Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

«Να πληρώσουν οι... πιο πλούσιοι»

Καθώς οι ΗΠΑ μπαίνουν σε έτος εκλογών και οι προτάσεις κάποιων υποψηφίων του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών για υψηλότερη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου κερδίζουν πόντους στο εκλογικό σώμα, η πλειονότητα των εκατομμυριούχων τάσσεται υπέρ, αρκεί να μην επηρεαστεί η... τσέπη τους.
Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του δικτύου CNBC έδειξε ότι το 59% των Αμερικανών εκατομμυριούχων υποστηρίζει την υψηλότερη φορολόγηση όσων έχουν περιουσία μεγαλύτερη των 50 εκατ. δολαρίων. Η υποστήριξή τους όμως μειώνεται σημαντικά στο 48% απέναντι στο ενδεχόμενο φορολόγησης χαμηλότερων περιουσιών, ύψους 10 εκατ. δολαρίων.
Η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν έχει προτείνει φορολόγηση του πλούτου που ξεπερνά το 1 εκατ. δολάρια με συντελεστή 6% και τον πλούτο άνω των 50 εκατ. δολαρίων με 2%.
Ο αντίπαλός της επίσης στο Δημοκρατικό Κόμμα Μπέρνι Σάντερς έχει προτείνει αντίστοιχα φόρο 1% για όσους έχουν καθαρή περιουσία πάνω από 32 εκατ. δολάρια που σταδιακά θα φτάνει ώς το 8% για περιουσίες άνω των 10 δισ. δολαρίων.
Η έρευνα διαπιστώνει, πάντως, ότι κριτήριο της στάσης των δισεκατομμυριούχων απέναντι στη φορολόγηση του πλούτου είναι περισσότερο οι πολιτικές τους πεποιθήσεις παρά το μέγεθος της περιουσίας τους.
Ετσι, το 88% των εκατομμυριούχων που ψηφίζουν Δημοκρατικούς υποστηρίζει τη φορολόγηση του πλούτου άνω των 50 εκατ. δολαρίων -αλλάζοντας επίπεδο, μόλις το 33% των δισεκατομμυριούχων που ψηφίζουν Ρεπουμπλικανούς τάσσεται υπέρ.
Ανεξαρτήτως πολιτικών προτιμήσεων –αλλά και των γενναίων φοροαπαλλαγών που τους πρόσφερε την τελευταία τριετία ο Ντόναλντ Τραμπ–, οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι πιστεύουν ότι πληρώνουν πολλά για φόρους.
Συγκεκριμένα, το 60% αυτών θεωρεί ότι πληρώνει το μερίδιο που τους αναλογεί, ενώ το 1/3 πιστεύει ότι καταβάλλει υψηλότερο φόρο από αυτόν που θα ήταν δίκαιο. Μεταξύ των εκατομμυριούχων, οι Ρεπουμπλικανοί είναι πιο πιθανό να είναι αυτοί που αισθάνονται ότι φορολογούνται επαρκώς ή υπερβολικά.
Επίσης, οι πλουσιότεροι των εκατομμυριούχων είναι περισσότερο πιθανό να είναι αντίθετοι με τις προτάσεις φορολόγησης της μεγάλης περιουσίας. Οι μισοί όσων έχουν πλούτο μεγαλύτερο των 5 εκατ. δολαρίων αντιτίθενται στην πρόταση της Γουόρεν.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν περιουσία ώς 10 εκατ. δολάρια δεν αισθάνονται ότι είναι πλούσιοι και έτσι πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν περισσότερο. Θεωρούν όμως ότι όσοι έχουν πάνω από 50 εκατ. δολάρια είναι πλούσιοι και οφείλουν να πληρώνουν περισσότερο», δηλώνει από την πλευρά του ο Τζορτζ Γουόλπερ, πρόεδρος της Spectrem Group που πραγματοποίησε την έρευνα.
Τι να πει όμως και η «άλλη όχθη» και πιο συγκεκριμένα τα 50 εκατομμύρια Αμερικανών που ζουν σήμερα με εισοδήματα χαμηλότερα του ομοσπονδιακού ορίου της φτώχειας, μεταξύ αυτών και παιδιά, καθώς ένα στα 4 παιδιά στις ΗΠΑ σήμερα ζει μέσα στη φτώχεια...
Η υποκρισία περισσεύει.
 
Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: