Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Πληροφορίες για την Λύσσα

«Φουντώνει» ο φόβος της λύσσας, που επέστρεψε στη Βόρεια Ελλάδα μετά από 25 χρόνια προκαλώντας αναστάτωση, καθώς πιθανά κρούσματα καταγράφονται και σε ανθρώπους. 
Τα περιστατικά που παρακολουθούνται εξετάζεται αν έχουν «κολλήσει» τον θανατηφόρο ιό από δάγκωμα ή σάλιο μολυσμένου ζώου, αναδεικνύοντας παράλληλα και τα προβλήματα οργάνωσης και συντονισμού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζονται τις τελευταίες μέρες ύποπτα περιστατικά για τα οποία ενημερώθηκαν ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) και ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων).
Το τελευταίο, με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε προχτές, καλεί τους κατοίκους των περιοχών όπου έχει τεκμηριωθεί λύσσα σε ζώα, αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας, να βρίσκονται σε εγρήγορση για να αποφευχθεί πιθανή έκθεση στον ιό. Υπενθυμίζεται ότι σε καθεστώς επιτήρησης βρίσκονται οι νομοί Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Καστοριάς.

Ελλειψη σε εμβόλια
Την ώρα που συστήνεται ο εμβολιασμός κατά της λύσσας, τόσο ως μέτρο προφύλαξης όσο και μετά από έκθεση σε λυσσασμένο ζώο, οι γιατροί προειδοποιούν για πρόβλημα επάρκειας εμβολίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Ειδικών Παθήσεων Διονύση Χανιωτάκη, το νοσοκομείο διαθέτει μόλις 15 ειδικά εμβόλια και 5 ορούς ανοσοσφαιρίνης, ποσότητα που μπορεί να καλύψει μόνο τα επείγοντα περιστατικά!
Σε σύσκεψη που συγκάλεσε το υπουργείο Υγείας, προχτές στην Αθήνα, με τη συμμετοχή της διοίκησης του Ειδικών Παθήσεων, τονίστηκε η ανάγκη επαγρύπνησης. Εκείνο όμως που προβληματίζει είναι η έλλειψη επαρκούς αριθμού εμβολίων και ορών. Εξάλλου, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Ευθυμιάδη, εδώ και ένα μήνα έχει ζητηθεί η προμήθεια αντιλυσσικού ορού και εμβολίων στα νοσοκομεία της περιοχής, καθώς διαπιστώθηκαν λιγοστές ποσότητες. Ακόμη όμως δεν έχει ληφθεί μέριμνα, ενώ η γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας είχε υποστηρίξει ότι έχει διατεθεί επαρκής αριθμός πανελλαδικά.

Σε επιφυλακή το Ειδικών Παθήσεων
Εκκληση για καλύτερη οργάνωση και συντονισμό απευθύνει ο κ. Χανιωτάκης, με αφορμή τα περιστατικά που προσέρχονται στο Ειδικών Παθήσεων.
«Είμαστε ανήσυχοι για την κατάσταση. Την Πέμπτη δεχτήκαμε ένα αγόρι και ένα κορίτσι, δαγκωμένα από αδέσποτο σκυλί, σε πάρκο της Καλαμαριάς. Πριν από λίγες μέρες ένας 10χρονος από το νομό Πέλλας, ο οποίος δαγκώθηκε από τσομπανόσκυλο που εκδήλωσε λύσσα, έγινε «μπαλάκι» και τελικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μας και του έγινε αντιλυσσικός ορός και εμβολιασμός. Ως γιατροί χρειαζόμαστε επίσημη ενημέρωση, για να ξέρουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κάθε περιστατικό. Καλούμε τους δήμους να καταγράφουν και να εμβολιάζουν τα αδέσποτα, αλλά και τις υγειονομικές αρχές να κινητοποιηθούν για την ενημέρωση του κόσμου», ανέφερε στον «Α». Σύμφωνα με τον ίδιο, δεδομένου ότι δε λειτουργεί πλέον το λυσσιατρείο, ο επισκέπτης υγείας του νοσοκομείου προσπαθεί να συγκεντρώσει στοιχεία για την κατάσταση στην περιοχή, ώστε να ενημερώνει τους γιατρούς.

Συστήνεται επαγρύπνηση
Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει ότι η λύσσα, ιογενής νόσος του νευρικού συστήματος, δεν έχει θεραπεία και προλαμβάνεται με την έγκαιρη χορήγηση του εμβολίου ή του ορού. Η ιατρική αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση, ενώ ο χρόνος επώασης κυμαίνεται από λίγες μέρες έως μερικούς μήνες, ίσως και χρόνια. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά, καθώς με τα παιχνίδια και την περιέργειά τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δαγκωθούν από σκύλο.
Η χώρα μας ήταν ελεύθερη λύσσας από το 1987 μέχρι τον περασμένο Οκτώβρη, οπότε καταγράφηκε κρούσμα σε αλεπού στο Παλαιόκαστρο Κοζάνης. Ωστόσο, πάντα ήταν υπαρκτός ο κίνδυνος εισόδου της νόσου από γειτονικές χώρες, όπου ενδημεί η λύσσα (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία).

Πηγή: agelioforos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: