Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Επιστροφή στον Μεσαίωνα για τα δικαιώματα στην Ελλάδα, βλέπει η HRW

Κόλαφος για τη χώρα μας η ετήσια έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ευδοκιμούν ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία
Με μελανά χρώματα περιγράφει η ετήσια έκθεση του Human Rights Watch την κατάσταση στην Ελλάδα. Η έκθεση καταγράφει -μεταξύ άλλων- τη συνέχεια των καταχρήσεων κατά των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, των δικαστικών διώξεων της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται με αιτούντες άσυλο και μετανάστες, περιορισμούς στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης που συνεχίζουν να εγείρουν ανησυχίες για το Κράτος Δικαίου, όπως και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Επισημαίνεται ακόμη το φαινόμενο, τα θύματα εγκλημάτων μίσους να είναι απρόθυμα να αναφέρουν επιθέσεις στην αστυνομία, ενώ οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν περισσότερο όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε..
Την ίδια στιγμή, η έκθεση κατακρίνει και την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαριθμώντας τις «καταπιεστικές» μεταναστευτικές πολιτικές, τις διακρίσεις σε βάρος περιθωριοποιημένων κοινοτήτων και τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση ορισμένων κρατών μελών, ως ορισμένες από τις ελλείψεις της Ε.Ε. στα ανθρώπινα δικαιώματα το 2023. Επίσης, οι Βρυξέλλες καταγγέλλονται για τα «διπλά μέτρα και σταθμά» τους στην εξωτερική πολιτική: πλήρης υποστήριξη στην Ουκρανία και τον λαό της, όχι όμως και για τους πολίτες της Γάζας.
«Η συζήτηση στην Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι υποβαθμισμένη και γι' αυτό είναι προσωπική ευθύνη της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν», σχολίασε ο διευθυντής Προάσπισης της Ε.Ε. του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Φιλίπ Νταμ.
Αναλυτικά η έκθεση για την Ελλάδα αναφέρει τα εξής:
«Κατά τη διάρκεια του 2023, συνεχίστηκαν οι καταχρήσεις κατά των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων βίαιων απωθήσεων, καταχρήσεων κατά την κράτηση και βίας. Η κυβέρνηση επίσης σπίλωσε και παρενόχλησε δικαστικά ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονταν με αιτούντες άσυλο και μετανάστες.
Oι περιορισμοί της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης συνέχισαν να εγείρουν ανησυχίες για το Κράτος Δικαίου, όπως και το σκάνδαλο παρακολούθησης. Τα θύματα εγκλημάτων μίσους ήταν απρόθυμα να αναφέρουν επιθέσεις στην αστυνομία», αναφέρει στην εισαγωγική του τοποθέτηση το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισημαίνοντας ότι «το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας επέστρεψε στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου».
Επιθέσεις στην Κοινωνία των Πολιτών
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου το 2023, σημείωσε συρρίκνωση του χώρου για την κοινωνία των πολιτών. Η CIVICUS, μια μη κυβερνητική ομάδα που αξιολογεί τις ελευθερίες του πολίτη παγκοσμίως, υποβάθμισε τον αστικό χώρο στην Ελλάδα από «στενό» σε «μετ' εμποδίων» λόγω «της επανειλημμένης στόχευσης της Κοινωνίας των Πολιτών και των ακτιβιστών που εργάζονται με πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, τις δυσανάλογες απαντήσεις στις διαμαρτυρίες και τη συνεχή νομική παρενόχληση και παρακολούθηση δημοσιογράφων».
Η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Mary Lawlor, σημείωσε σε μια έκθεση του Μαρτίου προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών «έχουν υποβληθεί σε εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης, σε ένα μεταβαλλόμενο ρυθμιστικό περιβάλλον, σε απειλές και επιθέσεις και στην κατάχρηση. του ποινικού δικαίου εναντίον τους, σε συγκλονιστικό βαθμό».
Οι αιτήσεις δικαστικής αναθεώρησης που αμφισβητούσαν ένα προβληματικό ρυθμιστικό νομικό πλαίσιο του 2020 για μη κυβερνητικές ομάδες που εργάζονται με μετανάστες εκκρεμούσαν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας —του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Ελλάδας— στα τέλη Οκτωβρίου.
Στα τέλη του 2022, οι ελληνικές αρχές απήγγειλαν αβάσιμες κατηγορίες εναντίον δύο υπερασπιστών των δικαιωμάτων των μεταναστών, του Παναγιώτη Δημητρά και του Τόμι Όλσεν, για το έργο τους που έριξε φως στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα σύνορα της Ελλάδας και αναζητούσαν δικαιοσύνη για όσους επλήγησαν. Τον Μάιο του 2023, ο Δημητράς έμαθε, μέσω διαρροών στα μέσα ενημέρωσης, ότι η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της Ελλάδας είχε διατάξει δέσμευση της περιουσίας του, εν αναμονή της έρευνας για φερόμενη κατάχρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλη χρηματοδότηση που σχετίζεται με το έργο του οργανισμού του. Ενημερώθηκε για την απόφαση δέσμευσης ενός τραπεζικού λογαριασμού τον Ιούλιο.
Τον Ιανουάριο του 2023, το Εφετείο Μυτιλήνης διαπίστωσε διαδικαστικές ατέλειες σε αυτό που μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποκάλεσε τη «μεγαλύτερη υπόθεση ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στην Ευρώπη» εναντίον της Sarah Mardini, του Séan Binder και 22 άλλων κατηγορουμένων, και απέρριψε μέρος της υπόθεσης, που σχετίζεται με τις προσπάθειες, το 2018 για βοήθεια στη διάσωση μεταναστών και αιτούντων άσυλο στο Αιγαίο Πέλαγος.
Τον Φεβρουάριο, η εισαγγελία άσκησε έφεση κατά της απόφασης και ακολούθησε ακρόαση έφεσης τον Μάιο. Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε ότι υπήρχαν σημαντικές διαδικαστικές ατέλειες και απέρριψε την έφεση της εισαγγελίας. Μια συνδεδεμένη έρευνα εναντίον μιας ομάδας ανθρωπιστών, συμπεριλαμβανομένων των Mardini και Binder, για εικαζόμενη λαθρεμπορία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος βρισκόταν σε εξέλιξη τη στιγμή που γραφόταν αυτή η έκθεση.
Τον Ιανουάριο, η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Dunja Mijatovic, προειδοποίησε για τις διώξεις των Dimitras, Mardini και Binder και προέτρεψε τις ελληνικές αρχές «να διασφαλίσουν ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι δημοσιογράφοι μπορούν να εργάζονται με ασφάλεια και ελευθερία, παρέχοντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τους εργάζονται και αναγνωρίζοντας δημόσια τον σημαντικό ρόλο τους σε μια δημοκρατική κοινωνία».
Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Ελλάδα ήταν η τελευταία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του 2023, των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF). Τα προβλήματα περιλαμβάνουν ένα μεγάλο συνεχιζόμενο σκάνδαλο παρακολούθησης, κρατική παρέμβαση και καταχρηστικές αγωγές. Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε το RSF ως «αναξιόπιστο».
Στην έκθεσή της για το Κράτος Δικαίου, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι οι απειλές και οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων συνεχίζονται.
Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Ιούνιο, σχετικά με το συνεχιζόμενο μεγάλο σκάνδαλο παράνομου λογισμικού και τις αποκαλύψεις ότι η κυβέρνηση παρακολουθούσε ανεξάρτητους δημοσιογράφους, αρχηγό της αντιπολίτευσης και άλλους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαπίστωσε ότι οι ελληνικές αρχές είχαν παραβιάσει το δίκαιο της Ε.Ε. και τις προέτρεψε να προβούν σε επείγουσες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης του λογισμικού κατασκοπείας Predator. Σύμφωνα με δημοσίευμα των ΜΜΕ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) άνοιξε έρευνα τον Απρίλιο για την παράνομη χρήση του Predator από την Ελλάδα στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Τον Ιούλιο, η Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων ανακοίνωσε τα αρχικά αποτελέσματα της έρευνάς της για τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού Predator (spyware), επιβεβαιώνοντας ότι έγιναν προσπάθειες εγκατάστασης spyware σε συσκευές πολλών ανθρώπων. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν εντοπιστεί υπεύθυνοι.
Σε μια συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Φεβρουάριο, πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωβουλευτές) προειδοποίησαν για την υποχώρηση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, ιδίως λόγω του σκανδάλου spyware και της κατάστασης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.
Σε μια εξέλιξη που χαιρέτησαν οργανώσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, οι αρχές ανακοίνωσαν τον Απρίλιο, τη σύλληψη δύο υπόπτων σε σχέση με τη δολοφονία του δημοσιογράφου του αστυνομικού ρεπορτάζ Γιώργου Καραϊβάζ, το 2021. Η RSF πρόσθεσε ότι η πλήρης λογοδοσία για τη δολοφονία του Καραϊβάζ απαιτεί «όλοι οι υπεύθυνοι για το έγκλημα, συμπεριλαμβανομένου του εγκέφαλου, να συλληφθούν».
Έκθεση του Σεπτεμβρίου από ομάδες για την Ελευθερία του Τύπου επέκρινε τις ελληνικές αρχές για αδράνεια και ανεπαρκείς έρευνες σχετικά με την ανεξιχνίαστη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, το 2010. Οι ομάδες κάλεσαν τις αρχές να επανεξετάσουν ανεξάρτητα τις υποθέσεις Γκιόλια και Καραϊβάζ και να βελτιώσουν τις πρακτικές έρευνας σε όλες τις υποθέσεις που αφορούν εγκλήματα κατά δημοσιογράφων.
Μετανάστες και αιτούντες άσυλο
Περισσότεροι από 38.400 αιτούντες άσυλο και μετανάστες έφτασαν δια θαλάσσης και ξηράς από τον Ιανουάριο έως τις αρχές Νοεμβρίου, σε σύγκριση με 18.780 το 2022.
Ένα αλιευτικό σκάφος που μετέφερε περίπου 750 άτομα, βυθίστηκε στις 14 Ιουνίου στα ανοιχτά της Πύλου. Στη συνέχεια, αρκετοί από τους 104 επιζώντες ισχυρίστηκαν ότι το πλοίο βυθίστηκε μετά από ρυμούλκηση από σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής. Οι ελληνικές αρχές έχουν αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς. 40 επιζώντες υπέβαλαν μήνυση τον Σεπτέμβριο, κατά των ελληνικών αρχών, υποστηρίζοντας ότι δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα διάσωσης και ρυμούλκησαν το σκάφος, με αποτέλεσμα να ανατραπεί και να βυθιστεί. Οι επιζώντες ζήτησαν άμεση, ενδελεχή και αξιόπιστη έρευνα για το ναυάγιο.
Σε επιστολή του Ιουλίου προς τον πρωθυπουργό, η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, επεσήμανε τη νομική υποχρέωση της Ελλάδας να διεξάγει αποτελεσματικές έρευνες για το ναυάγιο της Πύλου για να διαπιστωθούν τα γεγονότα και, όπου ενδείκνυται, να εξασφαλιστεί η τιμωρία των υπευθύνων.
Ως απάντηση στην απόφαση του Λιμενικού Σώματος να παραιτηθεί από εσωτερική πειθαρχική έρευνα για τις ενέργειες του προσωπικού του, κατά το ναυάγιο της Πύλου, το γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη ξεκίνησε ανεξάρτητη έρευνα τον Νοέμβριο, για να εξετάσει τις πράξεις και τις πιθανές παραλείψεις μελών του Λιμενικού Σώματος. Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιγιάτοβιτς επαίνεσε αυτή την ενέργεια και προέτρεψε τις ελληνικές αρχές να παράσχουν πλήρη συνεργασία με την έρευνα του Διαμεσολαβητή.
Η αναφορά τον Μάιο από τους New York Times σχετικά με την απώθηση από τη Λέσβο 12 μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ενός βρέφους, προστέθηκε στα αυξανόμενα στοιχεία για ομαδικές απελάσεις από τις ελληνικές αρχές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε «κατάλληλη συνέχεια» από τις αρχές.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τέτοιες πρακτικές «εντελώς απαράδεκτες» και αναφέρθηκε σε χωριστές έρευνες που διεξάγουν οι Έλληνες εισαγγελείς, ο Συνήγορος του Πολίτη και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΔΑ). Η επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η εξεταστική επιτροπή PEGA και μη κυβερνητικές ομάδες έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα των αρμόδιων πλέον Αρχών.
Τον Μάιο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) κάλεσαν τις ελληνικές αρχές να ερευνήσουν αναφορές για εκατοντάδες αγνοούμενους μετανάστες και ισχυρισμούς για απειλές, απαγωγή και κακομεταχείριση ανθρώπων στη Λέσβο. Σε μια έκθεση του Νοεμβρίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επισήμαναν ένα ανησυχητικό μοτίβο βίας κατά ατόμων που φτάνουν στις ελληνικές ακτές, προσθέτοντας στα ήδη συντριπτικά στοιχεία βίας και απωθήσεων στα ελληνικά σύνορα.
Μια έκθεση του Μαρτίου του Ελληνικού Συμβουλίου Προσφύγων διαπίστωσε ότι οι απωθήσεις αιτούντων άσυλο και μεταναστών στην Τουρκία είναι ευρέως διαδεδομένες και περιλαμβάνουν παράνομη κράτηση, εκφοβισμό, σωματική και σεξουαλική βία και την αυθαίρετη κατάσχεση προσωπικών αντικειμένων. Ο υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας ανέφερε τον Απρίλιο ότι η ελληνική αστυνομία εμπόδισε 260.000 ανθρώπους να εισέλθουν στα χερσαία σύνορα του Έβρου το 2022.
Τουλάχιστον 20 αιτούντες άσυλο φέρεται να έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, κατά τη διάρκεια μεγάλων δασικών πυρκαγιών στην περιοχή του Έβρου τον Αύγουστο, υπογραμμίζοντας έναν πρόσθετο κίνδυνο για τους μετακινούμενους που ήδη αντιμετωπίζουν βίαιες απωθήσεις από τις αρχές και επιθέσεις.
Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), αφού εξέφρασε ανησυχία για τη συνεχιζόμενη ποινικοποίηση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρέχουν σωτήρια βοήθεια σε μετανάστες, κάλεσε την Ελλάδα τον Αύγουστο να «διασφαλίσει μια διαφανή και αμερόληπτη έρευνα» για εικαζόμενες παραβιάσεις της μη επαναπροώθησης. και το δικαίωμα στη ζωή που αφορά το ελληνικό προσωπικό επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένου του Λιμενικού Σώματος Ελλάδος.
Τον Σεπτέμβριο, ελληνικό δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση 15.920 ευρώ σε Αφγανό αιτούντα άσυλο που φυλακίστηκε άδικα για τρία χρόνια με την κατηγορία της λαθρεμπορίας και της πρόκλησης ναυαγίου. Σύμφωνα με δικηγόρους, η υπόθεση είναι μία από τις χιλιάδες, με άτομα που κατηγορούνται ή καταδικάστηκαν για λαθρεμπόριο να αποτελούν τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό κρατουμένων στην Ελλάδα.
Οι μη κυβερνητικές ομάδες PRO ASYL και Refugee Support Aegean κατήγγειλαν τον Μάιο, τις συνθήκες στα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. Κλειστά Κέντρα Ελεγχόμενης Πρόσβασης στα νησιά του Αιγαίου, αποκαλώντας «φυλακές» τις εγκαταστάσεις, καθώς δεν πληρούν τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε έκθεση του Μαΐου, η INTERSOS Hellas, η HIAS και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες δημοσίευσαν τα ευρήματά τους ότι οι πρόσφυγες και οι απορριφθέντες αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν εκτεταμένη επισιτιστική ανασφάλεια, λόγω πολύπλοκων και χρονοβόρων διαδικασιών, σε συνδυασμό με κριτήρια που εισάγουν διακρίσεις, τα οποία στην πράξη τους αποκλείουν από τις περισσότερες κοινωνικές παροχές στην Ελλάδα.
Η ομάδα εργασίας του ΟΗΕ για τη χρήση μισθοφόρων εξέδωσε έκθεση τον Ιούλιο με βάση μια επίσκεψη στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2022. Η έκθεση, η οποία εξετάζει τον ρόλο των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας και του προσωπικού ασφαλείας στο μεταναστευτικό πλαίσιο, ζητά πρόσθετη «κυβέρνηση προσπάθειες για την ενίσχυση των υφιστάμενων μηχανισμών καταγγελιών και τη διασφάλιση της πρόληψης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας των ευάλωτων ομάδων».
Τον Ιανουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε επιστολές επί παραβάσει κατά της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της αυθαίρετης κράτησης αιτούντων άσυλο κατά τη διάρκεια των διαδικασιών ελέγχου.
Τον Φεβρουάριο, το Συμβούλιο της Επικρατείας υπέβαλε προκαταρκτικές ερωτήσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) σχετικά με την ελληνική νομοθεσία που ορίζει την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα για αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Σομαλία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.
Ρατσισμός και Μισαλλοδοξία
Τον Απρίλιο, το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας (RVRN) ανέφερε 74 περιστατικά ρατσιστικής βίας το 2022 και σημείωσε ότι η καταγγελία ρατσιστικής βίας συνεχίστηκε.
Τον Αύγουστο κλιμακώθηκε η ρατσιστική βία στον Έβρο εναντίον αιτούντων άσυλο και μεταναστών, οι οποίοι κατηγορήθηκαν, χωρίς να προσκομίσουν στοιχεία, ότι ευθύνονται για τις δασικές πυρκαγιές. Εμφανίστηκαν πολυάριθμες αναφορές και βίντεο για άγρυπνες «πολιτοφυλακές» που στοχεύουν αιτούντες άσυλο και μετανάστες, καθώς και ένα viral βίντεο που δείχνει έναν άμαχο να κρατά 13 μετανάστες, παρά τη θέλησή τους, στο φορτηγό του, ενώ καλούσε σε πογκρόμ εναντίον τους. Συνελήφθη μαζί με δύο φερόμενους συνεργούς του.
Δικαιώματα γυναικών
Σύμφωνα με έκθεση του Μαρτίου του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ερευνητικών Αναφορών, η Ελλάδα κατέγραψε την υψηλότερη ετήσια αύξηση στις αναφερόμενες γυναικοκτονίες μεταξύ 20 ευρωπαϊκών χωρών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αύξηση 187,5% σε μόλις ένα χρόνο, από το 2020 έως το 2021.
Το Refugee Support Aegean ανέφερε τον Ιούλιο ότι οι Αφγανές ανύπαντρες μητέρες που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν προκλήσεις και κινδύνους προστασίας.
Σε μια απόφαση του Απριλίου σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης μιας εγκύου γυναίκας σε κέντρο υποδοχής αιτούντων άσυλο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι η Ελλάδα είχε παραβιάσει την απαγόρευση βασανιστηρίων ή απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, αναγκάζοντας τη γυναίκα να ζήσει σε συνθήκες που παραβίαζαν τα ανθρώπινα δικαιώματά της.

Μαρία Ψαρρά
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: