέρνηση όμως αποφάσισε να μη δίνει πλέον τέτοιες ευκολίες στους ξένους εργαζόμενους στο έδαφός της. Και οι σύλλογοι της Σέριε Α διαμαρτύρονται, βλέποντας να έρχονται δύσκολες ημέρες στο μεταγραφικό παζάρι.
Ο «νόμος Μπέκαμ» δεν είχε εφαρμοστεί μόνο στην Ιταλία. Ψηφίστηκε στην Ισπανία το 2005 και έδινε φοροαπαλλαγές σε όλους τους ξένους εργαζόμενους όλων των τομέων. Ομως βαφτίστηκε με το όνομα του Ντέιβιντ Μπέκαμ, καθώς είχε άμεσο αντίκτυπο στο συμβόλαιο του Αγγλου μέσου που είχε καταφτάσει από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2003. Ο συγκεκριμένος νόμος υπάρχει ακόμα στην Ισπανία, όμως από το 2014 δεν ισχύει πλέον για τους επαγγελματίες αθλητές –αν και έχει διατηρήσει το όνομα «Μπέκαμ», οποία ειρωνεία...
Μόλις πριν από τρεις μήνες, ο πρόεδρος της ισπανικής Λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, υποστήριξε ότι η εφαρμογή εκ νέου του «νόμου Μπέκαμ» στο ποδόσφαιρο της χώρας θα βοηθήσει τους συλλόγους να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα οικονομικά προβλήματά τους. Ο Ισπανός παράγοντας παρατηρούσε εδώ και χρόνια ότι οι ομάδες χάνουν έδαφος έναντι των ξένων ανταγωνιστών τους στο μεταγραφικό πεδίο – κάτι που αυτομάτως μειώνει την αξία και της Λίγκας. Είχε δώσει μάλιστα και συνέντευξη Τύπου με θέμα το salary cap στις επαγγελματικές ομάδες και εκεί υποσχέθηκε ότι θα διαπραγματευτεί με την ισπανική κυβέρνηση πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους φόρους που καταβάλλονται για τα ποδοσφαιρικά συμβόλαια.
Η εν λόγω διαπραγμάτευση δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί, λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ισπανία και της αδυναμίας μέχρι πρότινος να σχηματιστεί κυβέρνηση. Το χειρότερο όμως για τον Τέμπας είναι ότι έχει χάσει πλέον ένα από τα βασικά επιχειρήματά του. Είχε στοιχεία που αποδείκνυαν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Σέριε Α σε βάρος της Πριμέρα Ντιβισιόν. Το περασμένο καλοκαίρι η Σέριε Α είχε ξοδέψει 856 εκατ. ευρώ σε μεταγραφές, έναντι 440 εκατ. ευρώ της Λίγκας.
Ο Τέμπας απέδιδε την απόσταση αυτή στην ισχύ του «νόμου Μπέκαμ» που καθιστούσε την Ιταλία ελκυστικό προορισμό. Τότε, αν ένας ισπανικός σύλλογος πρόσφερε 2 εκατ. ευρώ μικτά ετησίως σε έναν ποδοσφαιριστή, αυτός θα εισέπραττε περίπου 1 εκατ. ευρώ καθαρά. Στην Ιταλία, όμως, το ίδιο συμβόλαιο θα σήμαινε 1,4 εκατ. ευρώ. Μια απόκλιση σημαντική, που έκανε τη διαφορά στις διαπραγματεύσεις.
Τώρα όμως, ο Τέμπας δεν έχει να «πατήσει» στο παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία κατάργησε τον «νόμο Μπέκαμ». Οπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ο μεγαλύτερος πολέμιος των φοροαπαλλαγών για τους ξένους ποδοσφαιριστές, «είναι τουλάχιστον ανήθικο να προσφέρουμε ελαφρύνσεις σε παίκτες που κερδίζουν εκατομμύρια».
Μετά την επισημοποίηση της κατάργησης του «Decreto Crescita» για το ποδόσφαιρο της χώρας, η Σέριε Α εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας «έκπληξη και ανησυχία» και τόνισε ότι «αυτό το μέτρο θα καταστήσει λιγότερο ανταγωνιστικούς τους συλλόγους με χαμηλότερα έσοδα και θα σημάνει λιγότερα έσοδα για το υπουργείο Οικονομικών». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Μίλαν, Τζόρτζιο Φουρλάνι, που προανήγγειλε «την καταστροφή του ιταλικού ποδοσφαίρου». Υπογράμμισε επίσης ότι θα αλλάξουν άρδην τα σχέδια του συλλόγου του για την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Ο ομόλογός του στην Ιντερ, Τζουζέπε Μαρότα, έκανε λόγο για «αυτογκόλ του ιταλικού ποδοσφαίρου». Και ο πρόεδρος της Λάτσιο, Κλάουντιο Λοτίτο, υποστήριξε ότι «η περσινή τριπλή εκπροσώπηση της Ιταλίας στους τελικούς των Κυπέλλων Ευρώπης ήταν απόδειξη ότι ο συγκεκριμένος νόμος είχε ευνοήσει το ιταλικό ποδόσφαιρο έναντι των συναγωνιστών του».
Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά του νομίσματος. H Ενωση Ιταλών Ποδοσφαιριστών εξέδωσε ανακοίνωση καλωσορίζοντας την εξέλιξη αυτή και υποστηρίζοντας ότι ο εν λόγω νόμος είχε δώσει στους συλλόγους «πράσινο φως» για να αγοράζουν αλόγιστα από το εξωτερικό, αντί να φροντίζουν περισσότερο τα φυτώρια και τα δικά τους γηγενή ταλέντα. «Επιτέλους, από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι Ιταλοί και οι ξένοι ποδοσφαιριστές θα μπορούν πλέον να συναγωνίζονται επί ίσοις όροις».
Μεσομακροπρόθεσμα, η εξέλιξη αυτή ίσως αποδειχθεί ευεργετική και για την ιταλική εθνική ομάδα, που αναζητά ταλέντα για να επιστρέψει στο διεθνές προσκήνιο. Μετά την κατάκτηση του Euro 2020, η «Σκουάντρα Ατζούρα» προσγειώθηκε απότομα με τον αποκλεισμό από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Αν η κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους ξένους σημάνει τη σοβαρότερη δουλειά στα φυτώρια των ιταλικών συλλόγων, τότε σίγουρα η εθνική ομάδα θα ωφεληθεί ιδιαίτερα...

Βασιλική Παπαντωνοπούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: