Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ευρεία σύσκεψη για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό στην Π.Ε. Πέλλας με τη συμμετοχή του νέου Περιφερειάρχη



Περιφερειάρχης Α. Τζιτζικώστας: Έχουμε κοινούς στόχους και κοινές αντιλήψεις. Ζητώ να προχωρήσουμε μαζί γρήγορα και αποτελεσματικά
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διοικητήριο με αντικείμενο τον αναπτυξιακό προγραμματισμό στην Π.Ε. Πέλλας με τη συμμετοχή του νέου Περιφερειάρχη κ. Απόστολου Τζιτζικώστα. Παρόντες ήταν επίσης ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη πάτερ Μάξιμος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Α. Νουσηκύρου, Μ. Ζωγράφου, Μ. Καράμπελα, Ι. Ανδρίτσος και Μ. Καραμάνης, οι Δήμαρχοι κκ. Δ. Πασόης, Δ. Γιάννου, Γ. Στάμκος και Γ. Χοΐδης, η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Π.Κ.Μ. κα. Α. Ωραιοπούλου συνοδευόμενη από στελέχη της υπηρεσίας, οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κκ. Δ. Αδαμίδης και Κ. Κούγκας, ο Διευθυντής του Τελωνείου Σκύδρας κ. Φ. Κατσάρας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Πέλλας κ. Ι. Κιοσέογλου, ο Διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης Όραμα κ. Λ. Σιάντσης, άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων, Προϊστάμενοι Διευθύνσεων και Τμημάτων της Περιφέρειας και δημοσιογράφοι.


Η συνάντηση ξεκίνησε με την σύντομη και περιεκτική εισήγηση του κ. Περιφερειάρχη ο οποίος αναφέρθηκε στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στη νέα «περιφερειακή νοοτροπία» την οποία προτίθεται να αναπτύξει. Μίλησε για μία νέα σελίδα στην Περιφέρεια στην οποία «θα στηριχθούμε σε πολύ δουλειά και σε λίγα λόγια». Το νέο μοντέλο το οποίο υπηρετεί την ανάπτυξη και το σύνολο της Περιφέρειας, έχει δύο πυλώνες. Τον αναπτυξιακό, ο οποίος περιλαμβάνει και ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης με αυξημένες αρμοδιότητες για τους Αντιπεριφερειάρχες οι οποίοι, εκτός από τις γεωγραφικές αρμοδιότητες, αποκτούν επιπλέον και θεματικές. Δεύτερος πυλώνας είναι ο εκσυγχρονισμός της διοίκησης και η παροχή προηγμένων και ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Βασικό στοιχείο στον τομέα αυτό διαδραματίζουν οι νέες τεχνολογίες ενώ σημαντικά έργα που προωθούνται είναι η δημιουργία υπηρεσιών μίας στάσης και η ηλεκτρονική υπογραφή. Κεντρικός στόχος της συνάντησης, όπως τόνισε, είναι «να δούμε που βρισκόμαστε και τι πρέπει να κάνουμε για να προχωρήσουμε».

Ακολούθησε η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη. Ο κ. Θεοδωρίδης, ο οποίος ανέλαβε υπεύθυνος του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Περιφέρειας, αναφέρθηκε στην ανάγκη της ενιαίας διαχείρισης της ανάπτυξης και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας που αξιοποιούνται στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού. Ακόμη, παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρώτων δύο χρόνων διακυβέρνησης και την εικόνα των ενταγμένων και υπό διεκδίκηση έργων στα επιμέρους αναπτυξιακά προγράμματα. Το έργο των παρακάμψεων Χαλκηδόνας και Γιαννιτσών προωθείται με την ολοκλήρωση της μελέτης των τεχνικών έργων για ένταξη στο ΕΣΠΑ ως “overbooking”. Η πλειονότητα των ενταγμένων έργων της Π.Ε. Πέλλας στο ΕΣΠΑ ολοκληρώνονται ενώ για όσα υπήρξαν καθυστερήσεις έχουν ληφθεί κατάλληλα μέτρα (όπως το αντιπλημμυρικό έργο στο Τσιναρλί που επαναδημοπρατείται).

Η Διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής κα. Ωραιοπούλου αναφέρθηκε λεπτομερώς στα έργα της Περιφέρειας και των Δήμων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως και συνεχάρη τους τοπικούς φορείς οι οποίοι έχουν επιδείξει μεγάλη ικανότητα στην επίτευξη των συμφωνημένων στόχων κατά την πορεία του προγράμματος και τόνισε ότι έτσι θα πρέπει να συνεχίσουν ώστε να μην υπάρξει κανένας κίνδυνος απένταξης έργου και να απορροφηθούν τα κονδύλια εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος. Αναφέρθηκε ακόμη στους κεντρικούς άξονες που προτείνει η Περιφέρεια για τη νέα προγραμματική περίοδο. Κεντρικός στόχος του νέου προγράμματος 2014-2020 είναι να υπάρξει σύγκλιση της ευρωπαϊκής στρατηγικής με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση.  Συγκεκριμένα η Περιφέρεια δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην εξωστρέφεια και στην προώθηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Δημάρχων και των Περιφερειακών Συμβούλων. Ο Δήμαρχος Αλμωπίας παρουσίασε στοιχεία που αφορούν την ακριτικότητα του Δήμου και των επιπτώσεων της κρίσης στην αλματώδη τουριστική ανάπτυξη που γνώρισε το Λουτράκι τα τελευταία χρόνια. Ζήτησε να προωθηθεί η οδική σύνδεση της Αλμωπίας με το Χιονοδρομικό, να προχωρήσει η οδική σύνδεση με τη FYROM και η δημιουργία τελωνείου με τη γείτονα χώρα και να σταματήσει η άκριτη αναστολή λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών που εξυπηρετούν την Αλμωπία. Στο σημείο αυτό ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκης έχει εξαγγείλει την αξιολόγηση των δημόσιων δομών εντός του 2013 και πάγια θέση του είναι να μην γίνει καμία συγχώνευση υπηρεσιών πριν ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη αξιολόγηση. Ο Δήμαρχος Έδεσσας τόνισε το πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει την περιοχή και την ανάγκη να προχωρήσουν περισσότερες δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο Δήμαρχος Πέλλας αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η ολοκλήρωση των οδικών υποδομών για την ασφαλή μεταφορά των πολιτών, των αγαθών και την τουριστική ανάπτυξη ενώ ο Δήμαρχος Σκύδρας αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης του κάμπου.

Από τους Περιφερειακούς Συμβούλους, η κα. Ζωγράφου τόνισε τη σημασία αξιοποίησης του στελεχιακού δυναμικού της Περιφέρειας και την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην αγροτική οικονομία η οποία αποτελεί τη βάση της τοπικής οικονομίας. Ο κ. Ανδρίτσος τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την οποία επιζητούν οι πολίτες από τους πολιτικούς ενώ ο κ. Νουσηκύρου ζήτησε την ανάπτυξη στενότερης σχέσης μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων, καθώς επίσης και την ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής της Περιφέρειας. Η κα. Καράμπελα αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας οι οποίες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της διοίκησης. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Καραμάνης επικρότησε τη νέα αντίληψη για ενιαία αναπτυξιακή προσέγγιση στην Περιφέρεια.

Ο Διευθυντής του Τελωνείου Σκύδρας παρουσίασε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με την θεαματική αύξηση των εξαγωγών προς τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ) που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2012, 205 εκατομμύρια κιλά εμπορευματικών αγαθών φορτώθηκαν και μετακινήθηκαν με 10.000 φορτηγά προς τις αγορές των τρίτων χωρών. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 660% από το 2009 και αντίστοιχη είναι η αύξηση σε αξίες (ευρώ). Το συγκεκριμένο στοιχείο αναδεικνύει την «επανάσταση» στις εξαγωγές που ζει η Πέλλα το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη μία πλευρά, ταυτόχρονα τονίζει τις ανάγκες για βελτίωση των οδικών υποδομών για την εξυπηρέτηση του μεγάλου αυτού εμπορευματικού φόρτου από την άλλη.

Ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Πέλλας αναφέρθηκε στα προγράμματα που υλοποιεί η Αναπτυξιακή (Leader, ΟΠΑΑΧ, Interreg, ΤΟΠΣΑ, κ.ά) με προϋπολογισμό πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έφεραν την Αναπτυξιακή Πέλλας μεταξύ των πρώτων εταιριών σε επίπεδο Π.Κ.Μ. και πανελλαδικό επίπεδο στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων. Ο Διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης «Όραμα» κ. Λ. Σιάντσης, αναφέρθηκε στο μεγάλο εύρος προγραμμάτων που υλοποιεί το Κέντρο και στο συντονιστικό ρόλο που έχει αναλάβει για την υλοποίηση των δράσεων του Κοινωνικού Δικτύου Αλληλεγγύης που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών και φορέων.

Οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρθηκαν στην ανάγκη βελτίωσης των σχολικών κτιρίων και υποδομών. Το συγκεκριμένο θέμα έχει απόλυτη προτεραιότητα, τόνισε ο Περιφερειάρχης. 

Ο ειδικός Σύμβουλος του Αντιπεριφερειάρχη, Μηχανικός της Ανάπτυξης κ. Ανέστης Παπαδάκης χαρακτήρισε το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο ως μία πολιτική μεταρρύθμιση. Μετά από την κατάργηση των Κοινοτήτων με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης», με την Απόφαση του Περιφερειάρχη καταργούνται οι Νομαρχίες, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζιτζικώστας, κλείνοντας τη συνάντηση, ευχαρίστησε τους παριστάμενους για τη συμμετοχή τους και τις εποικοδομητικές εισηγήσεις τους. «Μόνο ενωμένοι και σε συνεργασία θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Η πατρίδα και η κοινωνία το απαιτούν. Στο νέο ξεκίνημα, σας θέλω δίπλα μου. Έχουμε κοινούς στόχους και κοινές αντιλήψεις. Ζητώ να προχωρήσουμε μαζί, γρήγορα και αποτελεσματικά», ήταν ο επίλογος για τη συνάντηση από τον κ. Περιφερειάρχη. Ο κ. Περιφερειάρχης ευχαρίστησε επίσης και συνεχάρη τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη για το υψηλό επίπεδο της συνάντησης ενώ ακολούθησε η παράθεση συνέντευξη τύπου στο Κέντρο των «Καταρρακτών» της δημοτικής επιχείρησης Έδεσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: