Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Στοχεύοντας την τσέπη, αλλά και το μυαλό

Τα ίδια μας έλεγαν για τον ΟΤΕ και τώρα διαθέτουμε από τις ακριβότερες και σίγουρα όχι καλύτερες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και Ίντερνετ στην Ευρώπη

Στα πρωτοχρονιάτικα τραπέζια, πέρα από συνταγές για τέλεια βασιλόπιτα, μπουκωμένοι μεσοταξίτες εντρυφούσαν στη θεωρία των χρωματιστών τιμολογίων. Μπορούσες να ξεχωρίσεις με ευκολία τους πιο πιστούς οπαδούς της κυβέρνησης. Ήταν εκείνοι που χρησιμοποιούσαν αυτούσια την επιχειρηματολογία υπουργών για το πόσο καλό θα κάνει στην τσέπη μας ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Εκτόξευαν ρήσεις υπερφίαλης αυτοαναφορικότητας απαξιωτικά για τους αδαείς που δεν ξέρουν να κινηθούν ανάλογα, έξυπνα και ευέλικτα για να βγαίνουν κάθε μήνα κερδισμένοι.
Ηταν η στιγμή που καταλάβαινες ότι το όλο εγχείρημα στοχεύει πολύ μακρύτερα από το να μεταφέρει από τις τσέπες παραζαλισμένων καταναλωτών νέα κέρδη στα παραφουσκωμένα ταμεία εταιρειών ενέργειας. Ο στόχος είναι και στο μυαλό.
Το αναπαλαιωμένο επιχείρημα, που έκανε θραύση προ κρίσεων, πριν από περίπου δύο δεκαετίες, είχε να κάνει με την υπεροπλία της ελεύθερης αγοράς, τις απεριόριστες ευκαιρίες που αυτή προσφέρει σε όσους μπορούν να προσαρμοστούν στη νέα εποχή και λειτουργούν ως «μάνατζερ του εαυτού» τους.
Πρέπει να μπει στο κεφάλι μας ότι οι αγορές λειτουργούν. Ο ανταγωνισμός είναι καλός, η ατομική ευθύνη που τον συνοδεύει ακόμα καλύτερη. Όποιος βγαίνει χαμένος σε αυτές τις συνθήκες «αόρατου χεριού» είναι ο ίδιος υπεύθυνος. Είναι άσχετος και απροσάρμοστος. Το ίδιο έλεγαν κάποτε για την Ολυμπιακή και καταλήξαμε να έχουμε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο που σε χρεώνει για λίγα εκατοστά ευρυχωρίας για τα πόδια. Τα ίδια μας έλεγαν για τον ΟΤΕ και διαθέτουμε από τις ακριβότερες και σίγουρα όχι καλύτερες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και Ίντερνετ στην Ευρώπη. Τα ίδια θα μας πουν πιθανώς αύριο για το νερό, τα νοσοκομεία, τα σχολεία. Ψάξτε τον φθηνότερο και βγείτε κερδισμένοι. Αυτά από μια κυβέρνηση που παραδέχεται ότι δεν μπορεί να χαλιναγωγήσει την κερδοσκοπία ούτε στα παιδικά γάλατα. Τι, όχι;

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: