Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Νομοσχέδιο-οδοστρωτήρας: «Κριτήρια» ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ, διατάξεις ξηλώματος των δημόσιων

Τα «αποκαλυπτήρια» ενός εκτρωματικού νομοσχεδίου για την Παιδεία έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης σήμερα, μία μέρα πριν τις πανεκπαιδευτικές διαδηλώσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και εν μέσω απανωτών προκλήσεων των αρχών απέναντι σε φοιτητές, καθηγητές και εργαζόμενους των δημόσιων ΑΕΙ.
Αγνοώντας προκλητικά τις διαφωνίες σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας και το ηχηρό μήνυμα από τις περίπου 150 κατειλημμένες σχολές της χώρας ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου το 200 άρθρων σχέδιο νόμου, που αναμένεται να επιφέρει μεγάλο πλήγμα στη δωρεάν Παιδεία.
Για να δικαιολογήσει την παράκαμψη του Συντάγματος προχώρησε μια βολική ερμηνεία του άρθρου 16, του ενωσιακού δικαίου και άλλων ευρωπαϊκών νομολογιών, όπως αναμενόταν, παρά τις αντιδράσεις από δικηγόρους περί εξόφθαλμης παραβίασης. O κ. Πιερρακάκης ανέφερε πως οι αιτήσεις φοιτητών θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2025.
Σύμφωνα με το ν/σ, βασική προϋπόθεση για την εγγραφή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αποτελεί να έχουν περάσει οι υποψήφιοι την ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) του πεδίου στις πανελλαδικές εξετάσεις και να πληρούν τα κριτήρια του εκάστοτε ΑΕΙ. Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα για εθνικό απολυτήριο ο κ. Πιερρακάκης απάντησε ότι δεν είναι ώρα για να ανοίξει αυτή η συζήτηση: «Είναι στις προθέσεις μας, αλλά όχι τώρα».
Η επένδυση για τα μη κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα θα φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ. Για τη άδεια λειτουργίας θα απαιτείται εγγυητική επιστολή ύψους 500.000 ευρώ ανά σχολή με δικαίωμα ίδρυσης μέχρι τρεις σχολές.
Αν ο επιχειρηματίας θέλει να ιδρύσει μία, θα πρέπει να ακολουθεί τα κριτήρια, τα οποία ισχύουν και για όσους ιδρύσουν τρεις σχολές.
Σημειώνεται ότι ισχύει το σύστημα International Baccalaureate (IB) ή άλλο απολυτήριο ισότιμο βασικής εκπαίδευσης.
Εφιαλτικό προβλέπεται πλέον το μέλλον δημόσιων ΑΕΙ, καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει ότι «αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία» ως προς τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με τη «σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης».
Ο υπουργός έκανε λόγο για κοινά μεταπτυχιακά των δημοσίων πανεπιστημίων με ξένων πανεπιστήμια.
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μηχανισμός χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για περαιτέρω εμπορευματοποίηση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο υπουργός υποστήριξε πως αυτή θα απαλλαχθεί από τη γραφειοκρατία.
Επίσης, ισχυρίστηκε πως θα αυτονομηθεί το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και θα αποκτήσει σύστημα διακυβέρνησης.
Τέλος, υποστήριξε πως θα αναβαθμιστεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ίδρυση νέων τμημάτων και νέα προγράμματα σπουδών.
Δεν παρέλειψε βέβαια να εξαπολύσει επίθεση κατά των φοιτητών λέγοντας πως «υπονομεύουν το ελληνικό δημόσιο ΑΕΙ οι καταλήψεις, η βία και οι καταστροφές. Σέβομαι το διάλογο αλλά τα υπόλοιπα υπονομεύουν τα ελληνικά ΑΕΙ».
Την ώρα της συνέντευξης φοιτητικοί σύλλογοι διαμαρτυρήθηκαν έξω από το υπουργείο Παιδείας απαιτώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο. Αντιπροσωπεία ζήτησε να συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου, όμως το αίτημά τους απορρίφθηκε.
Για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα οι φοιτητές βρίσκονται στους δρόμους και καλούν στο συλλαλητήριο. Εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων δηλώνουν διατεθειμένοι να συνεχίσουν τις καταλήψεις «μέχρι τέλους», προκειμένου να υπερασπιστούν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: