Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

«ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ» Ο ΝΕΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ Ν. ΠΕΛΛΑΣ: «Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας» με έδρα την Έδεσσα!!!



-         Παραμένουν κτιριακά τα δύο νοσηλευτικά συγκροτήματα
-         Με 350 κλίνες το νέο νοσοκομείο…

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Τεύχος Δεύτερο, Αρ. Φύλλου 3510/31-12-2012) ο Ενοποιημένος Οργανισμός του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών και του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας, τα οποία αποτελούν πια αυτοτελές και ενιαίο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, σύμφωνα με το Νόμο 4052/2012, το οποίο υπόκειται στον έλεγχο και την εποπτεία του Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και φέρει την επωνυμία «Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας». 
Σύμφωνα με το ΦΕΚ «Έδρα του εν λόγω Νομικού Προσώπου είναι το Νοσοκομείο Έδεσσας που βρίσκεται στην πόλη της Έδεσσας», κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η έδρα των δύο διασυνδεόμενων νοσοκομείων, που μέχρι σήμερα ήταν στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, μεταφέρεται και πάει στην Έδεσσα. Σε ότι αφορά στη συνολική δύναμη κλινών του ενιαίου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), αυτή ορίζεται σε 350 κλίνες, ενώ τα δύο νοσοκομεία διαθέτουν πια ενιαίο προϋπολογισμό και ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών.
Σύμφωνα με το νόμο 4052/2012, «Έδρα των Ν.Π.Δ.Δ. είναι το μεγαλύτερο σε οργανική δύναμη κλινών νοσοκομείο». Τα δύο Νοσοκομεία του Ν. Πέλλας είναι ισοδύναμα καθώς έχουν και τα δύο από 175 έδρες, συνεπώς ο ορισμός της νέας έδρας κινείται στην λογική του  ορισμού εδρών των νέων Νομικών Προσώπων στο χώρο της Υγείας, στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Τουλάχιστον αντιφατικό και περίεργο στην εξέλιξη αυτή είναι το γεγονός ότι την ίδια ημερομηνία (31-12-2012), στο ΦΕΚ Β΄3482, δημοσιεύεται ο … νέος Οργανισμός του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας! Στον Οργανισμό ορίζονται οι στόχοι του νοσοκομείου, ο αριθμός των κλινών κ.λ.π.

Ενοποιημένος Οργανισμός
Κατά τα άλλα και πάντα σύμφωνα με τον ενοποιημένο Οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών και του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας:
- Τα λειτουργούντα υπό ενιαία διοίκηση διασυνδεόμενα Νοσοκομεία του ΕΣΥ:α) Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών και β) Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας, που υπάγονται στις διατάξεις του Ν.Δ. 2592/53 «Περί οργανώσεως της Ιατρικής Αντίληψης» (ΦΕΚ 254/Α΄), από τελούν εφεξής αυτοτελές και ενιαίο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 4052/2012 (ΦΕΚ 41 Α΄), το οποίο υπόκειται στον έλεγχο και την εποπτεία του Διοικητή της 3ης Υγει ονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, διέπεται από τις διατάξεις του εν λόγω νόμου και φέρει την επωνυμία «Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας».
- Έδρα του εν λόγω Ν.Π.Δ.Δ. είναι το Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας που βρίσκεται στην πόλη της Έδεσσας
- Το Ν.Π.Δ.Δ. έχει δική του σφραγίδα στρογγυλή, η οποία αποτελείται από τρεις επάλληλους ομόκεντρους
κύκλους, ως εξής: Εσωτ. κύκλος: Έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ενδιάμεσος κύκλος: Διοίκηση 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας, Εξωτ. κύκλος: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
- Το ενιαίο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), «Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας», έχει Διοικητή και Διοικητικό Συμβούλιο, οι αρμοδιότητες των οποίων ορίζονται από τις διατάξεις του Ν. 3329/2005, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Τα λοιπά όργανα διοίκησης του ενιαίου Ν.Π.ΔΔ είναι τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του Ν. 4052/2012.
- Η συνολική δύναμη κλινών του ενιαίου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) ορίζεται σε 350 κλίνες.
- Στο ενιαίο Ν.Π.Δ.Δ. ενοποιούνται οι οργανισμοί των Νοσοκομείων που έχουν εκδοθεί με κοινή υπουργική απόφαση, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις οργανικές θέσεις προσωπικού.
Παράλληλα, να σημειωθεί ότι θα ανακοινωθούν και οι νέοι διοικητές, κάτι που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο νέος Νόμος για τα Οργανογράμματα των Νοσοκομείων
Σύμφωνα με το Νόμο 4052/ΦΕΚ 41/Α/1.3.2012:
- Από 1.1.2013 τα λειτουργούνται υπό ενιαία διοίκηση διασυνδεόμενα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε διατάξεις νόμων και της αντίστοιχης απόφασης του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αποτελούν αυτοτελή και ενιαία Ν.Π.Δ.Δ.. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, ρυθμίζεται ο τίτλος και η έδρα του Ν.Π.Δ.Δ., ενώ ενοποιούνται οι οργανισμοί των ανωτέρω, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις οργανικές θέσεις των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.
- Από 1.1.2013 τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., διαθέτουν ενιαίο προϋπολογισμό και πρόγραμμα προμηθειών. Επίσης, με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ρυθμίζεται κάθε είδους θέμα που αφορά τα ανωτέρω.
- Κάθε νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ. - ενιαίο Ν.Π.Δ.Δ. έχει Διοικητή, οι αρμοδιότητες του οποίου ισχύουν όπως σήμερα.  Επίσης, κάθε νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ. 400 κλινών και άνω, όπως και κάθε νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ. που εντάσσεται στο ενιαίο Ν.Π.Δ.Δ. μπορεί να έχει Αναπληρωτή Διοικητή οι αρμοδιότητες του οποίου ισχύουν όπως σήμερα.
- Οι Διοικητές και Αναπληρωτές Διοικητές των νοσοκομείων πρέπει να είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ ή αντιστοίχου αναγνωρισμένου τίτλου του εξωτερικού. Συνεκτιμώνται μεταπτυχιακοί τίτλοι, με έμφαση τη διοίκηση, τα οικονομικά, την πληροφορική μονάδων υγείας, η εμπειρία διοίκησης, με έμφαση στις μονάδες υγείας, καθώς και η γενικότερη κοινωνική και επαγγελματική αναγνώριση.
 - Η θητεία των ανωτέρω είναι τριετής, στην αρχή της οποίας υπογράφουν σύμβαση αποδοτικότητας με βάση τα προβλεπόμενα στο ν. 2889/2001. Ετήσιες εκθέσεις προόδου υποβάλλονται στην ανωτέρω Επιτροπή από τη Διοίκηση των ΥΠε. Η Επιτροπή αξιολογεί ετησίως και δύναται να εισηγείται στον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την αυτοδίκαιη και χωρίς αποζημίωση διακοπή της θητείας Διοικητή ή αναπληρωτή Διοικητή με βάση την τεκμηρίωση και την αποδοχή της ως άνω έκθεσης προόδου ή και άλλα στοιχεία. Στην απόφαση διακοπής, λήξης θητείας ή παύσης Διοικητή ή αναπληρωτή Διοικητή νοσοκομείου χωρίς αποζημίωση μπορεί να ενσωματώνεται και η απόφαση διορισμού του αντικαταστάτη τους.

Η έδρα
 Σύμφωνα με τον ίδιο Νόμο Έδρα των ανωτέρω Ν.Π.Δ.Δ. είναι το μεγαλύτερο σε οργανική δύναμη κλινών νοσοκομείο. Τα ως άνω αναφερόμενα Ν.Π.Δ.Δ. διοικούνται από εννεαμελές Δ.Σ. που αποτελείται από:
 α) τον Διοικητή, ο οποίος ορίζεται ως Πρόεδρος του Συμβουλίου,
 β) έναν Αναπληρωτή Διοικητή, ο οποίος ορίζεται ως αντιπρόεδρος του Συμβουλίου και είναι, κατά προτίμηση, ο αναπληρωτής Διοικητής του μεγαλύτερου σε κλίνες νοσοκομείου,
 γ) δύο μέλη που ορίζονται από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τους αναπληρωτές τους, κατά προτίμηση το ένα με εμπειρία σε οικονομικά της υγείας, διοίκηση νοσοκομείων, πληροφορική και το άλλο στα λοιπά επαγγέλματα υγείας,
 δ) δεύτερο αναπληρωτή Διοικητή στις περιπτώσεις που το ως άνω Ν.Π.Δ.Δ. περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο νοσοκομεία, ενώ στα Ν.Π.Δ.Δ. που δεν υπάρχει αναπληρωτής Διοικητής, ένα μέλος που ορίζεται από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
 ε) έναν εκπρόσωπο των ιατρών που υπηρετεί στα διασυνδεόμενα νοσοκομεία, ο οποίος εκλέγεται από τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. και τους ιατρούς μέλη ΔΕΠ που υπηρετούν στα νοσοκομεία,
   στ) έναν εκπρόσωπο του λοιπού, πλην των ιατρών προσωπικού του νοσοκομείου, ο οποίος εκλέγεται μαζί με τον αναπληρωτή του από το λοιπό, πλην των ιατρών προσωπικό των νοσοκομείων,
   ζ) τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, αναπληρούμενο από τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του μεγαλύτερου σε οργανική δύναμη κλινών Νοσοκομείου,
   η) τον Προϊστάμενο της Διοικητικής - Οικονομικής Υπηρεσίας, αναπληρούμενο από τον Προϊστάμενο της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του μεγαλύτερου σε οργανική δύναμη κλινών Νοσοκομείου.
   Σε νοσοκομεία τα οποία προέρχονται από δωρεές ως μέλη υπό στοιχεία β' ή και ε' διορίζεται ένα ή και δύο μέλη ως εκπρόσωπος του δωρητή ή των κληρονόμων του.

Αναμένονται αντιδράσεις
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πέλλας, καθώς όλοι οι φορείς, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Γιαννιτσών αλλά -κυρίως- οι πολίτες θα ανησυχήσουν για τις ουσιαστικές επιπτώσεις της ενοποίησης αυτής στη λειτουργία του νοσοκομείου των Γιαννιτσών! Πρακτικά τι «χάνει» (εκτός από την έδρα της διοίκησης το Νοσοκομείο Γιαννιτσών), αν χάνει και τι… «κερδίζει», αν κερδίζει, το Νοσοκομείο Έδεσσας;
Αυτή, νομίζουμε πως είναι η ουσία της όλης υπόθεσης και σ΄ αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντήσουν οι αρμόδιοι. Και επί τούτου αναμένουμε συγκεκριμένα επιχειρήματα, ένθεν κακείθεν. Όλα τα υπόλοιπα είναι μάλλον περί όνου σκιάς…

Ανακοίνωση Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας - ΟΕΝΓΕ
Τέλος, με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) επισημαίνει τα εξής:
«Τα νέα οργανογράμματα Νοσοκομείων που δημοσιεύονται σωρηδόν αυτές τις μέρες είναι πέραν πάσης αμφιβολίας κατασκευασμένα με σκοπό την εκ βάθρων διάλυση των δημόσιων Νοσοκομείων.
Τα οργανογράμματα αυτά διαγράφουν Τμήματα και Μονάδες που λειτουργούν, ελαττώνουν νοσηλευτικά κρεβάτια, καταργούν Τμήματα Προμηθειών, με προφανή σκοπό να αναθέσουν τις χρυσοφόρες προμήθειες σε ιδιώτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: