Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Χάθηκε η ομπρέλα προστασίας για την ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας

Το έτερο αίτημα του χαρακτηρισμού των 12 κτηρίων σε νεώτερα μνημεία, απέσπασε τη θετική γνωμοδότηση με  συντριπτική πλειοψηφία  (8 υπερ, 1 κατά).  
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το απόγευμα της Πέμπτης οι ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι φορείς που κατέθεσαν το αίτημα για τη διάσωση του βιομηχανικού συνόλου μαζί με το Δήμαρχο Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου,  και  οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών του ακινήτου από τα Ελληνικά Πετρέλαια εξέθεσαν τις απόψεις τους κατ' αντιπαράθεση. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αποκαλύφθηκε ωστόσο ότι δεν υπήρξαν ενστάσεις όπως είχε ισχυριστεί με δηλώσεις της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προκειμένου να έρθει το θέμα με αναπομπή.  Να θυμίσουμε ότι τα δύο αιτήματα είχαν πάρει, μετά από αυτοψία, τη θετική γνωμοδότηση των προηγούμενων μελών του ΚΣΝΜ, τον Ιούλιο. Υπογράφηκε μάλιστα η Υπουργική Απόφαση (από την τέως υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά) αλλά δεν πρόλαβε να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ.
Ετσι επεστράφη για να σταλεί με τις υπογραφές της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, καθώς στο μεταξύ άλλαξε λόγω εκλογών. Αν αυτού,  η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αποφάσισε να φέρει με αναπομπτή το θέμα στο ΚΣΝΜ αφού είχε δηλώσει ότι «ο χαρακτηρισμός  δεν ισχύει» καθώς επίσης «....τα Ελληνικά Πετρέλαια  και ορισμένοι άλλοι κατέθεσαν ενστάσεις στο ΥΠΠΟΑ, θεωρώντας ότι κακώς έγινε ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός. Αυτό το οποίο επιβάλλει, ο νόμος στον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού είναι να ζητήσει τη γνώμη του αρμοδίου οργάνου και αυτό είναι το ΚΣΝΜ...».
Σχετική ερώτηση κατέθεσαν  στη Βουλή δεκαέξι βουλευτές του Σύριζα και ο  Κρίτων Αρσένης του ΜέΡΑ 25.  Οι φορείς που δραστηριοποιούνται υπερ της της διάσωσης του εργοστασίου είναι η ΜONUMENTA, η τοπική Κίνηση Πολιτών Εcoeleusis, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών ΙCOMOS και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών (ΣΑΔΑΣ).
Ακολουθεί δήλωση της η τέως υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά
ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΩΣ; ΔΟΛΟΦΟΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ & ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ;
«Προφανώς, όταν οι αποφάσεις των επιστημονικών συμβουλίων δεν συμφωνούν με τις επιδιώξεις  της υπουργού και της κυβέρνησης απλώς αλλάζουν τα συμβούλια και οι αποφάσεις. Αλλάζει μια  γνωμοδότηση που βασίστηκε σε επιτόπια αυτοψία και ειδική επιστημονική και εμπεριστατωμένη κρίση, έπειτα από εισήγηση των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, ισχυρή, νόμιμη και επιστημονικά τεκμηριωμένη. Αλλάζει μια γνωμοδότηση που βρίσκεται σε συμφωνία με τη τοπική κοινωνία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση,  τους επιστημονικούς φορείς προστασίας της Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικής κληρονομιάς (MONUMENTA, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνικό Τμήμα ICOMOS, Ελληνικό Τμήμα TICCΙΗ και ΣΑΔΑΣ – Τμήμα Αττικής).
Επικίνδυνο για το θεσμικό πλαίσιο, την ανεξαρτησία και την επιστημονική συνέπεια;
Άκρως επικίνδυνο!
Επικίνδυνο για τους κατοίκους της  Ελευσίνας να στερηθούν τη ζώνη ασφαλείας;
Άκρως επικίνδυνο!
Επικίνδυνο για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα;
Άκρως επικίνδυνο, όταν συνδέεται με τη δολοφονία της ιστορίας της πόλης, την ιστορική  μνήμη και την πολιτιστική κληρονομιά της!
Το  εργοστασιακό συγκρότημα  της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα, ιδρύθηκε τη δεύτερη δεκαετία του προηγούμενου αιώνα  και αποτελεί μια ζωντανή ιστορία της ελληνικής πολιτιστικής βιομηχανικής κληρονομιάς. Για περισσότερο από 80 χρόνια δούλεψαν σ' αυτό χιλιάδες άνδρες και γυναίκες της πόλης και των γύρω περιοχών. Ο χαρακτηρισμός της ως ιστορικού Τόπου συμβαδίζει, μάλιστα, με την μελλοντική χρήση του ακινήτου που αγοράστηκε από τα ΕΛΠΕ για να αποτελέσει Ζώνη Ασφαλείας μεταξύ του διυλιστηρίου και του οικισμού της Ελευσίνας.
Πόσο απροκάλυπτα μπορούν να αλλάζουν οι αποφάσεις των θεσμικών συμβουλίων, για να εξυπηρετήσουν αλλότρια συμφέροντα σε βάρος μιας ολόκληρης πόλης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της;»

Βασιλική Τζεβελέκου
Πηγή: efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: