Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Αναγκαστικοί δότες οργάνων θα γίνουν οι Έλληνες από τον Ιούνιο

Αναγκαστικοί δότες και όχι δωρητές οργάνων θα είναι όλοι οι Έλληνες και όσοι κατοικούν στην χώρα σε 5 μήνες από τώρα σύμφωνα με νόμο που πέρασε και ψηφίστηκε το 2011 επί κυβερνήσεως Παπανδρέου.
Η αφαίρεση των οργάνων θα μπορεί να γίνεται από Νοσοκομεία, Ιδιωτικές κλινικές ή εταιρείες και όχι από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, και μάλιστα χωρίς την συγκατάθεση των οικείων του ασθενούς ή την προηγούμενη γραπτή αίτηση του ιδίου προσώπου.
Σύμφωνα με τον νόμο Λοβέρδου (3984/ΦΕΚ 150/Α/27.06.2011) , η αφαίρεση οργάνων θα πραγματοποιείται από «Οργανισμούς Αφαίρεσης» που είναι νοσοκομεία Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή ιδιωτικές κλινικές, που έχουν λάβει τη σχετική άδεια.
Η αμφιλεγόμενη διάταξη έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς αρκετοί εκτιμούν πώς άνθρωποι που έχουν οδηγηθεί στην οικονομική εξαθλίωση, όπως άστεγοι και μετανάστες θα πωλούν τα όργανα τους και θα πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης.
Ο μόνος τρόπος να μην γίνει κάποιος δότης είναι να το δηλώσει εγγράφως στην αστυνομία ή σε συμβολαιογράφο.

Εξαιτίας της διάταξης αυτής μάλιστα παραιτήθηκε το προεδρείο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ενώ δυσαρέσκεια έχει ξεσπάσει και στην ιατρική κοινότητα.


Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: