Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Επιμένει ο ΟΟΣΑ στον δρόμο της εγκράτειας

Ο Οργανισμός Συνεργασίας και Ανάπτυξης καλεί τις κυβερνήσεις να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στη δημοσιονομική βιωσιμότητα
Δημοσιονομική σύνεση και συνέχεια περιοριστικής νομισματικής πολιτικής σε επιτόκια και μισθούς συνιστά ο Οργανισμός προκειμένου να «ενισχυθούν τα θεμέλια της ανάπτυξης», η οποία όμως θα παραμείνει υποτονική για ακόμη μία διετία.
«Συνετή» νομισματική πολιτική προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει μόνιμα στον στόχο του συστήνει στους κεντρικούς τραπεζίτες ο Οργανισμός Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ενώ καλεί παράλληλα τις κυβερνήσεις να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στη δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Οι εν λόγω συστάσεις –που παραπέμπουν σε μάζεμα και συγκράτηση των οικονομικών πολιτικών και διόλου σε χαλάρωση και επέκταση– αποτελούν για τον Οργανισμό τα θεμέλια για την ενίσχυση της ανάπτυξης η οποία όμως, όπως ο ίδιος εκτιμά, θα παραμείνει υποτονική για ακόμη μία διετία.
Στην ενδιάμεση έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία και τις χώρες-μέλη του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι, παρά την ανθεκτικότητα που επέδειξε η παγκόσμια οικονομία πέρυσι, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάπτυξή της επιβραδύνεται καθώς απορροφά τις επιπτώσεις της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.
Οι πρόσφατοι δείκτες, τονίζει, υποδηλώνουν κάποια συγκράτηση της ανάπτυξης, με τις επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων και των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών να συνεχίζουν να αποτυπώνονται στις πιστωτικές αγορές και τις αγορές κατοικιών, ενώ το παγκόσμιο εμπόριο παραμένει υποτονικό.
Παράλληλα, οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αυξήσει απότομα το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων και έχουν επιμηκύνει τους χρόνους παράδοσης, διαταράσσοντας τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής και αυξάνοντας τις πιέσεις στις τιμές. Η διαμάχη στη Μέση Ανατολή και το ενδεχόμενο διαταραχής των αγορών ενέργειας όπως και η αβεβαιότητα για την ισχύ των επιπτώσεων των υψηλών επιτοκίων αποτελούν, σύμφωνα με την έκθεση, και τους μεγαλύτερους κινδύνους βραχυπρόθεσμα.
Ο Οργανισμός αναμένει επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης από 3,1% πέρυσι σε 2,9% φέτος και 3% το 2025. Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας προβλέπεται να επιβραδύνει, από 2,5% πέρυσι σε 2,1% φέτος και 1,7% το 2025, ενώ η ευρωζώνη από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα συνεχίσει να κινείται με χαμηλές ταχύτητες σημειώνοντας ρυθμό ανάπτυξης 0,6% φέτος –μετά το περσινό 0,5%– και 1,3% το 2025. Αλλά και στην Κίνα, παρά τα πρόσθετα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, η ανάπτυξη προβλέπεται να υποχωρήσει από 5,2% πέρυσι, στο 4,7% φέτος και το 4,2% το 2025, αντικατοπτρίζοντας την υποτονική εγχώρια ζήτηση, το υψηλό χρέος και την εξασθένηση της αγοράς ακινήτων.
Ο πληθωρισμός προβλέπεται να επιστρέψει στον στόχο των κεντρικών τραπεζών στις περισσότερες χώρες του G20 έως το τέλος του 2025. Ο μετρούμενος πληθωρισμός στις οικονομίες του G20 αναμένεται να μειωθεί από 6,6% το 2024 σε 3,8% το 2025, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού στις προηγμένες οικονομίες του G20 θα μειωθεί σε 2,5% το 2024 και 2,1% το 2025. Στην ευρωζώνη προβλέπεται 2,6% φέτος και 2,2% το 2025, ενώ στις ΗΠΑ 2,2% και 2% αντίστοιχα.
Ωστόσο, ο Οργανισμός υποστηρίζει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κηρυχτεί το τέλος του πολέμου έχοντας διασφαλιστεί ότι οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές έχουν ελαχιστοποιηθεί πλήρως. Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι πιο ισορροπημένες, αλλά ο ρυθμός αύξησης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος παραμένει γενικά υψηλότερος από τους ρυθμούς που είναι συμβατοί με τους μεσοπρόθεσμους στόχους για τον πληθωρισμό, σημειώνει.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο ΟΟΣΑ διαμηνύει ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες για κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να διασφαλιστεί η μόνιμη συγκράτηση των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων.
Παράλληλα καλεί τις κυβερνήσεις σε ισχυρότερες προσπάθειες βραχυπρόθεσμα για τη συγκράτηση των δαπανών και καλά σχεδιασμένα δημοσιονομικά πλαίσια μεσοπρόθεσμα με στόχο την εξασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και ευελιξίας για την αντιμετώπιση μελλοντικών κλυδωνισμών. Μέρος της ενίσχυσης των θεμελίων για τη μελλοντική ανάπτυξη αποτελούν τέλος και οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις που ανέκαθεν προτείνει ο ΟΟΣΑ καθώς και η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας.

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: