Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Ο Ν. Παπανικολάου απαντά στα ερωτήματα του Συλλόγου Εργαζομένων Δ. Πέλλας

Οι απαντήσεις του υποψηφίου Δημάρχου Πέλλας Νίκου Παπανικολάου σε ερωτήσεις του συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Πέλλας.

  • Από την εφαρμογή του μνημονίου προκύπτει εκχώρηση αρμοδιοτήτων δημόσιων όπως η καθαριότητα και απόλυση μόνιμου προσωπικού. Θέλουμε να δηλώσετε αν σκοπεύετε να αντισταθείτε και με ποιον τρόπο συγκεκριμένα.
Έχω εκφράσει την θέση μου για τα θέματα αυτά πολλές φορές και σε απόλυτο βαθμό. Σας γνωστοποιώ λοιπόν, για μια ακόμη φορά, την θέση μου: Θα αντισταθώ προσωπικά αλλά και συλλογικά, ως δημοτική αρχή, με κάθε νόμιμο τρόπο σε ενδεχόμενα σχέδια για απολύσεις προσωπικού. Όπως θα αντιδράσουμε και σε κάθε προσπάθεια κλεισίματος δημοτικών επιχειρήσεων ή ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών ή Νομικών Προσώπων του δήμου Πέλλας.
Παράλληλα, έχοντας ως βασική αρχή τη συλλογικότητα και την συμμετοχή του δημότη μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανα του Δήμου, αλλά και με ειλικρίνεια και αξιοπιστία σε κάθε μας ενέργεια, προχωράμε στην υλοποίηση του στόχου μας για βελτίωση της διοικητικής ικανότητας όλων των υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή του δήμου και για την εξυπηρέτηση του πολίτη.

  • Ποιες συνθήκες για εσάς θα καθιστούσαν αναγκαία την εκχώρηση αρμοδιοτήτων του Δήμου, Νομικών Προσώπων (παιδικών σταθμών, ΔΕΥΑΠ) και συνδέσμων (ΧΥΤΑ) σε ιδιώτες;
Σε καμία περίπτωση. Είμαι ξεκάθαρος, όπως και στην προηγούμενη απάντηση. Τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχουν για εμάς και επαναλαμβάνω ότι θα μας βρουν δυναμικά απέναντι όσοι τολμήσουν κάτι τέτοιο.

  • Με δεδομένο ότι προσλήψεις δεν γίνονται πως νομίζετε ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί το υπάρχον προσωπικό στις εκατοντάδες νέες αρμοδιότητες; Ποιες αλλαγές προτίθεστε να κάνετε στις τοποθετήσεις του προσωπικού του Δήμου, ποια τμήματα, ποιες ενότητες θα ενισχύσετε και ποια ανάλογα θα αποδυναμώσετε;
Σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουμε σε αξιοκρατική αναδιοργάνωση του εσωστρεφούς και συγκεντρωτικού διοικητικού μοντέλου και θα το μετεξελίξουμε σε ένα σύγχρονο, φιλικό, αποκεντρωμένο και αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης, στην υπηρεσία των πολιτών. Η χρηστή διοίκηση και δημοσιονομική διαχείριση για την αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού και των διαθέσιμων πόρων, σύμφωνα με τις αρχές της οικονομίας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας, για εμάς αποτελούν βασικότατη αρχή του προγράμματός μας.

  • Σε σχέση με τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού ερωτούμε πως θα εξασφαλίσετε ότι αυτή θα γίνεται αξιοκρατικά και όχι από ένα πυραμιδικό σύστημα ευνοιοκρατίας που θα καταλήγει στον Δήμαρχο. Ζητούμε την καθιέρωση αντικειμενικών διαδικασιών και όχι προσωπικές εγγυήσεις.
Έχουμε δώσει δείγμα γραφής στην άσκηση διοίκησης την τετραετία 2007-2010, στον πρώην δήμο Γιαννιτσών. Όπως και τότε, έτσι και τώρα η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού θα γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια και νόμιμες διαδικασίες. Οποιαδήποτε άλλου είδους κριτήρια είναι άγνωστα σ΄ εμάς.

  • Επειδή τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη περικοπή στα έσοδα του Δήμου θα θέλαμε να μας κάνετε μας κάνετε γνωστό αν έχετε κοστολογήσει το πρόγραμμά σας.
Τον δρόμο της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης και της προόδου, τον γνωρίζουμε πολύ καλά, είναι δύσκολος και πολύπλοκος, αλλά μπορούμε να τον διαβούμε μαζί με τους πολίτες. Υπάρχει θέληση, πίστη, δύναμη, εμπειρία και -κυρίως- υπάρχει σχέδιο και πρόγραμμα κοστολογημένο για πετύχουμε στόχους υψηλούς και δύσκολους. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ήδη από την θητεία μας στον πρώην Δήμο Γιαννιτσών έχουμε βάλει τις βάσεις για να περάσουμε στη νέα εποχή. Σε αυτή την εποχή που θέλει τους πολίτες ενεργούς και απαιτητικούς, τους τοπικούς άρχοντες υπεύθυνους και διορατικούς. Είναι όμως σημαντικό να τονίσω ότι αυτή την περίοδο, που η χώρα μας αντιμετωπίζει μια βαθύτατη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση, που η ύφεση βαθαίνει και η ανεργία διογκώνεται, που τα ασθενέστερα και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα – αυτοί δηλαδή που έχουν τη μικρότερη ευθύνη – πληρώνουν βαρύ τίμημα από τα άδικα μέτρα οικονομικής σταθεροποίησης που μας επέβαλαν οι εταίροι μας, η αλλαγή σε πολιτικές συμπεριφορές και πρακτικές αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Αυτό δεν έχει οικονομικό κόστος.

  • Ο Δήμος έχει οφειλές προς τρίτους και παράλληλα έχει απαιτήσεις από τρίτους. Επειδή στο παρελθόν οι απαιτήσεις οδηγούνταν σε παραγραφή ερωτάμε προτίθεστε να τις εισπράξετε και με ποιον τρόπο.
Σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει παραγραφή οφειλών σε ΚΑΝΕΝΑ προμηθευτή. Υπηρετήσαμε στο παρελθόν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του δήμου Γιαννιτσών. Έτσι και τώρα θα υπηρετήσουμε και πάλι μόνο το συμφέρον των δημοτών του δήμου Πέλλας.

  • Αν προτίθεστε να προωθήσετε λύσεις όπως ρολόγια μέτρησης κατανάλωσης ύδρευσης σε κάθε οικισμό του Δήμου ή το θεωρείτε αντιλαϊκό μέτρο.
Θα γίνει ορθολογική διαχείριση του πόσιμου νερού με δίκαιη κατανομή του κόστους και των τελών. Παράλληλα θα κάνουμε επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής όλων των δημοτικών επιβαρύνσεων για δίκαιη κατανομή των βαρών και οικονομική ελάφρυνση των δημοτών.

Επειδή πιθανόν να μην ικανοποιούνται το σύνολο των εξαγγελιών σας θα θέλαμε να κάνετε γνωστή την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων σας.
Η ολοκλήρωση και η αποτελεσματική διακυβέρνηση του Δήμου Πέλλας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενδυνάμωσή των τοπικών κοινωνιών του. Τα Γιαννιτσά, οι πόλεις και τα χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων Κρύας Βρύσης, Πέλλας, Κύρρου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, χωρίς τους περιορισμούς των διοικητικών ορίων του παρελθόντος, με ενιαία διακυβέρνηση σε θέματα στρατηγικής, σχεδιασμού, ανάπτυξης, περιβάλλοντος, ύδρευσης, αποχέτευσης, συγκοινωνιών κ.α διαμορφώνουν, στο σύνολό του, τον Δήμο Πέλλας. Τα χωριά μας, δηλαδή οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες που ολοκληρώνουν και ισχυροποιούν την ιστορική ταυτότητα του Δήμου μας, είναι αναγκαίο να ενισχυθούν και να διατηρήσουν την ιστορικότητα, τα χαρακτηριστικά και την αυτονομία τους. Οι προτεραιότητά μας λοιπόν είναι πρώτα τα χωριά, μετά οι οικισμοί και μετά το κέντρο της πόλης.

Νίκος Παπανικολάου
Επικεφαλής «Δημοτικής Ενότητας»
Υποψήφιος δήμαρχος Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: