Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Καταστράφηκαν δείγματα δεκαετιών έρευνας, κυρίως για λευχαιμία, στη Σουηδία

Από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης ● Συνέλευσή του επιλέγει τον νικητή του Νόμπελ Ιατρικής
Δείγματα που συλλέγονταν εδώ και δεκαετίες από ερευνητές στο διάσημο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Karolinska της Σουηδίας καταστράφηκαν αφού δυσλειτούργησαν οι καταψύκτες όπου συντηρούνταν, κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών, ανακοίνωσε το ίδρυμα, το οποίο ανέφερε το περιστατικό στην αστυνομία.
Κατά τον «The Guardian», τα δείγματα διατηρούνταν στους -190 βαθμούς Κελσίου, σε δεξαμενές ψυχόμενες με υγρό άζωτο στο Karolinska, το οποίο άλλωστε φιλοξενεί επίσης τη Συνέλευση Νόμπελ, η οποία επιλέγει τον νικητή του Βραβείου Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής.
Μεταξύ 22 και 23 Δεκεμβρίου, διακόπηκε η παροχή υγρού αζώτου σε 16 κρυογονικές δεξαμενές. Αν και οι δεξαμενές μπορούν να λειτουργήσουν για τέσσερις ημέρες χωρίς επιπλέον υγρό άζωτο, στερήθηκαν αυτή την ουσία για πέντε ημέρες, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή δειγμάτων από πολλά ιδρύματα. «Αυτό συνέβη τη χειρότερη δυνατή στιγμή στη Σουηδία, μόλις μια μέρα πριν την παραμονή των Χριστουγέννων», δήλωσε ο Μάτι Σάλμπεργκ, κοσμήτορας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.
Ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η εκτιμώμενη αξία των χαμένων δειγμάτων είναι περίπου 500 εκατομμύρια κορώνες (47 εκατομμύρια δολάρια). Ο Σάλμπεργκ από την άλλη, είπε ότι δεν έχει γίνει επίσημη εκτίμηση για την αξία των χαμένων δειγμάτων, αλλά ότι ανέρχεται εύκολα σε πολλά εκατομμύρια. «Περισσότερο επηρεάζονται όσοι κάνουν έρευνα στον τομέα της λευχαιμίας, επειδή έχουν συλλέξει δείγματα από ασθενείς σε διάστημα έως και 30 ετών», τόνισε.
Στο πανεπιστήμιο ξεκίνησε εσωτερική έρευνα και, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για δολιοφθορά, το περιστατικό καταγγέλθηκε και στην αστυνομία. «Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το περιστατικό οφείλεται σε εξωτερική επέμβαση, αλλά συντάσσεται αστυνομική έκθεση για να καλύψει όλες τις υποθέσεις», είπε ο Σάλμπεργκ. Όλα τα δείγματα ήταν αποθηκευμένα μόνο για ερευνητικούς σκοπούς και η απώλειά τους δε θα επηρέαζε τη συνεχιζόμενη φροντίδα των ασθενών. Αλλά επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές έρευνες.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: